دلیل صدمیلیارد دلاری مخالفت استرالیا با میزبانی از موشکهای آمریکایی
یک نشریه آمریکایی در یادداشتی در توضیح چرایی رد درخواست واشنگتن برای استقرار موشکهای میانبُردش در استرالیا، به تجارت 100 میلیارد دلاری کانبرا با پکن اشاره کرده است.

یک نشریه آمریکایی در یادداشتی در توضیح چرایی رد درخواست واشنگتن برای استقرار موشکهای میانبُردش در استرالیا، به تجارت 100 میلیارد دلاری کانبرا با پکن اشاره کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «نشنال اینترست» با تاکید بر روابط مستحکم استرالیا و چین علیرغم تلاش آمریکا برای برهم زدن این روابط، یادداشتی با این عنوان منتشر کرده است: «۱۰۰ میلیارد دلیل وجود دارد که استرالیا به (درخواست واشنگتن) برای استقرار موشکهای آمریکایی که چین را هدف گرفتهاند، نه بگوید».
از نظر این نشریه آمریکایی، «استرالیا روابط دفاعی خوبی با آمریکا دارد اما این بدان معنا نیست که استرالیاییها بخواهند روابطشان با چین را با دادن اجازه استقرار موشکهای آمریکایی به مخاطره بیاندازند».
در یادداشت امروز یکشنبه نشنال اینترست آمده است: «هم اسکات موریسون نخستوزیر و هم لیندا رینولدز وزیر دفاع استرالیا ایده استقرار موشکهای میانبرد آمریکایی در شمال استرالیا را رد کردهاند؛ موشکهایی که هدف آنها چین خواهد بود.
اظهارات آنها بعد از سخنان مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا و تاکید او بر امیدواری آمریکا به استقرار موشکهای میان بردش در آسیا مطرح شدند.
این سخنان اسپر به شایعات درباره اینکه استرالیا گزینه اولیه برای استقرار موشکهای آمریکایی هستند، دامن زده بود».
دوازهم مردادماه بود که به دنبال خروج واشنگتن از پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای (INF) با مسکو، وزیر دفاع آمریکا از احتمال استقرار موشکهای میانبرد زمین به هوا در آسیا خبر داده بود.
وی همچنین در جریان سفر به استرالیا از نفوذ چین در منطقه ایندو-پاسیفیک انتقاد کرده بود (جزئیات بیشتر اینجا و اینجا).
نشنال اینترست در ادامه مینویسد: «اظهارات اسپر بعد از خروج آمریکا از پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای (INF) مصوب سال ۱۹۸۷ بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی مطرح شدند، پیمانی که استقرار موشکهای زمینی بالستیک و کروز با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر را منع میکرد.
کارشناسان مسائل کنترل تسلیحات در تمجید این پیمان، آن را مانعی عاملی مهم در کاهش مسابقه تسلیحاتی بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی و پس از آن روسیه پس از دوران کمونیسم میخواندند اما دولت ترامپ با اتهامزنی به روسیه درباره نقض این پیمان، از آن خارج شد.
چین عضو این پیمان نیست و زرادخانه بزرگی از موشکهای بالستیک تشکیل داده است و این موضوع به منافع آمریکا در زمینه ایجاد و استقرار موشکهای برد متوسط در آسیا دامن زده است».
این نشریه آمریکایی ادامه داد: «اما این (موشکهای میان برد آمریکایی) وارد استرالیا نخواهند شد.
موریسیون (نخستوزیر استرالیا) گفت: "از ما در این باره درخواستی نشده و این موضوع مورد بررسی قرار نگرفته است"».
«مالکوم دیویس» تحلیلگر ارشد «بنیاد سیاستگذاری استراتژیک استرالیا» درباره استقرار موشکهای میانبرد آمریکا در آسیا به نشنال اینترست گفت: «(آمریکا) قطعا میتواند این تسلیحات را در گوآم مستقر کند و مشکلات مربوط به استقرار (موشکها) در کشورهای خارجی را حل کند اما گوآم هم اکنون سیبل با ارزشی برای موشکهای بالستیک و تهاجمی کروز چین است».
وی افزود: «شاید (استقرار موشکهای میان برد آمریکا در گوآم) قرار دادن تعداد بیش از حد تخممرغهایش در یک سبد باشد.
استقرار موشکها در ژاپن و اوکیناوا هم مخاطرات سیاسی داخلی برای شینزو آبه نخستوزیر ژاپن به همراه خواهد داشت و اختلافات داخلی درباره حضور آمریکا در این کشور را شعلهور کند و همچنین این تسلیحات آمریکایی را در معرض سیستمهای موشکی ارتش آزادیبخش چین قرار دهد».
به اعتقاد این تحلیلگر اندیشکده استرالیایی، برای آمریکا به منظور استقرار موشکهای میانبردش در آسیا، «استرالیا مکانی ایدهآل» خواهد بود.
مالکوم دیویس گفت: «با استقرار یک موشک میان برد ۴ هزار کیلومتری در شمال استرالیا در نزدیکی پایگاه هوایی سلطنتی تیندال استرالیا قطعا میتواند پایگاههای چین در جزایر (مورد مناقشه) جزایر اسپراتلی را هدف قرار دهد.
اگر آمریکا بخواهد پرتابه هواسُرش فرافوق صوت (hypersonic glide vehicle) ایجاد کند، این سامانه در شمال استرالیا میتواند کل مناطق دریای چین جنوبی و احتمالا جنوب شرقی چین را پوشش دهد».
از نظر او، استقرار موشکهای میان برد آمریکا در استرالیا یک مزیت دیگر هم خواهد داشت و این مزیت، استقرار در یک سرزمین امن و متعلق به یک متحد وفادار و با ثبات آمریکا است.
دیویس گفت: «برخلاف گوآم یا اوکیناوا، استرالیا فضای گستردهای برای پنهان کردن موشکها دارد و نیروهای موشکی چین خطرات بسیار کمی برای این مناطق میتوانند ایجاد کنند».
نشنال اینترست در ادامه یادداشت خود مینویسد: «برای استرالیا میزبانی از موشکهای (میان برد آمریکا) سبب تحکیم روابط با آمریکا خواهد شد و نشاندهنده تعهد آمریکا به این منطقه در برههای است که تردیدهای برخی از متحدان آسیایی آمریکا درباره تعهد این کشور به این منطقه شروع شده است و همچنین سبب تقویت موضع دفاعی استرالیا در برابر غول چین خواهد شد اما چرا استرالیا با سرعت از فرصت میزبانی از پایگاه موشکی آمریکا استقبال نمیکند؟»
نشریه آمریکایی در پاسخ به این سوال مینویسد: «برخی از استرالیاییها شاید مخالف موضوع هستند که استرالیا در منازعه احتمالی آمریکا و چین تبدیل به یک سیبل بزرگتر شود اما مهمترین مساله، روابط تجاری صد میلیارد دلاری استرالیا با چین است».
از نظر مالکوم دیویس، «دولت کنونی استرالیا در تلاش است که موازنه ظریفی را در یک مثلث استراتژیک حفظ کند که در یک سوی آن روابط استراتژیک حیاتی با ایالات متحده است و در سوی دیگر، روابط تجاری مهمش با چین قرار دارد».
وی افزود: «ایجاد این توازن زیاد نمیتواند ادامه یابد چرا که فعالیتهای جنگ افزار سیاسی چین علیه استرلیا و منافع منطقهایاش در حال افزایش است.
استرالیا در یک جایی مجبور خواهد شد که انتخابهای سختی درباره آینده استراتژیکش انجام دهد».
انتشار این یادداشت در رسانه آمریکایی در حالی انجام شده که اظهارات «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه دولت ترامپ در سفر اخیر خود به استرالیا علیه چین خبرساز شده بود.
وزیر خارجه آمریکا در مرکز مطالعات مستقل شهر «سیدنی» تلاش کرد با سخنپراکنی علیه چین، روابط میان کانبرا و پکن را به تیرگی بکشاند و در پاسخ به یک تحلیلگر استرالیایی که گفته بود استرالیا نباید دنبالهروی ترامپ باشد، با کنایه درباره تبادلات تجاری کانبرا و پکن گفت، استرالیاییها میتوانند روحشان را با کیسهای از دانه سویا عوض کنند یا از مردمشان محافظت کنند (جزئیات بیشتر).
اظهارات مقامهای آمریکایی علیه حضور چین و فشارهایشان به استرالیا در حالی مطرح شده که اخیرا «ماریس پاین» وزیر خارجه استرالیا اعلام کرده بود که کانبرا با ایجاد یک پایگاه نظامی جدید آمریکا در استرالیا موافقت کرده است (جزئیات بیشتر).
مقامهای آمریکایی از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، طی سالهای گذشته بارها درباره راهبرد «چرخش نظامی به آسیا» و لزوم مهار قدرت نظامی چین اظهارنظر کردهاند.
انتهای پیام/ق