جایگاه سیاسی کشور خالی از فارغالتحصیلان رشته علوم سیاسی
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نادیده گرفتن رشته علوم سیاسی آینده کشور را به خطر میاندازد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نادیده گرفتن رشته علوم سیاسی آینده کشور را به خطر میاندازد.
دکتر روح الله اسلامی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اعتراض دانشجویان، دانش آموختگان و اساتید رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل به عدم پذیرش فارغ التحصیلان این رشته در ششمین آزمون استخدامی دستگاههای اجرایی کشور، اظهار کرد: تاکنون دولت پنج آزمون استخدامی برگزار کرده ولی متأسفانه در تمام این آزمونها فارغ التحصیلان رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل نادیده گرفته شدهاند.
وی ادامه داد: البته نفس برگزاری آزمون استخدامی، اقدام مطلوبی است زیرا بسیاری از نهادهای دولتی بدون آزمون استخدام میکنند در حالیکه تمام نهادهایی که بودجه کشور را دریافت میکنند باید از طریق چنین آزمونی نیرو جذب کنند.
اما مشکلی که در این آزمون وجود دارد این است که بسیاری از ردیفها و رستههایی که تخصص علوم سیاسی و روابط بین الملل را نیاز دارند، نادیده گرفته شدهاند که این به این معنا است که فارغالتحصیلان رشتههای علوم سیاسی و روابط بین الملل عملاً از آزمون استخدامی کنار گذاشته شدهاند.
نادیده گرفتن رشته «علوم سیاسی» آینده کشور را در خطر میاندازد
رئیس گروه مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی با تاکید براینکه نادیده گرفتن فارغالتحصیلان رشتههای علوم سیاسی و روابط بین الملل در آزمون استخدامی دولت آسیبهای فراوانی را در آینده برای کشور خواهد داشت، اضافه کرد: این موضوع نه تنها برای فارغ التحصیلان علوم سیاسی مشکل ایجاد میکند، بلکه برای آینده کشور نیز خطرناک است، چرا که بسیاری از تخصصهایی که کشور به آن نیاز دارد تنها در علوم سیاسی و روابط بین الملل آموزش داده میشود.
مدیران ما هیچ شناختی از رشته علوم سیاسی ندارند
اسلامی، علت بی توجهی به جذب فارغ التحصیلان علوم سیاسی در فراخوانهای نهادهای دولتی کشور را نیازمند پژوهشهای بسیار دقیق دانست و ادامه داد: به نظر من با توجه به اینکه اکثر مدیران سطح میانی ما در زمینه فنی و مهندسی و پزشکی تخصص دارند، آگاهی خاصی از رشته علوم سیاسی ندارند و تنها فکر میکنند این رشته در وزارت، سفارت و مجلس و ریاست جمهوری کاربرد دارد و کارمندان نهادهای دولتی نباید از میان فارغ التحصیلان این رشته باشند، در حالیکه اگر اُفت کارایی نهادهای اداری و سیاسی کشور را بررسی کنیم، در مییابیم که یکی از عوامل آن سطح پایین سواد سیاسی افرادی است که در بدنه بروکراسی کشور در حال فعالیت هستند.
وی با اشاره به اینکه ما تخصصهای مختلفی را برای سازمانهای اداری کشور نیاز داریم، اما تخصص اصلی موردنیاز ما باید علوم سیاسی باشد، بعد رشتههای اقتصاد، مدیریت و فنی و مهندسی، بیان کرد: رشتههای علوم سیاسی در برگزاری انتخابات، تشریفات، آداب دیپلماسی، موضوعات امنیتی، سیاستگذاریهای فرهنگی و اجتماعی… کاربرد دارد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: امروز اکثر کسانی که در نهادهای امنیتی، سیاسی و عقیدتی فعالیت میکنند، تخصص اصلیشان علوم سیاسی نیست و پس از مدتی که وارد این حوزه وارد میشوند، به دنبال گرفتن مدارک ارشد و دکتری در رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل هستند که این امر ظلم بسیاری در حق فارغ التحصیلان این رشته است.
اسلامی با تاکید براینکه وضعیت اشتغال دانشجویان علوم سیاسی مطلوب نیست و جاهایی که باید به استخدام در بیایند، جذب نمیشوند، تصریح کرد: وزارت امور خارجه کشور چقدر از میان دانش آموختگان علوم سیاسی و روابط بین الملل که رشته اصلی مورد نیاز آن بوده، گرفته است؟
در حالی که میزان کارکنان آن در رشتههایی نظیر کامپیوتر و … بسیار بیشتر است.
اکثر فارغالتحصیلان علوم سیاسی وارد بخش خصوصی میشوند
وی گفت: فارغ التحصیلان علوم سیاسی شاید شانس بیاورند با داشتن رابط وارد نهادهای اداری و سیاسی شوند، در حالی که بخش عمده آنها وارد بخش خصوصی نظیر رسانهها، مطبوعات شرکتهای خصوصی میشوند.
اما این بخش خصوصی جنبه درجه دو این رشته است و متأسفانه جنبههای درجه یک آن که با منافع ملی ایران گره خورده مغفول مانده است.
جایگاههای سیاسی کشور خالی از فارغالتحصیلان رشته علوم سیاسی
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه ما شاهد حضور تخصصهایی در جایگاههای سیاسی هستیم که هیچ ارتباطی با این رشته ندارند، ادامه داد: ما اگر به این موضوع معترض هستیم تنها به خاطر فارغ التحصیلان این رشته نیست، بلکه ما برای آینده کشور نگران هستیم، چراکه در آینده سادهترین موضوعات سیاسی توسط کارگزاران و کارمندان نمیتواند حل شود زیرا تخصص لازم در این زمینه را ندارند.
از توجه کشورهای پیشرفته به علوم سیاسی تا حذف این رشته در کشورهای در حال توسعه
اسلامی عنوان کرد: اساساً رشته علوم سیاسی برای کشورهای توسعه یافته است، یعنی در کشورهایی که امنیت و رفاه در آن شکل گرفته و حال به سراغ چگونگی روابط خارجه و برگزاری انتخابات و از این قبیل مسائل میروند.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته از رأس تا پایین اغلب دارای تخصصهایی نظیر اقتصاد بین الملل، حقوق بین الملل، اندیشه سیاسی و سیاستگذاری عمومی… هستند و لذا میتوانند کشورشان را از وضعیتهای پیچیدهای که در آن قرار میگیرد، خارج کنند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: اما کشورهای در حال توسعه یافته چون فهمی از توزیع قدرت ندارند، احساس نیاز به علوم سیاسی نمیکنند و حتی در برخی کشورها به دنبال حذف آن هستند، چون گمان میکنند کسانی که در این رشته تحصیل میکنند مسائلی را بیان میکنند که یا سر از آن در نمیآورند و یا فکر میکنند هر آنچه که در قدرت لازم است، خودشان میدانند.
ورود به دوره مشروطه ایران توسط متخصصان علوم سیاسی اتفاق افتاد
اسلامی اضافه کرد: اگر به تاریخ کشورمان نگاه کنیم نیز خواهیم دید که ورود ما به دوره مشروطه و گذر ما از دوره استبدادی و عقب افتاده توسط کارگزاران و متخصصانی که در مدرسه علوم سیاسی درس میخواندند، اتفاق افتاده است.
وی یادآور شد: بنابراین اگر ما میخواهیم پیشرفت کنیم باید به رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل توجه کنیم، زیرا درمییابیم که تمام کشورهای پیشرفته به فارغ التحصیلان این رشته بها دادهاند.
انتهای پیام