شفافیت، طناب نجات بازار مسکن
این روزها که خرید خانه به واسطه قیمتهای بالا تبدیل به امری دست نیافتنی یا بهتر است بگوییم به اقدامی بسیار سخت برای جوانان تبدیل شده، راهکارهای دولت و
سیاستگذاران برای ساماندهی این بخش بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و انتظار
میرود متولیان سیاستگذاری اقتصاد مسکن با ابزارها و راهکارهای بهتر، این بازار مهم و تاثیرگذار در اقتصاد کشور را ساماندهی کنند.

این روزها که خرید خانه به واسطه قیمتهای بالا تبدیل به امری دست نیافتنی یا بهتر است بگوییم به اقدامی بسیار سخت برای جوانان تبدیل شده، راهکارهای دولت و سیاستگذاران برای ساماندهی این بخش بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و انتظار میرود متولیان سیاستگذاری اقتصاد مسکن با ابزارها و راهکارهای بهتر، این بازار مهم و تاثیرگذار در اقتصاد کشور را ساماندهی کنند.
به گزارش ایسنا، بنابر اعلام کیلید، ابزارهایی که به موجب آن افزایش تعداد معاملات و رونق در ساخت وساز رخ دهد و در کنار آن باعث متعادلسازی قیمتها و ساختوساز هدفمند برای نیاز واقعی بازار شود.
یا حتی ابزاری که شفافیت را در بازار به همراه داشته باشد؛ شفافیت در بخشهای کارساز مسکن که بتوان از آن اطلاعات، محتوای تخصصی تولید کرد و در بازار مسکن به کار گرفت.
شفافیت در بخشهای موثر بازار مسکن مثل تعداد و قیمت معاملات ملکی که در حال انجام است، علاوه بر اینکه فعالان را از روند فعلی معاملات آگاه میسازد و به سرمایهگذاری آنها جهت میدهد که کدام منطقه و چه متراژهایی برای ساختوساز مناسب هستند، مردم را نیز از قیمت ملک خود و منطقهای که در آن سکونت دارند مطلع میکند.
به عنوان مثال با آگاهی از این که چند کاربر به دنبال خرید آپارتمان در ظفر یا خرید آپارتمان در فرمانیه هستند، کمک میکند انبوهسازان و فعالان تولید مسکن تصمیمگیری بهتری برای ورود و ساختوساز در آن مناطق اتخاذکنند.
البته این یک روی سکه است و روی دیگر آن به سیاستگذاران و متولیان ساماندهی بازار مسکن مرتبط میشود.
شفافیت در بازار مسکن به خصوص در معاملات ملکی مزایایی فراتر از موارد ذکرشده دارد، که به مرور به آنها میپردازیم.
این امر بدیهی است که ساماندهی بازار مسکن نیازمند تحرک و تقویت هر دو سمت عرضه و تقاضا است.
اما در این بازار آشفته که رکود بازار مسکن بیش از ۵ سال است در کشور حاکم است و دولت توان ساماندهی یکباره این صنعت را ندارد، رصد دقیق بازار
میتواند اعمال سیاستهایی که یک سمت عرضه یا تقاضا را بیشتر مورد توجه قرار میدهد، کارساز باشد.
به طور مثال بررسی قیمتهای معامله شده و تطبیق آن با قیمت و ارزش واقعی املاک از وجود سوداگری در بازار خبر میدهد و میتوان با اعمال سیاستهای بازدارنده جلوی سوداگری در بازار را گرفت.
از طرف دیگر مبالغی که بیشترین درخواست را برای خرید یا اجاره خانه به خود اختصاص داده، میتواند معیاری برای ارائه تسهیلات مسکن باشد.
یکی دیگر از مزایای ایجاد شفافیت در بازار مسکن بررسی میزان رشد و کاهش قیمت و تعداد معاملات در بازار است که سیاستهای کلی بازار را جهت میدهد.
گفتنی است این مباحث در روزهای کم تنش بازار مسکن بیشتر به عنوان مباحث علمی و تحقیقاتی مورد استفاده قرار میگرفت، ولی امروز که در عمق رکود مسکن به سر میبریم این ابزارها میتواند به عنوان طناب نجات بازارمسکن از چاه عمیق رکود باشد.
در این خصوص وزارت راه و شهرسازی سامانهای را با عنوان «سابا» که به معنای سامانه اطلاعات بازار املاک است را راهاندازی کرده و اطلاعات معاملات بازارمسکن را که مشاوران املاک موظف هستند آنها را در این سامانه ثبت کنند رصد میکند.
اما «سابا» صرفا بستری است تا معاملات صورت گرفته در آن ثبت شود و درخواستی از متقاضیان و کاربران عادی برای خرید، فروش یا اجاره ملک ثبت نمیشود تا تقاضای مورد نیاز بازار از این سامانه قابل بهرهبرداری باشد.
امروزه که هوش مصنوعی توانسته کمک شایانی به بخشهای مختلف اقتصادی کند بازار مسکن نیز از این تکنولوژی مبرا نبوده و سامانهای با نام «کیلید» با بهرهگیری از آن، بازارمسکن ایران را بروز کرد.
کیلید علاوه بر اینکه در جستجوی ملک و تسریع انجام معاملات ملکی کمک شایانی میکند، با بهرهگیری از هوش مصنوعی برآوردی از قیمت واقعی املاک را محاسبه و تخمین قیمت را ارائه میدهد.
به عنوان مثال شخصی که به دنبال اجاره آپارتمان در ظفر است میتواند با وارد شدن به سایت و اپلیکیشن «کیلید» و وارد کردن عنوان اجاره آپارتمان در ظفر تمام فایلهای مربوط به آن منطقه را مشاهده کند و در کنار قیمت پیشنهادی مالک، تخمین قیمت واقعی ملک و سایر مشخصات کاربردی از املاک مورد نیاز شخص نشان داده میشود.
گفتنی است «کیلید» علاوه بر واحدهای آماده واگذاری درآن منطقه، ملکهای مشابه را که با درخواستهای کاربر (از نظر بودجه، متراژ، تعداد اتاق ها، سال ساخت و ...) مطابقت داشته باشد را نیز معرفی میکند و قدرت تصمیمگیری کاربر را برای این انتخاب گرانقیمت افزایش میدهد.
همچنین این سامانه تمام معاملات صورت گرفته را تحلیل و محتواهای کاربردی را در قالبهای مختلف همچون گزارش، نمودار و یا جدول ارائه میدهد.
به عنوان مثال روند معاملات و تغییرات قیمتی تمام مناطق به صورت طبقهبندی شده در اختیار کاربران «کیلید» قرار دارد و همه متقاضیان میتوانند از تمام رویدادهای رخ داده در بازار املاک مناطق مختلف باخبر باشند.
از طرفی این سامانه شرایطی را مهیا کرده تا به سادهترین روش که همان وارد کردن کدپستی ۱۰ رقمی است، قیمت ملک مورد نظر نشان داده شود تا تمام اشخاص از قیمت واقعی ملک خود و میانگین قیمتی که در منطقه سکونتشان در حال معامله است اطلاع داشته باشند.
یکی از سادهترین موارد کاربرد این ابزار این است که جلوی سوداگری در بازار گرفته میشود و کمک میکند معاملات ملکی با قیمت واقعی خرید و فروش شود.
انتهای رپرتاژ آگهی