راهبرد فرودگاه در برابر فرودگاه
نیروهای یمنی با افزایش حجم آتش بر فرودگاههای عربستان، نیمنگاهی به شریانهای هوایی امارات نیز دارند. دو فرودگاه «دبی» و «ابوظبی»، عمدهترین ترمینالهای هوایی امارات هستند که پیشتر نیز ضرب شست انصار الله را تجربه کردهاند.

به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، «اصغر زارعی» در روزنامه «حمایت» نوشت:
«عبدالملک الحوثی»، رهبر جنبش انصار الله یمن به مناسبت پنجمین سال این نبرد نابرابر، سال جاری را «سال پیروزی نیروهای یمنی» خوانده بود.
اکنون بیش از دو ماه است که تحولات جدیدی در این جنگ رخ داده و تغییرات راهبردی و معادلات بی سابقهای در آن رقم خورده است.
طی این مدت کوتاه، تأسیسات نفتی آرامکو زیر آتش ارتش و نیروهای مردمی قرار گرفت، 20 پایگاه عربستان در نجران به تسلط آنها در آمد، فرودگاههای نجران و جیزان هدف قرار گرفتند و منهدم شدن برج مراقبت فرودگاه ابهاء، آخرین نمونه این تغییرات استراتژیک بود که پنجشنبه شب رخ داد.
به موازات وسعت یافتن دایره اهداف، تجهیزات نظامی یمنیها نیز پیشرفتهای چشمگیری داشت که رونمایی از موشکهای «صماد 3»، «قدس 1»، «قاهر»، «بدر»، «برکان 2 و 3» و پهپادهای اطلاعاتی «صماد 1» و «قاصف K2» در نمایشگاه تسلیحات جدید یمنیها طی ماه گذشته، موجب وحشت سعودیها از سیر تاکتیکی و تکنیکی ارتش، نیروهای مردمی و انصار الله شد.
بیشترین اهدافی که در خاک عربستان از سوی انصار الله هدف قرار گرفته، فرودگاههای این کشور بودهاند؛ از این منظر حمله پهپادی و موشکی ارتش و انصار الله به فرودگاههای عربستان از منظر راهبردی قابل توجه است و نشان میدهد که استراتژی «فرودگاه در برابر فرودگاه» را در دستور کار خود قرار دادهاند.
این استراتژی به این جهت تخاذ شده است که ائتلاف سعودی طی حدود ۵۰ ماه گذشته همه مسیرهای امدادرسانی به میلیونها نفر غیر نظامی را مسدود کرده و فرودگاه صنعا که تنها شریان هوایی ارسال دارو و غذا به این کشور قحطی زده است را محاصره و مسدود کرده است.
در همین راستا، «شورای پناهندگان نروژ» و سازمان غیرانتفاعی «مراقبت و تسهیل همکاریها»، هفته گذشته طی بیانیهای مشترک، محاصره حریم هوایی یمن را مانع ارائه خدمات پزشکی به یمنیها دانسته و تصریح کردند: «از زمان بسته شدن فرودگاه صنعاء در نهم آگوست ۲۰۱۶ تا کنون نزدیک به ۳۲ هزار بیمار یمنی به علت ناتوانی برای سفر به خارج از یمن به مرگ زودرس دچار شدهاند.»
به گفته «محمد عبدی» مدیر شورای پناهندگان نروژ، «تعطیلی فرودگاه صنعاء موجب مرگ هزاران شهروند شده است؛ گویا گلولهها و بمبها و گازهای کلر هنوز به اندازه کافی نتوانسته آنها را بکشد.» بنابراین اولین هدف ارتش و انصار الله از اتخاذ این راهبرد آن است که نشان دهند توان برخورد متقابل و پاسخ دندانشکن به آل سعود و متحدینش به شکل فزاینده افزایش یافته و باید به جد، در محاسبات خود تجدیدنظر کنند.
«محمد عبدالسلام» سخنگوی انصار الله به روشنی این رویکرد را تشریح و اظهار کرد: «هدف از این عملیاتها این است که ریاض مجبور شود محاصره فرودگاه صنعا را بشکند.» «یحیی سریع»، سخنگوی نیروهای مسلح یمن نیز در چرایی دو حمله پنجشنبه شب گذشته به فرودگاه بین المللی ابها و سایر فرودگاههای سعودی گفت که حملات این چنینی در پاسخ به جنایتهای ائتلاف سعودی در یمن و محاصره بیش از پنج ساله مردم این کشور صورت میگیرد.
نکته اینجاست که این فرودگاه، پیش از این چهار بار از جمله در خرداد ماه سال جاری هدف حملات یگان پهپادی و موشکهای کروز ارتش یمن قرار گرفته بود و پیشرفتهترین و مدرنترین سامانههای پدافندی آمریکا نیز نتوانستند این حملات را دفع کنند، اما خسارات حمله اخیر، به مراتب سنگینتر از حملات پیشین است.
پهپادهای انتحاری «قاصف K2» طی دو مرحله به این فرودگاه حمله کردند که در اولین حمله، برج مراقبت فرودگاه با دقت هدف قرار گرفت و در مرحله دوم نیز پهپادها اماکن حساس داخل فرودگاه ابها را هدف حملات گسترده و دقیق خود قرار دادند.
سؤال اینجاست که چرا فرودگاه ابها؟
این فرودگاه یکی از کلیدیترین و اصلیترین فرودگاههایی است که در شهر ابها استان عسیر در جنوب عربستان قرار دارد.
علت اهمیت این فرودگاه این است که غیرنظامی است و هواپیماها از این پایانه هوایی به مقصد مناطق جنوبی عربستان از جمله جازان، نجران، بیشه، وادی الدواسر، شروره و الباحه به پرواز در میآیند.
طبق آماری که سال گذشته میلادی از مدیریت این فرودگاه منتشر شد، حدود 4 میلیون و 500 مسافر از طریق این ترمینال به مقصد خود رسیدند یا از آنجا به مناطق دیگر سفر کردند.
حتی گفته میشود که سومین فرودگاه بزرگ عربستان نیز به شمار میآید اما هدف نهایی یمنیهای این است که فرودگاههای نجران، جیزان و ابها را به هر ترتیب ممکن، از دور خارج کنند و در گام بعدی به سراغ دو فرودگاه مهم غیرنظامی دیگر عربستان برای فلج کردن رفت و آمد هوایی و مختل کردن تجارت ریاض با دیگر کشورها بروند.
فرودگاه «ملک خالد» در ریاض و «ملک عبدالعزیز» در جده، مهمترین پایانههایی ورود و خروج تجاری و گردشگری به عربستان هستند که با اختلال جزیی و کلی در آن، مهمترین برگه برنده برای وادار کردن بربرهای سعودی به منظور شکستن محاصره فرودگاه صنعا در اختیار یمنیها قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر، نیروهای یمنی با افزایش حجم آتش بر فرودگاههای عربستان، نیمنگاهی به شریانهای هوایی امارات نیز دارند.
دو فرودگاه «دبی» و «ابوظبی»، عمدهترین ترمینالهای هوایی امارات هستند که پیشتر نیز ضرب شست انصار الله را تجربه کردهاند.
ارتش و انصار الله یمن، ابتدا روی دو فرودگاه ملک خالد و ملک عبدالعزیز متمرکز شدهاند و چنانچه پس از اصابت موشکهای دوربرد بالستیک، بمباران پهپادهای دورپرواز و تخته شدن در این دو فرودگاه، اماراتیها سر عقل آمدند که فبها المراد اما اگر از این اتفاق، درس عبرت نگرفتند، فرودگاههای دبی و ابوظبی نیز به همان سرنوشت دچار خواهند شد.
با این حال به نظر میرسد که اماراتیها از هماکنون متوجه وخامت اوضاع شده و همزمان عقبنشینی را آغاز کرده و به یمنیها هم پیغام دادهاند که دست نگه دارند چون در حال خروج هستند.
با توجه به لیست نیروهای یمنی که حاوی صدها هدف در عربستان است، متجاوزان در روزهای آینده باید منتظر اخبار شوک کننده بیشتری باشند، چراکه فرودگاهها، تأسیسات نفتی و پایگاههای نظامی آل سعود در تیررس تسلیحات پیشرفته ارتش و انصار الله است و با این ابزارها میتوانند در کوتاهترین مدت، محاصره فرودگاه صنعا و در نتیجه، نجات دادن جان هزاران بیمار و مجروح یمنی را محقق کنند.
انتهای پیام/