تورم جیب سرپرست خانوار را نشانه گرفت؛ گرانفروشی آفت بازار
افزایش کمرشکن قیمتها در استانی با محرومیت اقتصادی موجب شده تا بسیاری از نیازمندیهای ضروری خانوادهها یا تامین نشده و یا تامین آن به آینده مبهمی موکول شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، خرید و فروش کالاها در اردبیل این روزها حال خوشی ندارد.
نوسانات قیمت موجب شده تا هم خریدار و هم فروشنده همواره خود را در موضع زیان ببیند و در مجموع سود حاصل از معاملات به حدی دچار آشفتگی است که هم پولدار و هم کم درآمد از افزایش قیمتها ابراز نارضایتی دارند.
در این میان قشر کم درآمد با اصطلاحی همچون حباب قیمتها و نوسانات ارز و سکه کاری ندارد.
آنچه محسوس است ناتوانی خانواده در تامین مایحتاج ضروری است تا جایی که به اعتقاد مردم افزایش قیمتها کیفیت زندگی را کاهش داده و موجب شده تامین برخی کالاها از سبد خرید خانوار برای مدت نامعلومی حذف شود.
تا جایی که به اذعان شهروندان افزایش قیمتها و تورم بازار هیچ تناسبی با افزایش درآمدها ندارد و نمیتوان سطح زندگی را مطابق روال سابق نگه داشت.
دشواری در تامین مواد غذایی مورد نیاز
یکی از شهروندان در خصوص وضعیت این روزهای بازار اردبیل گفت: بسیاری از شهروندان در تامین مایحتاج ضروری مثل برنج، گوشت، مرغ، روغن و مواد غذایی که مصرف روزانه دارد دچار مشکل هستند.
نادر رستمی تصریح کرد: گرانی کالاها به این معنی نیست که مردم در خرید کالاهای لوکس دچار مشکل شدهاند بلکه در مقابل تعداد اندکی از خانوادهها که وضعیت معیشتی مناسبی دارند گروه قابل توجهی حتی در تهیه مواد غذایی دچار مشکل هستند.
وی افزود: افزایش قیمتها موجب شده تا مصرف گوشت و برنج در برخی خانوادهها کاهش یابد و به نوعی کیفیت غذاها نیز کاهش داشته باشد؛ بطوریکه اگر پیش از این خانوادهای برنج ایرانی مصرف میکرد، امروز برنج خارجی مصرف میکند.
یکی دیگر از شهروندان نیز تصریح کرد: افزایش قیمتها موجب شده تا خرید برخی کالاها حذف شود بطوریکه به عنوان مثال مصرف میوه و سبزی در منزل ما کاهش یافته و به مانند گذشته نیست.
الهه حسن زاده تصریح کرد: قیمت مواد غذایی با افزایش قابل توجه همراه است و به همین دلیل خرید برخی مواد غذایی تا حد قابل توجهی کاهش یافته و ماهانه در چند نوبت مشخص انجام میشود.
این اظهارات در حالی است که بسیاری از خانوادههای کم درآمد و دهکهای پایین چشم امیدشان به یارانهای است که از قضا تورم نمیشناسد و امروز در حد خرید یک مرغ کامل ارزش آن کاهش یافته است.
درآمد قادر به پاسخگویی نیازها نیست
سال گذشته بود که معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل اعلام کرد میانگین درآمد مردم اردبیل پایینتر از میانگین کشوری است.
این موضوع البته در آن مقطع زمانی موشکافی نشد اما تجربه روزانه آن نشان میدهد که به دلیل توسعه محدود اقتصادی مردم اردبیل اغلب با مشکلات اقتصادی مواجه هستند.
هرچند به دلیل تولید انواع محصولات کشاورزی در این استان، قیمت بسیاری از محصولات معقول و حتی پایینتر از سایر استانها تصور میشود اما قدرت خرید خانوادهها نیز محدود است.
هرچند به دلیل تولید انواع محصولات کشاورزی در این استان، قیمت بسیاری از محصولات معقول و حتی پایینتر از سایر استانها تصور میشود اما قدرت خرید خانوادهها نیز محدود است.
تا جایی که به عنوان مثال میانگین دریافتی یک کارمند حدود 2 میلیون تومان درماه بود و متوسط اجاره بها در اردبیل حدود 700 هزار تومان است که با هزینه انشعابات تا یک میلیون تومان افزایش مییابد.
حساب سرانگشتی نشان میدهد که یک خانواده 4 نفره با این میزان حقوق قادر به تامین بسیاری از اقلام و کالاها نیست و به مراتب خرید خانه و ماشین به رویایی دور از دسترس تبدیل شده است.
یکی از شهروندان در این خصوص اظهار کرد: زمانی تهیه بسیاری از کالاها عادی به نظر میرسد و فشاری به خانوادهها وارد نمی کرد اما به حدی قیمتها افزایش یافته که حتی تهیه یک لامپ معمولی نیز برای برخی مشکل شده است.
کمفروشی در کالاهای ضروری خانوادهها
در کنار افزایش قیمت کالاها که سوار بر موجب تورم است، بازار اردبیل از تورم کاذبی نیز رنج میبرد.
رئیس سازمان صمت استان اردبیل در خصوص آخرین وضعیت نظارت و بازرسی بازار اردبیل گفت: در 4 ماهه سال 98، 2138 پرونده تشکیل شده که از این تعداد متاسفانه 512 مورد مربوط به گرانفروشی و 276 مورد مربوط به کمفروشی است.
رامین صادقی اظهار کرد: ارزش این پروندهها بالغ بر 118 میلیارد ریال است و متاسفانه مشاهده میشود که بیشترین میزان تخلفات کمفروشی مربوط به نان و بیشترین میزان تخلفات گرانفروشی مربوط به نان، چای، گوشت قرمز و مرغ، قند و شکر و لوازم خانگی است.
وی افزود: هرچند بازرسیهای مکرر از واحدهای فروش انجام میشود اما همچنان شاهد تخلف در بازار هستیم.
به نظر میرسد با وجود نظارت دستگاههای اجرایی وضعیت بازار با تکانههای دلالان نیز دچار نوسان است.
تا جایی که نه تنها افزایش قیمت جیب خانوادهها را نشانه گرفته بلکه گرانفروشی نیز بر آن سوار شده است.
این موضوع موجب شده تا تب و تاب خرید و فروشها با افزایش همراه شده و بدبینی و بیاعتمادی در بازار نسبت به قیمت عنوان شده شکل بگیرد.از سویی خرید به قیمت پایینتر از تصور خریدار به عنوان یک موفقیت تلقی میشود.
بازاریان در گذشته قرآن تلاوت میکردند
همه اینها در وضعیتی است که بازار اردبیل در گذشته حال و روز خوشی داشت و آدابی در آن رعایت میشد که برکت خرید و فروشها به مراتب بیشتر از سود فروشنده و خریدار بود.
یکی از بازاریان بازار تاریخی اردبیل در این خصوص گفت: در گذشته مغازهدارها قبل از آغاز کسب و کار، قرآن تلاوت میکردند؛ این موضوع روحیه عجیبی را در بازار ایجاد کرده بود و ما کمفروشی و گرانفروشی نداشتیم.
غلام رضا اصغری از پیشکسوتان سرای حاجی میرزا به یاد دارد که فروشندهها نیز به سود پایین راضی بودند و این موضوع موجب میشد برکت خرید و فروش قابل توجه باشد.
وی افزود: امروز نه از قرآن خواندن خبری است و نه از انصاف در معامله و متاسفانه شاهد بسیاری از آفتها در بازار از جمله گرانفروشی و کمفروشی هستیم.
این اظهارات نشان میدهد که بخشی از مشکلات اقتصادی مردم به مسائل اقتصادی و بخشی به معضلات فرهنگی مرتبط است.
بطوریکه هرچند تدابیر اقتصادی کلان موجب نوسانات و یا تغییر قیمتها میشود، گاهی خود شهروندان نیز انصاف و مروت را فراموش میکنند.
غافل از اینکه کمفروشی از یک سو منجر به گرانفروشی از سوی دیگر میشود.
بازار اردبیل حال و روز خوشی ندارد و نظارت و بازرسی و اهرم فشاری به نام قانون نیز قادر به مهار تمامی مشکلات آن نیست.
داد و ستد در اردبیل نیازمند تقویت مسئولیت پذیری اجتماعی است که از کوچک تا بزرگ و از مسئول تا کارمند و خبرنگار همه در مقابل آن وظیفه دارند.
گزارش از ونوس بهنود
انتهای پیام/ ع