سیاست حمایتی دولت با «خرید تضمینی گندم» محقق نشد
براساس آمار استخراج شده از وزارت جهاد کشاورزی، تاکنون 6 میلیون و 690 هزار تن گندم از کشاورزان در سطح کشور خریداری شده که در مقایسه با سال گذشته کاهش بیش از 15 درصدی را نشان میدهد .

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، گندم به عنوان یکی از محصولات استراتژیک کشور توسط کشاورزان تولید میشود و دولت برای حمایت از کشاورزان و تأمین نیاز اساسی به این محصول طرح خرید تضمینی گندم را هر ساله در فصل برداشت اجرا میکند.
برداشت گندم همواره از روزهای آغازین فصل تابستان در استان همدان آغاز میشود و اکنون روزهای برداشت محصول رو به اتمام است و خستگی زارعان بر تنشان باقی ماند و درآمدی مناسبی از حاصل دست رنج یکساله خود کسب نکردند.
دلیل اصلی این امر را میتوان در عدم بارشهای مؤثر در فصل بهار و کاهش میزان تولید گندم از سطح مزارع استان نسبت به سال گذشته همچنین اعلام قیمت تضمینی پایینتر از هزینههای تولید عنوان کرد.
از طرفی دیگر در فروردین ماه امسال بارشهای متداول باعث ایجاد تغییر در رشد محصولات زراعی شد به طوری که با کندی رشد گندم مزارع مواجه بودیم و سبب برداشت دیرهنگام محصول شد اما این بارشها نقش مؤثر در تولید محصولات در مزارع دیم داشت.
در فصل برداشت جاری کارشناسان بارها نسبت به خروج گندم از چرخه خرید تضمینی هشدار داده بودند که عامل آن را نارضایتی کشاورزان از نرخ خرید تضمینی گندم (قیمت 1700 تومان) است چرا که این قیمت پاسخگوی هزینههای صرف شده برای تولید محصول نیست.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان حوزه کشاورزی، در تعیین نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت چون هزینههای تولید در نظر گرفته نمیشود، قیمت تعیین شده به ضرر کشاورزان تمام میشود.
در حالی که باید در تعیین قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی حمایت از تولید در اولویت قرار گیرد چرا که این زارعان نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور برعهده دارند.
عدم حمایت دولت از کشاورزان سبب شده است که سطح زیر کشت جو از گندم سبقت بگیرد و نرخ محصول جو نیز افزایش یابد بر این اساس دامداران اقدام به خرید گندم برای تأمین خوراک دام کردند و گندم تولیدی را از چرخه فروش تضمینی خارج کردند.
سال گذشته در مجموع بیش از 800 هزار تن گندم در استان همدان برداشت شد که از این میزان 628 هزار تن در خرید تضمینی گندم تحویل شد که ثبت این رکود ناشی از رضایت کشاورزان برای تحویل محصول خود به دولت بود اما امسال به دلیل شرایط خاص اقتصادی و نرخ تورم حاکم نرخ خرید تضمینی تعیین شده سبب بیمیلی بیمیلی کشاورزان برای فروش گندم به دولت شد.
براساس آمار استخراج شده از وزارت جهاد کشاورزی، تاکنون 6 میلیون و 690 هزار تن گندم از کشاورزان در سطح کشور خریداری شده که در مقایسه با سال گذشته کاهش بیش از 15 درصدی را نشان میدهد چرا که سال گذشته تا پایان سال زراعی 9.5 میلیون تن گندم خریداری شده بود.
خرید تضمینی گندم 306هزار تن در همدان
مدیرعامل شرکت غله و بازرگانی منطقه 13 از خرید تضمینی 306 هزار تن گندم در استان همدان خبر داد و گفت: پیشبینی میزان خرید تضمینی گندم از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان 400 هزار تن اعلام شده است.
علیرحمانی فر ادامه داد: 64 مرکز خرید در سطح استان گندم کشاورزان را تحویل می گیرند و گندم مازاد پس از حمل به استان های شمالی ، تهران و اهواز حمل می شود.
وی ادامه داد: تا کنون 44 درصد از مطالبات گندمکاران پرداخت شده و باقی مبالغ نیز در حال پرداخت است.
کاهش 30 درصدی خرید گندم
قائم مقام سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه میزان خرید تضمینی گندم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حدود 30درصد کاهش یافته است ،پیرامون دلایل کاهش میزان خرید تضمینی گندم به امید کشاورزان به افزایش قیمت، بالا تر بودن قیمت جو و مصرف گندم به عنوان خوراک دام و طیور اشاره کرد و افزود: به طور کلی نمی توان خرید امسال را با سال گذشته مقایسه کرد چراکه سال گذشته در زمینه خرید تضمینی گندم به دلیل افزایش بارندگی و به تبع آن افزایش تولید در گندم دیم یک سال استثنایی بود.
وی اضافه کرد: در سال زراعی جاری بیش از 392 هزار و 500 هکتار از اراضی کشاورزی استان همدان زیر کشت گندم رفته است که با توجه به نبود بارندگی موثر در فصل بهار پیشبینی میشود از این میزان 550 هزار تن گندم به صورت آبی و دیم برداشت شود، با توجه به نیاز خود مصرفی 400 هزار تن گندم با نرخ خرید تضمینی به دولت تحویل خواهد شد.
رضا عباسی افزود: تا کنون 158 هزار تن گندم توسط 42 مرکز خرید توسط شبکه تعاون روستایی و به مباشرت از شرکت غله و بازرگانی از کشاورزان همدانی خریداری شده است که این میزان خرید 52 درصد خرید تضمینی گندم استان است.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان، ادامه داد: پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان تاثیر مثبتی در تحویل گندم به دولت دارد چراکه کشاورزان باید بتوانند نهادههای مورد نیاز خود برای کشت پاییزه را خریداری کنند بنابراین مسئولان استانی به دنبال پرداخت مطالبات گندمکاران هستند.
انتهای پیام/ ت