گزارشسازی از اقتصاد مقاومتی در دانشگاه بجنورد / درآمدزایی با فروش کاغذ!
دانشگاه بجنورد با انتشار گزارشی از اقدامات خود در راستای اقتصاد مقاومتی بیشتر از آنکه نقاط قوت خود را نشان دهد، باعث تأسف و البته خنده خوانندگان این گزارش شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد، رهبر انقلاب حدود یک دهه است که شعار سال را اقتصادی انتخاب میکنند تا حرکت نهادهای کشور به سمت رفع مسائل و مشکلات اقتصادی پیش رود.
هرچند این نامگذاری باعث میشود اقدامات مناسبی در این جهت رقم بخورد اما گاهی شاهد انجام برخی فعالیتهای روتین به نام انجام سیاستهای اقتصاد مقاومتی هستیم.
فعالیتهایی که اگر هیچ تحریمی نبود نیز انجام میشد اما اینک که با شدیدترین تحریمها مواجه هستیم، همان فعالیت اما با پرچم اقتصاد مقاومتی و مقابله با تحریمها برگزار میشود.
فعالیتهای بانام اقتصاد مقاومتی، رونق تولید، گسترش کسبوکار و امثالهم، گسترش زیادی داشته است اما وقتی به پیشینه برگزاری این نمایشگاهها و سایر فعالیتها مینگریم، میبینیم تنها تفاوت آن با نمونه سالهای قبلش، تنها نام آن رویداد است.
این رسم و شیوه ناصحیح باعث شده نهادها سعی بر کارنامه سازی در جهت استفاده از نام اقتصاد مقاومتی داشته باشند؛ اقدامی که تنها باعث میشود واژه اقتصاد مقاومتی لوث شده و در دید مردم، سیاست اقتصاد مقاومتی بی اثر جلوه کند.
برگزاری هر نوع فعالیت بدون هدف با نام اقتصاد مقاومتی نه تنها نمیتواند مشکلات اقتصاد کشور را رفع کند بلکه دلسردی، رخوت و بیانگیزگی مردم و نخبگان کشور را در پیش دارد لذا تمام نهادها باید از این فعل شدیداً خودداری کنند.
اینک قصد داریم به یکی از این اقدامها گریزی زده و آن را بررسی کنیم.
ببینیم به چه میزان این فعالیتهای ذکرشده با اقتصاد مقاومتی همخوانی دارد و چه مقدار صرفاً استفاده ابزاری از نام اقتصاد مقاومتی است؟
دانشگاه بجنورد اخیراً گزارشی تحت عنوان «اقتصاد مقاومتی و مقابله با تحریمها در دانشگاه بجنورد» منتشر کرد.
در این گزارش فعالیتها در ۳ بخش راهبردهای مدیریتی، فرهنگی و اقتصادی به شرح درآمده است.
در بخش اول در کنار رونمایی از سامانههایی برای سهولت فعالیتهای اداری، نصب ۶ عدد نیمکت خورشیدی، آبیاری قطرهای فضای سبز، استفاده از چمن مصنوعی برای زمین کشاورزی و استفاده از پاسخنامه تکبرگ در امتحانات نیز آورده شده است.
مواردی که وقتی بناست رابطه آن با مقابله با تحریمها را کشف کنیم، شاید بیشتر برایمان بهمانند یک طنز باشد.
در این میان مواردی نیز مشاهده میشود که وجود خارجی ندارد.
بهعنوان نمونه در همین بخش به استفاده از دوچرخه بهمنظور تردد در بین ساختمانهای دانشگاه میتوان اشاره کرد.
جدای از اینکه این عنوان چه ارتباطی میتواند به اقتصاد مقاومتی داشته باشد، اصل وجود این اقدام منتفی است.
دانشجویان این دانشگاه معتقدند چنین برنامهای تاکنون در دانشگاه اجرانشده است و بیان این مورد بهعنوان کارنامه دانشگاه شبیه یک دروغ است.
در حوزه راهبردهای فرهنگی دانشگاه برای اقتصاد مقاومتی و مقابله با تحریمها، عناوین مناسبتری به چشم میخورد.
برگزاری کارگاههای کارآفرینی، تابلو خوانی بورس و آموزش تابلو فرش ازجمله کارگاههای برگزارشده است.
همچنین نشستهای علمی با موضوع تحریم، اقتصاد مقاومتی و مناظرهای با موضوع عملکرد دولت و مجلس در سیاست خارجی و اقتصاد نیز دایر بوده است.
هرچند برگزاری این تعداد کرسی آزاداندیشی و مناظره برای دانشگاه مادر استان بسیار ناچیز است اما اگر کارنامه دانشگاه بجنورد در این بخش را قابلقبول تصور کنیم، این امر به همت انجمنهای علمی و تشکلهای دانشجویی رخداده است؛ درواقع این دانشگاه بجنورد باید همین فعالیتهای اندک را مدیون دانشجویانش باشد.
البته در این حوزه دانشجویان گلهمندی شدیدی دارند.
آنها معتقدند دانشگاه با بهانه کمبود بودجه باعث لغو بسیاری از برنامههایشان شده است.
برگزاری رویدادها و استارت آپ ها یکی از موارد مثبت کارنامه منتشرشده است.
هرچند تعداد این موارد بسیار محدود است و جای کار بیشتری دارد اما وقتی به سالهای گذشته مینگریم، برگزاری همین تعداد معدود میتواند آینده مثبتتری را نوید دهد.
حوزه آخر کارنامه دانشگاه بجنورد در حوزه اقتصاد مقاومتی مربوط به راهبردهای اقتصادی است.
شرکت در نمایشگاه مد، لباس و صنایعدستی که به میزبانی دانشگاه کوثر بجنورد برگزار شد تنها موردی است که در بخش بسترسازی کسبوکار کوچک عنوانشده است.
در حوزه استفاده از تولیدات داخلی، تجهیز آزمایشگاهها با تولیدات داخلی یکی از ۲ مورد عنوانشده است.
مورد دیگر بیانشده عقد قرارداد با تولیدیهای داخلی برای طراحی البسه تیمهای ورزشی دانشگاه است.
حال این سؤال مطرح میشود که واقعاً دانشگاه بجنورد قصد داشته طراحی البسه ورزشی تیمهای خود را به خارج از کشور واگذار کند که عدم واگذاری آن را بهعنوان فعالیتی در راستای اقتصاد مقاومتی نوشتهاند؟
در حوزه درآمدزایی نیز نکات جالبی به چشم میخورد.
همواره از دانشگاهها توقع میرود در حوزه درآمدزایی با فعالیتهای علمی بتوانند درآمد مناسبی برای دانشگاه خود به ارمغان بیاورند اما دانشگاه بجنورد در کارنامه خود فروش کاغذ باطلهها را یکی از راههای درآمدزایی خود بیان کرده.
همچنین اجاره خوابگاهها در ایام تابستان به کارکنان دانشگاه و ادارات دولتی دیگر راه درآمدزایی دانشگاه بجنورد است.
البته تأسیس مدرسه دو زبانه ورزشی نیز دیگر مورد است.
آیا فروش کاغذ باطله بهعنوان راه درآمدزایی برای یک دانشگاه مادر استان میتواند تلقی شود؟
ارتباط این موارد با مقابله با تحریم و اقتصاد مقاومتی در چیست؟
انتشار این گزارش بیش ازآنکه نمایانگر دستپر دانشگاه باشد، نشاندهنده ضعف شدید دانشگاه بجنورد در حوزه علمی است.
یقیناً فعالیتهای علمی و دانشبنیان که وظیفه کوچک دانشگاه بوده، میتواند بهخودیخود راهی برای مقابله با تحریم باز کند اما موارد ذکرشده در گزارش دانشگاه بجنورد بهوضوح نشان داد این نهاد علمی هیچ حرف علمی برای گفتن ندارد.
فایل گزارش را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
انتهای پیام/ر