خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 19 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

معاون سابق وزیر کشور افغانستان: ایران تاثیر شگرفی بر روند صلح دارد

فارس | بین‌الملل | یکشنبه، 06 مرداد 1398 - 10:47
معاون سابق وزارت کشور افغانستان با بیان اینکه ایران کشور اثرگذاری در منطقه است، گفت: تهران باید در زمینه اجماع منطقه به روند صلح افغانستان کمک کند.
افغانستان،صلح،فارس،كشور،ايران،طالبان،موسسه،حاضر،زمينه،منطقه، ...

معاون سابق وزارت کشور افغانستان با بیان اینکه ایران کشور اثرگذاری در منطقه است، گفت: تهران باید در زمینه اجماع منطقه به روند صلح افغانستان کمک کند.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، صلح افغانستان وارد مراحل جدیدی شده و در آخرین دور مذاکرات طالبان و آمریکا پیشرفت‌هایی حاصل شده است.
تاکید مقامات افغانستان بر گفت‌وگوهای مستقیم از یک طرف و عدم تمایل طالبان به گفت‌وگو با دولت معادله صلح در این کشور را پیچیده کرده است.
عزیزی کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در این رابطه معتقد است که در حال حاضر نسبت به زمان‌های گذشته امیدواری بیشتری در رسیدن به یک صلح در افغانستان ایجاد شده است.
همسایه‌ها، کشورهای منطقه و جامعه جهانی به این درک رسیده‌اند که جنگ در افغانستان نه تنها تهدیدی برای این کشور است، بلکه تهدیدی برای تمام دنیا خواهد بود.
این کارشناس مسائل سیاسی می‌افزاید که یکی از موضوعات اصلی در این زمینه نوع نظام سیاسی بعد از توافق صلح است که به این دلیل که هنوز مذاکرات بین‌ افغان‌ها آغاز نشده پیش بینی در این زمینه مشکل است.
اما در نهایت بنظر می‌رسد که طالبان و دولت به یک توافق بینابینی خواهند رسید.
معاون سابق وزارت کشور افغانستان در رابطه با اشاره به نقش کشورهای همسایه به‌خصوص ایران در صلح افغانستان، به نفوذ ایران در تحولات منطقه می‌گوید که ایران با توجه به نفوذ خود در منطقه باید در اجماع سازی برای صلح نقش فعالی داشته باشد.
به همین بهانه با «مسعود عزیزی» رئیس مرکز «افغانستان فوروارد» و معاون سابق وزارت کشور افغانستان به گفت‌وگو نشستیم که در زیر می‌خوانید.
فارس: موسسه «Afghanistan forward» در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کند و هدف از تاسیس این موسسه چه بوده است؟
افغانستان فوروارد یک موسسه مدنی است که از سال 2012 فعالیت آن آغاز شده است.
هدف اصلی از تاسیس این موسسه خدمت به مردم و جامعه افغانستان است.
مشکلات که جامعه افغانستان با آن درگیر بوده و یافتن راه حل برای این مشکلات از جمله اصول این موسسه است.
نکته بعدی این موضوع است که در حال حاضر جوانان مسئولیت اصلی در پست‌های افغانستان را در دست دارند و باید از مهارت لازم در این حوزه برخوردار باشند، یکی دیگر از اهداف موسسه فراهم کردن آموزش‌های لازم در این زمینه است.
فارس: این موسسه تاکنون چه کارهایی را انجام داده و چه نقشی در صلح افغانستان خواهد داشت؟
یکی از موضوعات اساسی که موسسه بر روی آن متمرکز است، فعالیت در حوزه صلح افغانستان است.
کاری که موسسه انجام می‌دهد رابط میان جامعه و سیاستگذار است.
بدین صورت که خواسته جامعه و مردم گرفته شده و به سیاستمدار منتقل می‌شود.
فارس: آینده صلح در افغانستان را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟
آیا باید منتظر صلح در افغانستان باشیم؟
در حال حاضر نسبت به زمان‌های گذشته امیدواری بیشتری در رسیدن به یک صلح در افغانستان ایجاد شده است.
همسایه‌ها، کشورهای منطقه و جامعه جهانی به این درک رسیده است که جنگ در افغانستان نه تنها تهدیدی برای این کشور است، بلکه تهدیدی برای تمام دنیا خواهد بود.
بنابراین خواست دیرین مردم افغانستان برای صلح در حال حاضر با یک اجماع جهانی روبه رو شده و به احتمال زیاد شاهد صلح در این کشور خواهیم بود.
فارس:درک طالبان از صلح به چه صورت است؟
طالبان چه نظام سیاسی برای آینده افغانستان در نظر گرفته است؟
یکی از سوالات اصلی در مورد صلح نظام سیاسی بعد از توافق صلح است؟
سوال این است که نظام اسلامی را در چه قالبی تعریف کنیم.
اینکه همانند نظام اسلامی در کشورهای پیرامون ما همانند آنچه در ایران، ترکیه و سایر کشورها پیاده می شود،‌ تعریف کنیم یا اینکه باید به یک مدل جدیدی در این زمینه برسیم.
هنوز در این مورد باید بحث صورت گیرد، اینکه طالبان به دنبال یک نظام جمهوری یا امارات است و باید در این زمینه بحثهای بیشتری انجام شود.
فارس: پیش‌بینی شما در این زمینه چیست؟
به نظر شما چه نوع نظام سیاسی در افغانستان حاکم خواهد بود؟
پیش بینی در این زمینه دشوار است.
هنوز مذاکرات بین الافغانی شروع نشده و مذاکراتی که در حال حاضر میان آمریکا و طالبان در جریان است روی موضوعاتی دیگر متمرکز است.
زمانی که مذاکرات آغاز شود بهتر می توان در این رابطه قضاوت کرد.
اما آنچه در مذاکرات معمول است داد و ستد در این زمینه است، به این صورت که چیزهای داده شده و چیزهای گرفته خواهد شد.
فارس: آمریکا به دنبال چه نوع صلحی در افغانستان است؟
آیا آمریکا بعد از توافق صلح نیروهای خودش را از آمریکا خارج می کند؟
آمریکا متحد افغانستان است و یک توافقنامه امنیتی با این کشور امضا کرده و بنظر می‌رسد آمریکا به دنبال این موضوع نیست که همانند شوروی به یکباره از افغانستان خارج و این کشور را با انبوهی از مشکلات و ناآرامی تنها بگذارد.
فارس: به نظر شما بزرگترین مانع صلح در حال حاضر چیست؟
عزیزی: بزرگترین مانع صلح در افغانستان خود طالبان است.
دولت افغانستان بارها اعلام کرده که بدون پیش شرط حاضر به گفتگو بوده، اما از سوی دیگر طالبان این اعتقاد را دارد که می‌تواند در میدان جنگ و با توسل به قدرت نظامی خود برنده جنگ شود و بنابراین باید این گروه به این درک و فهم برسد که با جنگ در میدان نبرد قادر نیست اهداف خود را به پیش ببرد و تنها راه حل پایان بحران افغانستان مذاکره است.
فارس: نقش ایران در صلح افغانستان چیست؟
ایران چه کمکی می‌تواند در صلح افغانستان داشته باشد؟
ایران با توجه به اینکه اشتراکات بسیار زیادی از نظر دینی، فرهنگی و اسلامی با افغانستان داشته و از سوی دیگر همسایه بسیار مهمی برای ما است که از نظر ژئوپلیتیکی بسیار بر امور افغانستان تاثیر دارد که بنابراین با توجه به موارد بالا ایران می‌تواند کمک بسیار بزرگی در مورد صلح افغانستان داشته باشد.
از سوی دیگر ایران حضور بسیار قوی در منطقه داشته و روی تحولات منطقه اثرگذار است و بنابراین می‌تواند در اجماع سازی در منطقه برای صلح افغانستان تاثیر گذار باشد.
در حال حاضر نبود اجماع منطقه‌ای برای صلح افغانستان یک مشکل بزرگ بوده و ایران می‌تواند به این اجماع سازی و نقش فعال در مورد صلح کمک کند.
فارس: چرا به رغم سرمایه‌گذاری انبوه آمریکا در نیروهای مسلح افغانستان، همه روزه شاهد تلفات عمده نظامیان هستیم؟
مشکل نیروهای امنیتی افغانستان کجاست؟
ساختن یک ارتش برای کشور گاهی حتی یک نسل زمان نیاز دارد و ارتش افغانستان یک ارتش جوان بوده که همزمان با تهدید تروریسم که اهداف منطقه‌ای و جهانی دارد روبرو شده است.
در حال حاضر 20 گروه تروریستی در افغانستان فعال بوده که ناتو و آمریکا با 100 هزار نیرو نیز نتوانست آنها را شکست دهد،‌ و بنابراین این ارتش جوان در مقابل این تهدید قرار داشته و در حال مبارزه با آن است و که متاسفانه تلفاتی را نیز متحمل می شود و دلیل عمده تلفات مبارزه این ارتش با این تعداد گروه تروریستی در افغانستان است.
فارس: تشکر از شما که در گفت‌وگو با فارس شرکت کردید.
من هم از شما تشکر می‌کنم.
انتهای پیام/ ر