خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 16 خرداد 1405
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شاهکار ترامپ: جنگ ایران صدای جنگ‌طلبان آمریکایی را هم درآورد/ آمریکا «تحقیر» شد

مشرق | بین‌الملل | جمعه، 15 خرداد 1405 - 23:40
پایگاه آمریکایی موندووایس می‌نویسد: برخی از سرشناس‌ترین نومحافظه‌کارهای آمریکایی که از حامیان جنگ‌های این کشور بوده‌اند، اکنون جنگ ایران را یک شکست راهبردی قاطع و مصداق تحقیر ایالات متحده می‌دانند.
ايران،جنگ،آمريكا،كيگان،آمريكايي،مشرق،عنوان،دونالد،جناح،خارجي ...

سرویس جهان مشرق - در حالی که جنگ ایران به یک فاجعه‌ی سیاسی برای دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، تبدیل شده، نه خود او و نه برخی از حامیان او هنوز حاضر نیستند به شکست راهبردی در جنگی اعتراف کنند که با هدف تغییر رژیم، پایان دادن به برنامه‌های هسته‌ای و موشکی، و توقف حمایت‌های ایران از متحدان منطقه‌ایش آغاز کرده بودند.
در همین حال، اوضاع در ایران آن‌قدر بد پیش رفته که برخی از نومحافظه‌کارها و جنگ‌طلب‌های دوآتشه‌ی آمریکایی اکنون ترامپ را به خاطر این جنگ به باد انتقاد گرفته‌اند.
در میان این افراد، نام‌های بزرگی مانند «رابرت کیگان» نیز دیده می‌شود؛ کسی که از مدافعان و زمینه‌سازهای اصلی جنگ عراق بود، اما به نظر می‌رسد جنگ ایران را فاجعه‌ای به‌مراتب بدتر می‌داند.
پایگاه اینترنتی آمریکایی «موندووایس» طی گزارشی تحت عنوان «آیا نومحافظه‌کارها دارند به جنگ ایران پشت می‌کنند؟
[۱]» به همین مسئله پرداخته و توضیح می‌دهد که اگرچه شکاف‌های ایدئولوژیک نیز در این میان نقش دارند، اما به لطف جنگ ترامپ اکنون جناح نومحافظه‌کار به دو دسته تقسیم شده است.
آن‌چه در ادامه می‌خوانید، گزیده‌ای از گزارش موندووایس است.
«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، ۱ مارس ۲۰۲۶، هفته‌ی اول جنگ رمضان، از عمارت خود موسوم به «مارئه‌لاگو» در ایالت فلوریدا، بر جنگ ایران نظارت می‌کند.
جنگی که ترامپ و «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، علیه جمهوری اسلامی و به امید «تغییر رژیم» آغاز کردند، به‌سرعت تبدیل به یک شکست راهبردی برای آن‌ها شد.
ترامپ از مطالبه‌ی «تسلیم بی‌قیدوشرط» ایران در آغاز جنگ اکنون به برگزاری دورهای متعدد مذاکرات به امید پایان دادن به این درگیری رسیده است.
(+)
«هیچ توافقی با ایران در کار نخواهد بود، جز «تسلیم بی‌قیدوشرط!» پس از آن، و انتخاب رهبر(ان) عالی و قابل‌قبول، ما، و بسیاری از متحدان و شرکای شگفت‌انگیز و بسیار شجاعمان، خستگی‌ناپذیر کار خواهیم کرد تا ایران را از ورطه‌ی نابودی به عقب بازگردانیم، و آن را از نظر اقتصادی بزرگ‌تر، بهتر و قدرتمندتر از هر زمان دیگری کنیم.
«ایران آینده‌ای عالی خواهد داشت.» «ایران را دوباره عالی کنیم (میگا!)» [اشاره به شعار ترامپ، «آمریکا را دوباره عالی کنیم» (ماگا).] از توجه شما به این موضوع متشکرم!
رئیس‌جمهور دونالد جِی.
ترامپ»؛ پیام «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، ۶ مارس ۲۰۲۶، در روزهای ابتدایی هفته‌ی دوم جنگ با ایران، در شبکه‌ی اجتماعی متعلق به خودش، موسوم به «تروث‌سوشال».
ترامپ که می‌گفت به هیچ‌چیز کم‌تر از «تسلیم بی‌قیدوشرط» راضی نمی‌شود و حتی باید در تعیین رهبر بعدی ایران نقش داشته باشد، کم‌تر از یک ماه بعد به التماس مذاکره و توافق با جمهوری اسلامی رسید.
(+)
لازم به ذکر است که مشرق صرفاً جهت اطلاع نخبگان و تصمیم‌گیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاه‌های محافل رسانه‌ای-اندیشکده‌ای بین‌المللی این گزارش را منتشر می‌کند و دیدگاه‌ها، ادعاها و القائات این گزارش‌ لزوماً مورد تأیید مشرق نیست.
«رابرت کیگان» پژوهشگر ارشد اندیشکده‌ی بروکینگز [یکی از سرشناس‌ترین اندیشکده‌های جهان]، اخیراً در مقاله‌ای در نشریه‌ی آتلانتیک [با عنوان «کیش‌ومات در ایران [۲]»]، اعلام کرد ایالات متحده پیشاپیش در جنگش علیه ایران شکست خورده است.
کیگان می‌نویسد: «شاید نتوان مقطعی را به یاد آورد که آمریکا در آن در یک درگیری متحمل چنین شکست مطلقی شده باشد؛ باخت چنان قاطعی که زیان راهبردی آن را نه بتوان جبران کرد و نه نادیده گرفت.» وی ادامه می‌دهد: «[این در حالی است که] شکست در تقابل فعلی با ایران ماهیتی [این‌چنینی و] کاملاً متفاوت خواهد داشت.
نه می‌توان آن را جبران کرد و نه نادیده گرفت.
هیچ بازگشتی به وضعیت پیش از جنگ وجود نخواهد داشت، و هیچ پیروزی نهایی‌ای برای آمریکا در کار نخواهد بود که آسیب‌های واردشده را جبران کند یا بر آن‌ها غلبه نماید.»
تصویر ماهواره‌ای که موقعیت و جابه‌جایی کشتی‌ها در ماه آوریل در بخشی از منطقه‌ی خلیج فارس و تنگه‌ی هرمز را نشان می‌دهد.
این تنگه ده‌ها سال برای کشتیرانی بین‌المللی و به‌ویژه یک‌پنجم از جریان نفت جهان امن بود، اما دشمنان ایران و متحدان آن‌ها در منطقه باید بهتر قدر این امنیت را می‌دانستند.
واقعیت این است که ناامن کردن تنگه‌ی هرمز بسیار ساده‌تر از تأمین ادامه‌دار امنیت آن است.
در حالی که برای اولی شلیک گاه‌وبیگاه چند پهپاد کافی است، برای دومی اعزام یک نیروی عظیم نظامی برای یک مدت نامشخص ضرورت دارد.
کارشناسان عمدتاً اتفاق‌نظر دارند که وضعیت این تنگه هرگز به وضعیت قبل از جنگ باز نخواهد گشت و ایران از طریق کنترل این تنگه بازدارندگی‌ای در سطح سلاح هسته‌ای به دست آورده است.
(+)
در همین‌باره بخوانید: ›› روایت شورای آتلانتیک از راهبرد ایران برای برگرداندن ورق جنگ
کیگان فعالیت حرفه‌ایش را به عنوان مشاور سیاست خارجی «جک کِمپ» [نماینده‌ی کنگره و سیاستمدار آمریکایی] آغاز کرد، سپس دهه‌ی ۹۰ میلادی را صرف فشار آوردن با هدف به راه انداختن جنگ‌های متعدد آمریکا در خاورمیانه کرد و همواره مدعی بود[۳] عراق یک تهدید نظامی برای ایالات متحده است.
وی، در یکی دیگر از مقاله‌های اخیرش [۴]، به طرز حیرت‌انگیزی دست به اقدامی شبیه به درون‌نگری [و درک واقعیت] می‌کند و می‌نویسد اگر آمریکا حضور نظامی در منطقه نداشت، «شبه‌نظامیان اسلام‌گرا تمایل چندانی به حمله» علیه [دارایی‌های] این کشور نداشتند.
کیگان می‌نویسد: «بر خلاف افسانه‌پردازی‌های فراوانی که وجود دارد، این افراد آن‌قدرها به خاطر این‌که «چه کسی هستیم» از ما متنفر نبوده‌اند، بلکه به خاطر این‌که کجا هستیم از ما متنفرند.»
اندیشکده‌ی آمریکایی «موقوفه‌ی صلح بین‌الملل کارنگی» نسخه‌ای از مقاله‌ی اوایل سال ۱۹۹۸ «رابرت کیگان» با عنوان «پیروزی قریب‌الوقوع صدام» را منتشر کرده که کیگان در آن استدلال می‌کند باید به عراق حمله و صدام را سرنگون کرد.
کیگان در حال حاضر تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین منتقدان جنگ ایران شده است.
(+)
مصاحبه‌ی مشرق با «سینتیا مک‌کینی» نماینده‌ی سابق ایالت جورجیا در کنگره‌ی آمریکا (ویدیو زیرنویس فارسی دارد) (متن مصاحبه و جزئیات بیش‌تر) [دانلود]
کیگان تنها نومحافظه‌کار برجسته‌ای نیست که از جنگ ایران انتقاد می‌کند.
«بیل کریستول» بنیانگذار ویکلی‌استاندارد [مجله‌ی برجسته‌ی سابق جریان نومحافظه‌کار] و منتقد دیرینه‌ی ترامپ، نیز می‌گوید آمریکا در خاورمیانه «تحقیر» شده است.
وی معتقد است: «مهم است که ترامپ را به خاطر این جنگی که با بی‌پروایی و بی‌کفایتی آغاز کرد، بازخواست کنیم و بر هزینه‌های جنگ تأکید نماییم [۵].» کیگان و کریستول، سال ۱۹۹۶، به طور مشترک مقاله‌ی تأثیرگذاری را تحت عنوان «به سوی یک سیاست خارجی نو-ریگانی[۶]» در نشریه‌ی فارن‌افرز نوشتند و در آن تردیدهای دولت کلینتون نسبت به جنگ‌های تغییر رژیم را محکوم کردند و خواستار دو برابر شدن بودجه‌ی نظامی آمریکا شدند.
کم‌تر از یک دهه بعد، بسیاری از رؤیاهای آن‌ها به لطف ریاست‌جمهوری جورج دابلیو.
بوش محقق شد.
یک سال بعد، آن‌ها «پروژه‌ی قرن جدید آمریکایی» را تأسیس کردند؛ اندیشکده‌ای که مدافع جنگ در سوریه، افغانستان، ایران و عراق بود.
پس این‌که آن‌ها از حملات فعلی به ایران انتقاد می‌کنند چه معنایی دارد؟
آیا واقعاً به تعبیر تیتر اخیر نشریه‌ی اسپکتیتور، یک «نبرد بر سر روح نومحافظه‌کاری [۷]» در جریان است؟
«چه بلایی بر سر قرن آمریکایی آمد؟» تیتر اصلی و تصویر روی جلد جولای/آگوست ۲۰۱۹ مجله‌ی «فارن‌افرز» درباره‌ی نابودی «قرن آمریکایی» که (دوره‌ی اول) ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ» آن را تسریع کرد (+)
«اندرو دِی [۸]» سردبیر ارشد نشریه‌ی «امریکن کانسروتیو»، می‌گوید اکثر نومحافظه‌کارها هرگز طرفدار ترامپ نبوده‌اند و با کمال میل حاضرند او را در بحبوحه‌ی یک جنگ منفور قربانی کنند.
دی به موندووایس می‌گوید: «نومحافظه‌کارهای جناح «ترامپ هرگز» [مخالفان سرسخت ترامپ]، مانند کریستول و «[دیوید] فرام» [نویسنده سخنرانی‌های بوش و تحلیلگر محافظه‌کار]، همیشه به مشکلات شخصیتی و فساد احتمالی ترامپ اعتراض داشته‌اند و نگران بوده‌اند که او ممکن است به ناسیونالیسم راست افراطی و هویت‌گرایی سفیدپوستان دامن بزند.
بنابراین این افراد پیشاپیش تمایل داشته‌اند که از اقدامات او انتقاد کنند.
سایر نومحافظه‌کارها، پس از این‌که مشخص شد می‌توانند به طرفداری [بی‌قیدوشرط] ترامپ از اسرائیل اعتماد کنند، با او مصالحه کردند؛ اما حتی آن‌ها هم او را به جمهوری‌خواهان سنتی یا دموکرات‌های جنگ‌طلب ترجیح نمی‌دهند.
هیچ‌یک از این گروه‌ها حاضر نیستند به قیمت صدمه دیدنِ (دوباره‌ی) پروژه‌ی ایدئولوژیک خودشان در اثر ارتباط با یک رئیس‌جمهور منفور، از ترامپ حمایت کنند.»
مجموعه‌ی سفارت آمریکا در ریاض، پایتخت عربستان، شامل ساختمانی متعلق به سی‌آی‌ای، که در هفته‌ی اول جنگ هدف حمله‌ی پهپادی ایران قرار گرفت.
نکته‌ی حیرت‌آوری که رسانه‌های آمریکایی گزارش می‌دهند این است که ابتدا یک پهپاد به این مجموعه اصابت کرده و حفره‌ای را در آن ایجاد کرده است، و به فاصله‌ی حدود یک دقیقه، پهپاد دوم از درون همان حفره عبور کرده و در قلب ساختمان منفجر شده است.
گفته می‌شود دست‌کم سه طبقه از سفارت آمریکا در این حمله فروریخته است.
جنگ اخیر علیه ایران، علاوه بر خسارت‌های نظامی و مالی به ارتش آمریکا، اعتبار ایالات متحده در میان متحدان منطقه‌ایش را نیز از بین برد؛ به گونه‌ای که این کشورها اکنون توان واشینگتن در دفاع از نیروها و امکانات خودش در خاورمیانه را نیز زیر سؤال می‌برند، چه برسد به داشته‌های مهم و زیرساخت‌های حیاتی متعلق به متحدان عرب آمریکا در حاشیه‌ی خلیج فارس.
(+)
مصاحبه‌ی مشرق با «گرِگ سایمِنز» استاد نیوزیلندی علوم سیاسی و ارتباطات بین‌الملل، درباره‌ی جنگ ایران (ویدیو زیرنویس فارسی دارد) (متن مصاحبه و جزئیات بیش‌تر) [دانلود]
سردبیر امریکن کانسروتیو می‌افزاید: «رابرت کیگان احتمالاً باهوش‌ترین فرد در این گروه است و به عنوان یک تحلیلگر تیزبین در امور خارجی، درک می‌کند که این جنگ چه فاجعه‌ای برای ثبات جهانی و موقعیت ژئوپلتیک آمریکا بوده است.
فقط به این دلیل که نومحافظه‌کاران در گذشته از فجایع سیاست خارجی حمایت کرده‌اند، نمی‌توان گفت که این افراد احمق هستند.
و باید احمق باشید تا متوجه نشوید جنگ ایران چه‌قدر دارد بد پیش می‌رود.
خود ترامپ، روبیو و ونس قطعاً به نظر می‌رسد می‌دانند که اوضاع دارد بد پیش می‌رود.»
فرمانده «توماس اسکالابر»، ۲۷ آوریل، در «مرکز همکاری و آگاهی اطلاعات دریایی» در شهر بندری «بِرِست» در فرانسه، به موقعیت کشتی‌ها در تنگه‌ی هرمز بر روی یک صفحه‌نمایش اشاره می‌کند.
اگرچه ایران بارها تهدید کرده بود اگر امنیتش به خطر بیفتد، اقتصاد جهان دیگر امکان استفاده از تنگه‌ی هرمز را نخواهد داشت، اما به نظر می‌رسد آمریکا و رژیم صهیونیستی این تهدید را دست‌کم گرفته بودند و اکنون با پیامدهای بسته شدن تنگه‌ی هرمز دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
(+)
«دیوید کلاین» روزنامه‌نگار و سردبیر همکار در مجله‌ی «جوئیش کارِنتس» [نشریه‌ی مرتبط با جناح چپ یهودی] که در حال حاضر دارد روی تاریخچه‌ی نومحافظه‌کاران کار می‌کند، می‌گوید این گروه عملاً به دو دسته تقسیم شده: کسانی که به طور مطلق با ماگا [MAGA - جنبش طرفداران ترامپ] مخالفند و کسانی که معتقدند همسویی با ترامپ برای از بین بردن جناح چپ ارزشش را دارد.
کلاین اخیراً به اسپکتیتور گفت: «به طور خاص، در سیاست خارجی، اعضای جناح «ترامپ هرگز» بیش‌تر به اولویت‌های نهاد لیبرال دوران جنگ سرد، مانند حفظ اتحادهای سنتی و مهار روسیه در اوکراین متعهد هستند، در حالی که نومحافظه‌کارانِ عضو جناح ماگا به‌شدت با راستگرایان اسرائیل همسو هستند و از تهاجم ترامپ علیه ایران حمایت می‌کنند.»
مصاحبه‌ی مشرق با «کوین جِی.
برت» تحلیلگر و اسلام‌شناس آمریکایی، درباره‌ی جنگ ایران (ویدیو زیرنویس فارسی دارد) (متن مصاحبه و جزئیات بیش‌تر) [دانلود]
نومحافظه‌کاران طرفدار ماگا که کلاین به آن‌ها اشاره می‌کند، به‌شدت در ساختار نقشه‌های سیاستی دولت ترامپ ریشه دوانده‌اند.
به عنوان مثال، «الیوت آبرامز» جنایت‌کار جنگی بدنام، در حال حاضر هدایت «ائتلاف وندنبرگ [۹]» را به عهده دارد؛ اندیشکده‌ی نومحافظه‌کاری که مستقیماً با کاخ سفید در ارتباط است.
علاوه بر این، تحلیلگران نومحافظه‌کار، مانند «برت استیونز» با وجود همه‌ی اتفاقی که افتاده، همچنان به دفاع از جنگ ایران ادامه می‌دهند [۱۰].
همان‌طور که «عبدالجواد عمر» استاد دانشگاه و نویسنده[ی فلسطینی]، ماه گذشته در موندووایس خاطرنشان کرد، نفوذ نومحافظه‌کاران بر سیاست خارجی آمریکا به هموار شدن مسیر برای جنگ فعلی کمک کرد [۱۱].
«الیوت آبرامز» که در دولت اول «دونالد ترامپ» طی مقطعی هماهنگ‌کننده‌ی سیاست‌های دولت علیه هم ایران و هم ونزوئلا بود، یکی از افرادی است که از سال‌ها پیش ادعا می‌کرد برنامه‌ی هسته‌ای ایران را باید از طریق بمباران متوقف کرد.
مشرق پیش‌تر دو گزارش در معرفی آبرامز منتشر کرده است که آن‌ها را می‌توانید از این‌جا و این‌جا بخوانید.
(+)