خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 07 خرداد 1405
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

جغرافیا صفر، ایران‌شناسی زیر صفر؟!

مشرق | بین‌الملل | چهارشنبه، 30 اردیبهشت 1405 - 17:50
ايران،تنگه،هرمز،ادعاي،حاكميت،نظامي،امنيت،آبراهه،تجاوزات،مضحك ...

به گزارش مشرق، مصطفی علیجان‌زاده فعال رسانه در تلگرام نوشت:
در دنیای سیاست بین‌الملل، شناخت دقیق از جغرافیا و حقوق بین‌الملل، سنگ‌بنای هرگونه تصمیم‌گیری راهبردی است.
اما وقتی با شخصیت‌هایی نظیر دونالد ترامپ روبه‌رو هستیم، گویی با موجودی روبه‌رو می‌شویم که در آزمون‌های اولیه «جغرافیا» نمره‌ی صفر و در تحلیل‌های پیچیده «ایران‌شناسی» نمره‌ی زیر صفر کسب کرده است.
اظهارات اخیر او درباره تنگه هرمز، نمونه‌ای بارز از همان گزافه‌گویی‌هایی است که از شدت فاصله با واقعیت، به مرز مضحک شدن رسیده است.
ترامپ با ادعای هیجانی خود مدعی شده که «ما تنگه هرمز را باز خواهیم کرد» و با طرحی مضحک، ایران را به استفاده نظامی از این آبراهه در طول دهه‌های گذشته متهم کرده است.
او در ادامه با نادیده گرفتن حقوق حاکمیتی ایران، این تنگه را «آب‌های بین‌المللی» می‌خواند و مدعی است که تنگه متعلق به ایران نیست.
این سخنان، نه تنها یک خطای محاسباتی ساده، بلکه یک جهل محض نسبت به مفاهیم حاکمیت ملی و قواعد دریایی است.
حقیقتِ تاریخی و حقوقی، دقیقاً برخلاف توهمات ترامپ است.
تنگه هرمز تا پیش از دوران تجاوزات نظامی و فشارها و تحریم‌های بی‌رحمانه آمریکا علیه ایران، همواره آبراهه‌ای باز و امن برای تردد کشتی‌ها بود و کشورهای مختلف بدون محدودیت از آن عبور می‌کردند.
در آن دوران، هیچ ادعای بستن یا محدودیت مطرح نبود؛ چرا که ایران بر اساس قواعد بین‌المللی، بر امنیت این مسیر نظارت داشت و تعاملات تجاری به شکلی عادی جریان داشت.
اما تغییر بزرگ زمانی رخ داد که ایالات متحده با رویکردی تهاجمی و تجاوزگونه، امنیت منطقه را هدف قرار داد.
ایران با اعمال حق مشروع خود بر حاکمیت ملی و با تکیه بر قوانین بین‌المللی، به ملت‌ها و متجاوزان هشدار داد: تنگه هرمز، ابزاری برای تهدید نیست، اما علیه کسانی که امنیت این آبراهه را به خطر می‌اندازند، به عنوان یک حق حاکمیتی و ابزار دفاعی، فعال خواهد شد.
در واقع آنچه ترامپ «سلاح‌سازی» می‌نامد، در حقیقت «واکنش دفاعی» و اعمال حاکمیت بر قلمرویی است که طبق قوانین، تحت کنترل و نظارت ایران قرار دارد.
ادعای او مبنی بر اینکه «این تنگه متعلق به آنها (ایران) نیست»، نشان‌دهنده یک نگاه تکبرآمیز و استعمارگرانه است که گویی جغرافیای جهان باید بر اساس خواسته‌های واشنگتن بازتعریف شود.
اما واقعیت این است که هیچ قدرت خارجی، حتی با تمام تجهیزات نظامی‌اش، نمی‌تواند واقعیت‌های جغرافیایی را با بلوف تغییر دهد.
سخنان ترامپ نشان داد که او نه تنها از پیچیدگی‌های حقوقی تنگه هرمز سر در نمی‌آورد، بلکه از واقعیتِ تغییر رویکرد ایران در برابر تجاوزات نظامی نیز بی‌خبر است.
او با این گزافه‌گویی‌ها، ثابت کرد که در تقابل با ایران قدرتمند، به جای ایران‌شناسی به توهم روی آورده است؛ نگاهی که در نهایت، تنها به بن‌بست‌های سیاسی و شکست‌های راهبردی منجر خواهد شد.
*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.