سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کیش و مات تحریم‌های نفتی با ساخت پتروپالایشگاه

فارس | سیاسی | یکشنبه، 30 تیر 1398 - 17:45
طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه‌های میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایه‌های مردمی 24 تیر به تصویب مجلس رسید، طرحی که با وجود امتیازاتی مثل تنفس خوراک، دوره بازگشت سرمایه کوتاه، مهارتورم، استفاده از سرمایه‌های مردمی در بازار مولد و ایجاد اشتغال، برکات زیادی به همراه خواهد داشت.
طرح،خوراك،نفت،تنفس،مردمي،پالايشي،قبلي،سرمايه،توجه،كشور،خام،ظ ...

طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه‌های میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایه‌های مردمی 24 تیر به تصویب مجلس رسید، طرحی که با وجود امتیازاتی مثل تنفس خوراک، دوره بازگشت سرمایه کوتاه، مهارتورم، استفاده از سرمایه‌های مردمی در بازار مولد و ایجاد اشتغال، برکات زیادی به همراه خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، مقدسه فلاح زاده فعال دانشجویی طی یادداشتی نوشت: ر حال حاضر ایران کشوری وابسته به درآمدهای نفتی است و تحریم پذیری فروش نفت موجب بی ثباتی اقتصاد کشور می‌گردد.
بهترین راه برای برون رفت همیشگی از این تحریم‌ها، پایان خام فروشی نفت و فروش آن به پالایشگاه‌های داخلی است.
از طرفی ظرفیت 7/1 میلیون بشکه ای پالایشگاههای کشور، جوابگوی فراوش کل میعانات ونفت خام برداشت شده از میادین نیست و نیاز به تأسیس پالایشگاه‌های نسل جدید کاملاً مشهود است.
پالایشگاه‌هایی که با ترکیب واحدهای پالایشی و پتروشیمی ارزش افزوده چند برابری را دنبال می‌کند و محصولات پالایشی آن علاوه بر تأمین نیاز داخلی، با استقبال بی نظیر بازار منطقه مواجه خواهد شد.
با این تفاوت که مانند نفت خام قابلیت رهگیری و تحریم پذیری ندارد و می‌تواند در قالب محموله‌های کوچک با تریلی و قطارو...صادر شود.
علاوه بر این، حجم پول معامله شده در محموله‌های کوچک زیاد نیست و به راحتی قابل انتقال است.
در این راستا طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه‌های کشور با سرمایه‌های مردمی بعد از انتظار چند ماهه در راهروهای بهارستان و تصویب کلیات آن به کمیسیون انرژی مجلس ارجاع داده شد و 24 تیر، جزییات آن در صحن علنی مجلس تصویب شد.
این طرح که افزایش 2 میلیون بشکه‌ای ظرفیت پالایشگاههای کشور را بدنبال دارد، در همه‌ی ابعاد کارشناسی شده و درصورت اجرایی شدن نوید بخش آینده‌ای روشن است.
چرا که علاوه بر دور زدن تحریم ها و تبدیل تهدید آن به یک فرصت دایمی، با جمع کردن سرمایه‌های خرد مردمی و ورود آن به یک بازار مولد، تورم را مهار میکند و با اشتغال زایی قابل توجه همراه است.
* تأمین مالی متفاوت، تنفس خوراک و دوره‌ی کوتاه باز گشت سرمایه
وجه مشترک توقف کلیه طرح‌های پالایشی کشور ناتوانی در تأمین سرمایه است.
در این طرح به جای استفاده از قالب های ناموفق قبلی اعم از فاینانس و صندوق توسعه بر جمع اوری سرمایه‌های خرد مردمی تاکید شده است.
به این صورت که ابتدا با فراخوان سازمان بورس، سرمایه‌های مردمی برای راه اندازی پتروپالایشگاه جذب می‌شود.
پس از چهار سال که واحد پالایشی به مرحله‌ی بهره برداری رسید با یک امتیاز ویژه بنام تنفس خوراک همراه می‌شود که وجه تمایز این طرح با کلیه طرح‌های قبلی است.
چرا که تنفس خوراک بجای تخفیف خوراک، در سال اول و دوم پالایشگاه، این واحدها را قادر به پرداخت سودی 40 در صدی به سرمایه گذاران مردمی می‌کند.
از طرفی در ادامه نیز مردم به عنوان سهامداران پتروپالایشگاه هم حق فروش سهام خود رادارند هم می‌توانند با روند قبلی از سود پتروپالایشگاه بهره ببرند.
برای اینکه تجربه تلخ مؤسسات مالی اعتباری تکرار نشود؛ این کار زیر نظر سازمان بورس و با ضمانت شرکت ملی نفت، بیمه‌ها و بانک‌های مجاز زیر نظر بانک مرکزی صورت می‌گیرد.
مجری طرح هم به خاطر استفاده زودتر از تنفس خوراک انگیزه دارد واحد را هرچه سریعتر به بهره برداری برساند و مانند طرح‌های قبلی سال‌ها سرمایه‌گذار را معطل نگذارد.
همانطور که در نمودار 1 پیداست با روش تنفس خوراک IRR ارزی که نرخ باز گشت سرمایه است؛ بهبودی 5 درصدی نسبت به قبل پیدا می‌کند؛ ناگفته نماند که این رقم ارزی است و رقم ریالی با توجه به نرخ ارز بسیار قابل توجه است.
نمودار 1: مقایسه IRR در روش تنفس خوراک نسبت به قبل
* اشتغالزایی قابل توجه در ساخت پتروپالایشگاه
یکی از مزایای اجرای این طرح ایجاد اشتغال برای بسیاری از افراد، شرکت‌های طراحی و واحدهای تولیدی مرتبط است.
دوره اشتغالزایی طرح به سه دوره ساخت، بهره برداری و تکمیل پایین دست تقسیم می‌شود.
فقط در 8 سال اول پروژه حدود 300 هزار شغل به صورت مستقیم و غیر مستقیم تولید می‌شود.
وقتی صنایع پایین دستی تکمیل شود تقریباً به همین میزان شغل جدید ایجاد می‌شود؛ البته به شرط اینکه یک سوم نفت صادراتی به این کار اختصاص یابد.
با وجود شرایط حساس کنونی و کاهش قابل توجه صادرات نفت، راهکارهای کوتاه مدتی مثل بورس نفت می‌تواند راهگشا باشد اما برای خشکاندن ریشه تحریم‌ها بهترین راهکار، ساخت واحدهای پترروپالایشی است که علاوه بر همت مسئولین برای اجرای قانونی ابعاد این طرح عظیم، مشارکت مردم و سرمایه‌گذاری آنها بسیار اثرگذار است.
بنظر می‌رسد که با وجود تجربه‌های قبلی در یک مرحله فروش سهام پالایشگاه ستاره، مردم علاقمندی زیادی به خرید سهام پالایشی دارند و در صورت همکاری مسئولین برای اجرای بند بند این طرح، در آینده‌ای نزدیک میوه این درخت تنومند به بار خواهد نشست.
انتهای پیام/