خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 06 اسفند 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

اختتامیه دومین رویداد داده‌کاوی هوای اصفهان؛پیش‌بینی هوشمند آلودگی هوا

مهر | استان‌ها | چهارشنبه، 06 اسفند 1404 - 14:18
اصفهان – اختتامیه دومین رویداد داده‌کاوی داده‌های هفت‌ساله کیفیت هوای اصفهان امروز چهارشنبه ششم اسفند با تجلیل از برگزیدگان برگزار شد.
اصفهان،آلودگي،پايش،هوا،شهرداري،ترافيك،دانشگاه،طرح،ساكت،ساعتي ...

به گزارش خبرنگار مهر، این رویداد به همت معاونت حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری اصفهان با حضور مسئولان استانی، اساتید دانشگاه، پژوهشگران و مدیران مرتبط، بر تقویت تصمیم‌گیری مبتنی بر داده، اشتراک‌گذاری آزادانه اطلاعات و بهره‌گیری از هوش مصنوعی و داده‌های ماهواره‌ای برای پایش و پیش‌بینی آلودگی هوا تمرکز داشت.
در این مراسم از کتاب گزارش سالانه کیفیت هوا و صوت اصفهان و پوستر سومین دوره رویداد با محور شناسایی زمان‌های بحرانی، مناطق کانونی آلودگی و ارزیابی اثرات مدیریت بحران نیز رونمایی شد.
سعید ساکت معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری اصفهان در این مراسم با قدردانی از حضور مسئولان دغدغه‌مند استان در حوزه محیط‌زیست، اظهار کرد: جلسات کمیته اضطرار آلودگی هوا با حساسیت بالا و مطالبه‌گری جدی برگزار می‌شود و تصمیم‌گیری‌ها صِرف بر اساس بیانیه‌های آماده نیست و با دغدغه واقعی پیگیری می‌شود.
وی با اشاره به ماه مبارک رمضان و فرهنگ قناعت ایرانی-اسلامی، گفت: در حوزه داده‌ها باید مطالبه‌گر باشیم و تنها به داده حساب کنیم، نه نداده؛ همراهی نکردن برخی دستگاه‌ها در تبادل داده‌ها، کار را منسجم پیش نمی‌برد.
ساکت این رویداد را نقطه شروع مجدد برای اتفاقات ارزشمند دانست و با تاکید بر لزوم فرهنگ تصمیم‌گیری مبتنی بر داده خاطرنشان کرد: در محور پایانه کاوه با ۶۰ هزار تردد روزانه، مطالعات نشان داد ۹۰ درصد ترددها ارتباطی با پایانه ندارد؛ این منجر به جداسازی سطوح ترددی و بهبود ایمنی و نظم ترافیکی شد.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان در خصوص خط ۲ مترو خاطرنشان کرد: پنجاه همت سرمایه این شهر و کشور زیر زمین منتظر یک تدبیر ملی است تا بتوانیم از ناوگان حمل‌ونقل بهره‌مند شویم و خدمت‌رسانی به شهروندان را ارتقا دهیم.
ساکت افزود: این سرمایه می‌تواند خط ارتباطی با کیفیت بالا بین آستان مقدس زینبیه و یکی از بهترین خطوط ما که روزانه نزدیک به صد هزار نفر را جابه‌جا می‌کند، ایجاد کند.
آیا راهی بهینه‌تر و عالمانه‌تر از این وجود دارد؟
بنابراین، نیاز است تلاش بیشتری صورت گیرد.
در ادامه جمشید لقایی، مدیرکل مطالعات و برنامه‌ریزی معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان با اشاره به تاریخچه مرکز پایش کیفیت هوا اظهار کرد: این مرکز از ایده‌ای در میانه دهه ۹۰ آغاز شد؛ ابتدا یک دفتر کوچک در سازمان حمل‌ونقل و بار بود و امروز به پایداری ۹۷ درصدی داده‌ها رکورد کم‌نظیر رسیده است.
وی ادامه داد: این پایداری امکان تحلیل مستند و اظهارنظر مبتنی بر داده را فراهم کرده و در جلسات مختلف مورد استناد قرار می‌گیرد.
لقایی افزود: در دوره فعلی مدیریت شهری توجه ویژه‌ای به موضوع آلودگی هوا و مرکز پایش شده و تصمیم‌گیری داده‌محور تقویت شده و اکنون گزارش هفت سال در دسترس است؛ در آینده تمام عوامل مؤثر بر آلودگی (ترافیک، هواشناسی و غیره) جمع‌آوری خواهد شد.
در ادامه مهدی مومنی استاد دانشکده مهندسی عمران دانشگاه اصفهان، به طرح تکمیل و تقویت پایش زمینی با داده‌های ماهواره‌ای پرداخت و گفت: ایستگاه‌های زمینی محدود هستند؛ با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای، توزیع مکانی ذرات معلق (PM) در سطح شهر و پیرامون آن سنجیده می‌شود.
این رویکرد با الگوریتم یادگیری ماشینی، نقشه پراکندگی آلودگی را تولید کرده و پایش ساعتی را ممکن می‌سازد.
همچنین رضا مدرسی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان، جزئیات طرح پیش‌بینی شاخص AQI با مدل شبکه عصبی و هوش مصنوعی را ارائه داد و گفت: در مرحله پیش‌بینی ساعتی هستیم و گپ‌های اطلاعاتی ۱۳ ایستگاه با روش‌های گروه‌بندی ایستگاه‌ها و شبکه عصبی مانند MLP پر شده است.
دقت مدل در آموزش به ۹۷ درصد و در تست به ۹۱ درصد رسیده است.
وی افزود: پیش‌بینی تا ۶ ساعت آینده در این طرح انجام شده و دقت کلاس‌بندی سالم، متوسط، ناسالم برای حساس‌ها و غیره با شاخص کاپا بررسی شده؛ دقت برای یک تا سه ساعت بالا و برای چهار تا ۶ ساعت کاهش می‌یابد اما روند تغییرات با واقعیت مطابقت دارد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: هدف نهایی طرح، نصب مدل روی سامانه شهرداری برای پیش‌بینی ساعتی مداوم و کمک به ستاد بحران در تصمیم‌گیری است و در آینده پیش‌بینی روزانه نیز پیگیری می‌شود، هرچند چالش‌برانگیز است.