سنت دودی کردن ماهی در گیلان
دودخانههای محلی در روزهای پررونق فصل صید، میزبان صیادان و ماهیدوستان هستند.
پس از صید ماهیها از دل آب، فرآیند سنتی آمادهسازی آنها آغاز میشود؛ ابتدا شکم ماهیها تخلیه و سپس در ترکیبی از آب، نمک و روناس خوابانده میشوند.
در ادامه، پس از شستوشو با آب سرد و پر کردن چشم ماهیها با ساقه برنج برای آویزان شدن، آنها روی سیخهای چوبی نصب میگردند تا در جریان هوا خشک شوند.
در مرحله پایانی، ماهیها وارد دودخانه میشوند تا با دود حاصل از سوختن خاکاَره، طعم و عطری خاص و ماندگار به خود بگیرند.
این شیوه سنتی دودی کردن ماهی، بخشی از فرهنگ دیرینه صیادان و مردم شمال کشور به شمار میآید.