عصارخانه آران و بیدگل احیا میشود+فیلم
عصارخانه آران و بیدگل که سالها بلااستفاده مانده بود، اکنون مراحل مرمت خود را طی میکند. این بنا قرار است کارگاه صنعتی و سنتی و بخشی از آن سفرخانه شود.
به گزارش خبرنگار مهر، تنها عصارخانه تاریخی آران وبیدگل با بیش از چهارصد سال قدمت گویای اقتصاد پویای مردم این شهر هنوز پابرجاست.
این عصارخانه دارای قدمتی مربوط به دوران صفویه است که در مرکز شهر برای عصاره گیری از دانههای روغنی و گیاهی به شیوهای اصیل کاربرد داشت.
این بنا که در فهرست میراث ملی ثبت شده است، دارای ۱۵۰۰ متر زیربناست و تنها عصارخانه ای است که همه اجزای آن موجود و پابرجاست.
اکنون قرار است دوباره احیا شود به همین دلیل مراحل مرمت را طی میکند.
محمد عصاری بازنشسته دانشگاه کاشان که اکنون مرمت این مجموعه را به عهده گرفته است به خبرنگار مهر گفت: آخرین باری که در این عصارخانه کار می شده، سال ۱۳۵۶ بوده که گندم و جو خرد میکردند.
پس از آن تعطیل شد چون روغن گیری صنعتی رواج پیدا کرد و این بنا هم کارکرد خود را از دست داد.
وی گفت: پدرم مالک اینجا بود و سال ۱۳۸۲ به سازمان میراث فرهنگی هبه کرد چون امکان تعمیرش نبود و هر لحظه ممکن بود فروبریزد.
این بنا در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفت و آنها هم مرمت مختصری کردند.
عصاری بیان کرد: این بنا توسط صندوق حفظ و احیای آثار تاریخی کاربری کارگاه صنعتی و سنتی تجربه محور و بخشی هم سفره خانه گرفته و ما آن را به مدت ۱۵ سال اجاره کردهایم این اجاره از سال ۱۴۰۱ شروع شده و برای ما پیش بینی کرده بودند که به مدت ۶ ماه و هزینه ۷۰۰ میلیون تومانی مرمت آن به پایان میرسد که اصلاً چنین نشد و هنوز هم مرمت آن ادامه دارد و هزینهها چندین برابر شد.
وی افزود: ما به صورت خانوادگی این یادگار را احیا میکنیم ولی نمیتوان اسمش را سرمایه گذاری گذاشت چون سرمایه گذاری یعنی پولی به سرمایه گذار برگردد درصورتی که چنین نمیشود.
هدف ما این است که این بنا برای مردم شهر حفظ شود.