خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 17 مهر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پرندگان جنگل‌های هیرکانی زیر تیغ شکارچیان/ اسلحه «پی‌سی‌پی» تهدید جدی قرقاول! - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 17 مهر 1404 - 13:13
باوجود آنکه جمعیت قرقاول در سوادکوه و سوادکوه شمالی خوب ارزیابی شده اما شکار با نوعی اسلحه بی صدا تداوم این جمعیت را تهدید می کند
قرقاول،شكار،سوادكوه،پرنده،حفاظت،جمعيت،شكارچيان،شمالي،زيست،سر ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، هوای پاییز در طبیعت پیچیده و تار و پود خزان رخی از خود نشان داده است، محیط زیست در این چرخش فصل در حال وفق دادن خود روز و شب می‌گذارند، وفقی که در آن زندگی زیستی جانوران و پرندگان رنگ و بویی دیگر به خود می‌گیرد، پرندگانی همچون قرقاول که پاییز برایش بخشی از زندگی زیستی همراه با جوجه‌هایی است که سر از تخم بیرون آورده‌اند، پرنده‌ای که جنس نر آن خروس زیبای جنگل‌های هیرکانی مازندران به شمار می‌آید همان تیرنگ که پروازش حتی شکارچیان را از شلیک وا می‌دارد تا لحظه شکوه پرواز زیبای تیرنگ را از دست ندهند.
زیبایی و گوشت لذیذ قرقاول توجه شکارچیان را به خود جلب می‌کند از این رو این پرنده جزء پرندگان در معرض خطر انقراض قرار دارد و شکارش در تمامی فصول ممنوع است تا به طور ویژه مراقب جمعیت این گونه زیبای خزری در مازندران بود.
سواد‌کوه و سوادکوه شمالی جزء شهرستان‌های با رتبه خوب جمعیت قرقاول در استان به شمار می‌آیند و حفاظت از این گونه زیبای وحشی، تدابیر خاص خود را می‌طلبد بویژه آنکه شرایط جغرافیایی منطقه سختی حفاظت را بیشتر می‌کند با این وجود طمع شکارچیان همیشه به صید نمی‌رسد.
در طی سال‌های اخیر پدیده شکار با نوعی اسلحه کار حفاظت از قرقاول را با مشکلاتی مواجه کرده است، گونه‌ای که بودنش در حیات زیستی بیشه‌زار، جنگل‌های کوهپایه‌ای و کوهستانی بخشی از چرخه بقا خواهد بود و فواید زیست محیطی دارد.
قرقاول پرنده در معرض خطر انقراض است
محمد شکوهی رئیس اداره حفاظت محیط زیست سوادکوه و سوادکوه شمالی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در سوادکوه با بیان اینکه قرقاول پرنده‌ای در معرض خطر انقراض است و هیچ پروانه‌ای برای شکار این پرنده صادر نمی‌شود، گفت: با توجه به اینکه این پرنده در معرض خطر انقراض قرار دارد پروانه شکار قرقاول صادر نمی‌شود.
وی باتوجه به سرشماری پاییزه قرقاول، بیان کرد: در سوادکوه نیز مثل سایر نقاط کشور سرشماری بهاره و هم سرشماری پاییزه قرقاول را داریم ، سرشماری بهاره به خاطر بانگی که قرقاول می‌زند و صدایی که می‌آید سرشماری می‌کنند و پاییزه نیز به خاطر تولد جوجه‌ها سرشماری می‌شوند.
منطقه شکار ممنوع 10 هزار هکتاری برای حفاظت از جمعیت قرقاول
شکوهی سوادکوه و سوادکوه شمالی یک از زیستگاه‌های مناسب برای قرقاول در مازندران برشمرد و اظهار داشت:این دو شهرستان زیستگاه مناسبی برای قرقاول‌ها به شمار می‌آیند و هم در سوادکوه و هم در سوادکوه شمالی جمعیت خوبی دارند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سوادکوه و سوادکوه شمالی با اشاره به منطقه شکار ممنوع لفور در سوادکوه شمالی، گفت: این منطقه شکار ممنوع 10 هزار هکتاری در لفور عمدتا فقط به خاطر حفظ جمعیت قرقاول شکار ممنوع شده است.
تهدید جدی اسلحه "پی سی پی" در شکار قرقاول
شکوهی با بیان اینکه باوجود جمعیت خوب قرقاول اما عوامل تهدید زیادی برای این پرنده وجود دارد، اظهار داشت: از جمله این عوامل که در طی چند سال اخیر افزایش پیدا کرده است استفاده از اسلحه‌های "پی سی پی" توسط شکارچیان این پرنده است، اسلحه‌‌ای که اصلا صدا ندارد و شبیه تفنگ‌های بادی است ولی یک مخزن باد داشته، قدرت زیادی دارد و هیچ‌گونه صدایی ندارد از این رو کسی صدایش را نمی‌شنود تا گزارش دهند‌.
وی، افزود: درواقع یکی از مهم‌ترین عوامل تهدید همین اسلحه‌های "پی سی پی" است که باید تعیین تکلیف شود، اسلحه‌ای که یک اسلحه ورزشی است و فروخته می‌شود در جواز هم آمده است که این فقط مختص باشگاه است اما عده‌ای از شکارچیان آن را در منطقه می‌آورند.
شکوهی، یادآور شد: اسلحه‌های "پی بی سی" قوی‌تری هم وجود دارد که برای شکار چهارپایان استفاده می‌شود.
جریمه‌های شکار قرقاول
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سوادکوه و سوادکوه شمالی عمده تهدید قرقاول را شکار با این نوع اسلحه‌ها برشمرد و درمورد برخورد قانونی با شکارچیان قرقاول، گفت: جریمه‌هایی که برای شکار قرقاول در نظر گرفته شده علاوه بر جریمه نقدی کسانی که دستگیر می‌شوند به مراجع قضایی برده می‌شوند، جریمه شکار و صید در نظر گرفته می‌شود و جریمه می‌کنند و یک جریمه هم دادگاه برای این شکارچیان در نظر می‌گیرند چون حیوان حمایت شده و در معرض خطر انقراض است، بعضا نیز برای شکارچیان یک محدودیت‌هایی برای حمل و نگهداری سلاح هم اعمال می‌شود.
زیبایی قرقاول عاملی برای شکار
شکوهی با بیان اینکه همه موجودات یک فواید زیست محیطی دارند و عده‌ای قرقاول را به دلیل زیبایی برای تاکسیدرمی شکار می‌کنند، گفت: عمدتا شکار این پرنده به خاطر تاکسیدرمی هست چون پرنده زیبایی است ولی باید بدانیم که همه موجودات در طبیعت برای محیط مفید هستند، از آنجاییکه شکار این پرنده زیاد صورت گرفت و همچنین در معرض خطر انقراض است این را در لیست حمایت شده قرار داده‌اند.
زیستگاه قرقاول
وی، افزود: مهم‌ترین زیستگاه این پرنده در سوادکوه و سوادکوه شمالی مناطق دشتی که بوته‌زار باشد و حدودی از ارتفاعات که پوشش مناسبی داشته باشند و عمده منطقه سوادکوه قرقاول داریم.
این مسئول، خاطرنشان کرد: سوادکوه از نظر جمعیت قرقاول در سطح استان رتبه خوبی دارد، شاید برخی مناطق مثل کیاسر یا نقاط دیگر از ما بهتر باشند چون آن نقاط پناهگاه حیات‌وحش هستند و حفاظت بیشتری صورت می‌گیرد با این حال جزء شهرستان‌های خوب استان از نظر جمعیت قرقاول هستیم.
به گزارش تسنیم، اگرچه جمعیت تیرنگ یا همان قرقاول در برخی نقاط مازندران خوب است با این حال به دلیل جاذبه شکار در این پرنده در تمامی فصول سال شکار ممنوع است با این حال پدیده شکار با اسلحه جدید مشکل جدی حفاظت از این گونه زیبای خزری به شمار می‌رود که تدبیری برای آن باید اندیشید تا جان این پرنده زیبا در محیط زیست طبیعی به خطر نیفتد و شکوه اوج پرواز این پرنده در جنگل‌های هیرکانی حفظ بماند.
انتهای پیام/