ظرفیتهای ایران برای بیاثر کردن تحریم /وزارت خارجه فرصتها را شناسایی کند
معاون سابق وزارت امورخارجه با اشاره به توانمندیهای اقتصادی، فنی و مهندسی، سدسازی، جاده سازی و نیروگاه سازی کشورمان تصریح کرد: وزارت خارجه نباید فقط رصد کند که چه چیزی وارد میشود، بلکه باید به فعال کردن این ظرفیتها فکر کند.

به گزارش خبرگزاری فارس، مهدی صفری معاون سابق اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه و سفیر سابق ایران در کشورهای روسیه ، اتریش و چین شامگاه یکشنبه (23 تیرماه 98) برنامه جهان آرا با محوریت «چگونه تحریم ها را بی اثر کنیم» اظهار داشت: به نظر من چین از لحاظ تجاری و اقتصادی در دنیا اول است؛ برخی میگویند اول آمریکا و بعد چین است اما چین سالانه ۳۴ بار بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد پول بدون پشتوانه چاپ میکنند و با این پول بدون پشتوانه، خرید میکنند.
صفری عنوان کرد: برخی کشورها میگویند این جنس در مقابل کاغذ است اما چین کشوری است که فقط با آمریکا حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار در سال کار تجاری انجام میدهد و با اروپا حدود ۶۰۰ ملیارد تجارت میکند و بالانس تجاری آن هم در کل دنیا با اروپا آمریکا مثبت بوده اما با بقیه دنیا منفی است.
وی خاطرنشان کرد:چین کشوری است که بازار ما برایش مهم است اما اینکه بگوییم امتیاز خاصی از این قضیه میگیرد خیر اینگونه نیست.
چین در حال حاضر تقریبا حدود یازده و نیم میلیون بشکه نفت وارد میکند که پنج و نیم میلیون آن را از خلیج فارس میبرد و مابقی آن از آفریقا است.
وی افزود: چین حدود ۴ سال است که از روسیه و قزاقستان و گاز را اخیراً به ترکمنستان میبرد پس داستان تجاری آن میتواند بالانس نفتی مثبتی داشته باشد.
صفری در ادامه بیان کرد: هر تکنولوژی که در اروپا مدنظر داشته باشیم در حال حاضر می توانید در چین پیدا کنید اما اینکه میگویید به ما جنس بنجول میدهند، مقصر خودمان هستیم که جنس ارزان می خریم.
سفیر سابق ایران در روسیه، اتریش و چین اظهار داشت: ما نمی گوییم چینیها بی گناه هستند اما تجار و سفارش های ما عموماً بی کیفیت و ارزان قیمت هستند.
وی اضافه کرد:چین با دنیا کار میکند و بالانس مثبتی دارد، بنابراین کیفیت خوبی دارد که میتواند این حجم را به دنیا صادر کند.
صفری عنوان کرد: روسیه در تکنولوژی های زیرساختی و زیربنایی کشور میتواند موثر باشد ، من نمیگویم نامبر وان است اما آن می تواند کیفیت کار ما را آنگونه که میخواهیم تامین کند.
وی گفت: در حال حاضر ۹۰ درصد داروها از چین به آمریکا و اروپا صادر می شود؛ پس چرا ما نتوانیم وارد کنیم؟
میگویند برخی از اجناس تقلبی است، قطعا از سفارشات تقلبی است که این نوع از اجناس به دست ما میرسد.
*از ظرفیت چین باید استفاده کرد
صفری با بیان اینکه چین میتواند نیازمندیهای ما را تامین کند، گفت: چین حتی نیازمندیهای اروپا را هم تامین میکند؛ اکنون بیشترین و بهترین نوع وسایل مصرفی و تجهیزات پزشکی و بهترین نوع آنها در چین تولید و به اروپا و آمریکا صادر میشود.
معاون سابق اروپای و آمریکای وزارت امور خارجه همچنین یادآور شد: چین با زیمنس و مارک های قوی دنیا رقابت می کند پس چرا ما نیاییم و از آن استفاده کنیم؟
گاهی آموزههایی در ذهن ما وجود دارد که با همان حرکت میکنیم و دنبال راه جدید نمیرویم.
وی بیان کرد : ما فکر میکنیم چین همان چینِ 40 سال پیش است در صورتی که امروز از لحاظ اقتصادی، نظامی و سیاسی با ابرقدرت ها را رقابت میکند.
صفری با اشاره به اینکه پایه اصلی برای همکاری در روسیه وجود دارد، گفت: منافع مشترک استراتژیک ما با روسها در قفقاز، دریای خزر و آسیای مرکزی وجود دارد یعنی امنیت روسیه از جنوب به ما بستگی دارد.
درباره سوریه هم دیدیم که این منافع دوسویه توانست نتیجه داشته باشد.
وی افزود: ما نمی گوییم روابط ما با روسها استراتژیک است اما مسائل و منافع استراتژیک با هم داریم.
ما در کارهای زیرساخت و تکنولوژی، راه آهن ساب وی نیروگاه فولاد و ذوب آهن فعالیت داریم و در این رابطه میتوانیم با روسها همکاری داشته باشیم
وی در همین راستا بیان کرد: فولاد ما مربوط به ذوب آهن اصفهان است؛ بنابراین مقیاس تولید آن قوی است.
در مورد معادن هم بیشتر دولوپها در روسیه تولید شده است لذا در این زمینه میتوانیم همکاری بسیار خوبی با روسیه داشته باشیم.
* محدودیتی برای ورود تکنولوژی از روسیه نداریم
وی تصریح کرد: روسها در گذشته بسیاری از تکنولوژیها را به ما نمیدادند اما اکنون محدودیتی نداریم.
البته روسها در حوزه مارکتینگ قوی نیستند چرا که همیشه در حوزه قدرت مانور می دهند.
وی تاکید کرد: عراق روزانه ۴ میلیارد دارو وارد می کند؛ چرا ما با این توانمندی نتوانیم چنین قابلیتی داشته باشیم و حداقل 2 میلیارد دارو وارد نکنیم؟
صفری تاکید کرد: اکنون ما تجهیزات پزشکی و نانو به چین صادر میکنیم، کشور ما در این زمینه خیلی قویتر از چینی ها است بنابراین این امکان وجود دارد که در این بخش قوی عمل کنیم.
همچنین حدود ۲۵۰ میلیون دلار تجهیزات نانویی به چین صادر کردیم لذا از این پتانسیل میتوانیم در این حوزهها استفاده کنیم.
* وزارت امور خارجه باید ظرفیتها را شناسایی و فعال کند
معاون سابق اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه افزود: ما توان بالایی در زمینه اقتصادی، صدور خدمات مهندسی، سدسازی، جاده سازی و نیروگاه سازی داریم اما باید از آن استفاده و به کشورها صادر کنیم، که اینها کار وزارت امور خارجه است.
وی تاکید کرد: وزارت خارجه ما به عنوان یک دیدهبان است که اگر خوب رفتار کند میتواند پتانسیل ها را در این کشورها دریابد نه اینکه فقط رصد کند چه چیزی وارد میشود، بلکه باید به این فکر کند که این ظرفیتها میتواند چه سودی داشته باشد.
وی تصریح کرد: چرا ما باید ضعیفتر از ترکها در سوریه عمل کنیم؟
حتی در اردن و ترکمنستان و آذربایجان هم همینطور است
ما واقعاً پتانسیلی داریم و آن این است که همسایگانی داریم که میتوانیم با آنها کار صادراتی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه ما به راحتی می توانیم روزانه ۱۲ میلیارد دارو به چین صادر کنیم، گفت: چینیها بزرگترین ملت در دنیا هستند که لاکچریترینهای دنیا را میخرند.
وی تصریح کرد: ما مارکتینگ خوبی نداشتیم؛ که اگر داشته باشیم من قول میدهم که فرشهای خانه خودمان را هم باید بفروشیم و آنها اتفاقا میخرند چون ما در حوزه فرش قوی هستیم.
وی درباره میزان میزان فروش نفت پس از مذاکرات برجام نیز عنوان کرد: بنده فکر میکنم تا زمانی که آمریکایی ها در داخل بودند و برجام را پاره نکرده بودند و آقای ترامپ از آن خارج نشده بود، وضعیت فروش نفت ما بد نبود یعنی بین دو تا دو نیم میلیون بوده است.
معاون سابق اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه ادامه داد: بعد از اینکه آمریکا از برجام خارج شد، کشورهایی که از ما نفت میخریدند را تحریم کرد و درباره نفت و گاز قیمت را بسیار پایین پیشنهاد داده است.
صفری عنوان کرد: احساس من این است که آنقدر نیاز در این کشورها بالا است و اراده فروش وجود دارد که می تواند تعامل و همکاری بین کشورها شکل بگیرد.
* میتوانستیم صادرکننده نفت خام نباشیم
وی بیان کرد: ما اگر ۱۰ سال پیش شروع به ساخت پالایشگاه یا همان پتروپالایشگاه کرده بودیم دیگر اکنون لازم نبود صادرات نفت داشته باشیم.
پروداکت ما را نمی توانند دنبال کنند اما می توانند نفتخام ما را دنبال کنند که مشخصات خاص با پالایشگاه خاص دارد.
وی در همین رابطه عنوان کرد: این کمبود کار و سیاست غلط بوده است زمانی که میخواستند پالایشگاه سازی کنند می گفتند این کار اقتصادی نیست، این بحث مربوط به ۱۵ سال پیش است.
اما متاسفانه کپی میکنیم.
وقتی یک اکونومیست مقاله مینویسد فکر میکنیم آیه نازل شده است، اما بدانیم که او هدفدار این مقاله را می نویسد.
معاون سابق اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه همچنین تاکید کرد: زمانی که ما میخواهیم پتروشیمی را بسازیم می گویند اقتصادی نیست اما در اندونزی ژاپن و خیلی از کشورهای اقتصادی است، این ها پول می گیرند و مقاله می نویسند که اشکال ما این است که روی مقالات خارجی خیلی تکیه میکنیم، یعنی فکر می کنیم اینها تئورسین هایی هستند که باید همه دنبال کنند در صورتی که اینگونه نیست چرا ما نباید تئورسین باشیم نباشیم؟
وی ادامه داد: اشتباهی که طی چند سال گذشته داشتیم این بود که پالایشگاه سازی نداشتیم تا بتوانیم خودکفا باشیم.
میتوانیم محصول بفروشیم یعنی محصول نهایی را بدهیم و این زنجیره را تکمیل کنیم که در این صورت دیگر کسی نمیتوانست محصول ما را تحریم کنند.
صفری با بیان اینکه هنوز هم این کار را با پیگیری و مذاکره با کشورهای مختلف می توان انجام داد، اضافه کرد: بسیاری از پالایشگاههای خرد و کوچک خصوصی هستند که آماده خرید را دارند اما باید با آنها مذاکره شود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اشکال هایی که ما داریم این است که مذاکره های مختلف با قیمت های مختلف حتی بر مبنای برخی شایعات میشود و طرفهای خارجی از این فرصت سوء استفاده می کنند.
صفری همچنین یادآور شد: به جای اینکه هدف هایمان را بسوزانیم میتوانیم نفت را به مذاکره و با قیمت های مناسب بفروشیم.
کشورهای همسایه به پالایشگاه نیاز دارند و نیازمند هستند از راه و روش خود این کار را انجام دهند، نباید این مسائل و روشها و اهداف خود را در بوق و کرنا کرد چرا که آنها مانیتور میکنند و روش ما را میزنند.
معاون سابق اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه در بخش پایانی سخنانش مطرح کرد: در حال حاضر ما میتوانیم به کشورهای مختلف که بازار ما بوده است، نفت بفروشیم.
بنده معتقدم می توان نفت را فروخت.
تا کی قرار است این مسئله و مشکل دولتهای ما باشد که نفت ما را می خرند یا نمی خرند؟
یک زمان باید این حل شود.
مانند داستان بنزین، از زمان کارتر بنزین ما را تحریم کردند و تا چهار سال پیش هنوز بنزین را تحریم داشتند، چطور ما که صاحب نفت هستیم نمیتوانیم خود را در بنزین خودکفا کنیم؟
وی در خاتمه گفت: قطعاً میتوانیم در حوزه بنزین هم خودکفا شویم همانگونه که در خلیج فارس شدیم.
بنابراین بنده معتقدم ما میتوانیم نفت را با پیگیری و شناسایی مشترک مشتریانی که در کشورهای مختلف سابقه خرید از شرکتهای بزرگ
را دارند، بفروشیم.
انتهای پیام /