خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 13 مهر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سقوط شاخص‌های سلامت و پژوهش در گیلان زنگ خطر را به صدا درآورد - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 13 مهر 1404 - 13:13
نرخ مرگ ومیر استان از نرخ تولد پیشی گرفته و جایگاه دانشگاه در رتبه بندی های پژوهشی داخلی و جهانی کاهش یافته است، موضوعی که وضعیت جمعیتی و علمی استان را تهدید می کند.
دانشگاه،گيلان،سلامت،پزشكي،علوم،حوزه،مديريتي،درماني،كارشناسان ...

به گزارش خبرنگار تسنیم از رشت، با گذشت بیش از یک‌ سال از تمدید مأموریت ریاست دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بررسی‌ها نشان می‌دهد که بخش قابل‌ توجهی از وعده‌های ارائه‌ شده در آغاز دوره جدید مدیریت، تاکنون محقق نشده و بسیاری از شاخص‌های سلامت و آموزش در استان با روندی کاهشی همراه بوده است.
بر اساس ارزیابی کارشناسان حوزه سلامت، فرصت یک‌ساله‌ای که وزارت بهداشت برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام در اختیار دانشگاه علوم پزشکی گیلان قرار داد، نتوانست به نقطه عطفی در ارتقای خدمات درمانی و آموزشی استان تبدیل شود؛ به‌گونه‌ای که برخی شاخص‌ها از جمله نرخ موالید، وضعیت پژوهش و بهره‌برداری از پروژه‌های بیمارستانی نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
شاخص‌های نگران‌کننده در سلامت و پژوهش
در حوزه سلامت عمومی، گیلان طی سال گذشته به تنها استانی تبدیل شد که نرخ مرگ‌ومیر آن از نرخ تولد پیشی گرفته است؛ موضوعی که زنگ خطر جمعیتی و سلامت را در استان به صدا درآورده است.
در حوزه پژوهش نیز، رتبه دانشگاه علوم پزشکی گیلان از جایگاه یازدهم به بیست‌وسوم کشور سقوط کرده و بر اساس گزارش‌های منتشرشده، چندین مقاله علمی دانشگاه به‌دلیل تخلفات پژوهشی از مجلات معتبر بین‌المللی حذف شده است، همچنین در آخرین رتبه‌بندی وبومتریکس، جایگاه علمی دانشگاه در سطح جهانی با سقوط قابل‌توجهی مواجه بوده است.
پروژه‌های نیمه‌تمام و وعده‌های محقق‌نشده
یکی از مهم‌ترین انتقادات جامعه دانشگاهی و مردم گیلان به عملکرد اخیر، تأخیر در تکمیل پروژه‌های کلیدی درمانی، بیمارستان 420 تخت‌خوابی لاکان رشت با وجود پیشرفت فیزیکی بیش از 90 درصد، هنوز به بهره‌برداری نرسیده و وعده افتتاح آن در مقاطع مختلف زمانی از جمله هفته دولت و دهه فجر 1402 محقق نشده و در ادامه وعده افتتاح بیمارستان به سال 1403 منتقل شد.
طرح توسعه بال جنوبی بیمارستان شهید بهشتی انزلی نیز با بیش از 85 درصد پیشرفت، ماه‌هاست متوقف مانده و ساختمان دانشکده پزشکی رشت پس از دو دهه همچنان نیمه‌تمام است.
کارشناسان حوزه بهداشت می‌گویند این تأخیرها موجب شده بخشی از بیماران برای دریافت خدمات تشخیصی و درمانی به استان‌های همجوار مراجعه کنند.
نارضایتی جامعه دانشگاهی و پرستاری
پیگیری‌ها از اساتید، اعضای هیئت علمی و نمایندگان صنفی پرستاران نشان می‌دهد که گلایه‌ها از بی‌نظمی مالی، تأخیر در پرداخت کارانه‌ها و بی‌توجهی به ارتقای زیرساخت‌های آموزشی افزایش یافته است.
اساتید باسابقه، مدیریت دانشگاه را نیازمند تعامل بیشتر با نخبگان می‌دانند و جامعه پرستاری از توقف پرداخت برخی حقوق و مزایا مانند حق مسکن و مهدکودک خبر می‌دهد؛ وضعیتی که به گفته آنان، انگیزه کادر درمان را تحت‌تأثیر قرار داده است.
تنش‌های مدیریتی و ضرورت بازنگری
در کنار چالش‌های ساختاری، گزارش‌ها از بروز برخی اختلافات در سطوح مدیریتی دانشگاه حکایت دارد که بخشی از ظرفیت اداری و اجرایی را صرف حاشیه‌ها کرده است،
تغییرات پیاپی مدیران میانی و معاونت‌ها، به گفته کارشناسان، موجب کاهش ثبات مدیریتی در این نهاد مهم حوزه سلامت شده است.
مطالبه عمومی برای تصمیم‌گیری شفاف
اکنون، پس از گذشت یک‌سال از تمدید مأموریت ریاست دانشگاه علوم پزشکی گیلان، افکار عمومی در انتظار تصمیمی شفاف و آینده‌نگر از سوی وزارت بهداشت است، نمایندگان مجلس، سازمان بازرسی استان و جمعی از چهره‌های دانشگاهی در ماه‌های اخیر بر ضرورت بازنگری در ساختار مدیریتی و شتاب‌بخشی به طرح‌های درمانی تأکید کرده‌اند.
کارشناسان معتقدند حفظ سرمایه‌های علمی و انسانی گیلان در گرو تصمیمی قاطع و مبتنی بر شاخص‌های عملکردی است تا دانشگاه علوم پزشکی گیلان بتواند جایگاه واقعی خود را در خدمت به مردم و ارتقای سلامت عمومی بازیابد.
انتهای پیام/