خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 28 مرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

جنگ کریدور‌ها و جایگاه ایران در آینده نظم‌های جدید

باشگاه خبرنگاران | بین‌الملل | سه شنبه، 28 مرداد 1404 - 13:23
كريدور،ايران،امنيت،جهاني،ژئوپليتيك،عنوان،محور،رژيم،توسعه،كري ...

باشگاه خبرنگاران جوان؛ علیرضا فقیهی راد* - طی یک دهه گذشته و در حالیکه در دوران گذار تغییر نظم بین المللی به سر می‌بریم و با پدیده نظم‌های شبکه‌ای مواجهیم، یکی از مهمترین مولفه‌های شکل گیری نظم‌های جدید جهانی و منطقه‌ای، جنگ‌های کریدوری است.
تاریخ انقضاء نگرش‌های جنگ سردی به جهان پایان یافته و شاهد پیوند وثیق ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک و ژئوکالچر مبتنی بر سازه‌های نظم سایبرنتیک می‌باشیم.
قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای برای شکل دهی به نظم‌های مطلوب خود، در حال طراحی و ایجاد کریدور‌های متعدد و رقیبی هستند.
کریدور نه صرفا در معنای یک راه ترانزیتی، بلکه مفهومی چندبعدی اعم از اقتصادی، امنیتی، اطلاعاتی، نظامی و حتی تمدنی که شکل جدیدی از نظم‌های منطقه‌ای و جهانی را بوجود می‌آورند.
آمریکا با ائتلاف امنیتی I۲U۲ (امارات، هند، آمریکا، عربستان) زمینه سازی طراحی کریدور IMEC را کرد.
کریدوری که اولا به عنوان رقیب جدی کریدور یک کمربند_یک جاده (راه ابریشم) چین می‌باشد دوما این کریدور که یک ماه قبل از ۷ اکتبر در حال پیاده سازی بود، مقدمه‌ای برای ابر پروژه تطبیع و عادی سازی روابط کشور‌ها با رژیم صهیونیستی و عملا حذف همیشگی مساله فلسطین بود که البته با طوفان الاقصی زمین گیر شد.
سوما با عملیاتی شدن این کریدور و دور زدن ایران، به دنبال بی اثرسازی ژئوپلیتیک ایران و مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران می‌باشند.
در این پروژه رژیم صهیونیستی به عنوان لنگرگاه و پیوند دهنده اصلی ایندوپاسیفیک با حوزه اروپا نقش آفرینی می‌کند.
امنیت رژیم صهیونی به عنوان محور توسعه این نظم جدید، اهمیت جهانی پیدا می‌کند و کشور‌های شریک کریدور امنیت او را امنیت و توسعه اقتصادی-امنیتی خود می‌دانند.
اساسا کریدور‌ها در اینجا به عنوان یک سلاح ژئوپلیتیکی ایفای نقش می‌کنند.
از سویی دیگر با اهمال کاری و عدم فهم موضوع، آینده حضور و جایگاه ایران در کریدور راه ابریشم در هاله‌ای از ابهام است.
در مقابل کریدور مقاومت (ایران-عراق-سوریه-لبنان تا سرزمین‌های اشغالی) نیز نتانیاهو سال گذشته در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل با نشان دادن نقشه‌ای محور مقاومت را محور نکبت و کریدور داوود را محور برکت خواند و از تلاش خود برای بسط و عملیاتی کردن کریدور داوود گفت.
امری که این روز‌ها در قنیطره، درعا و سویدا شاهد پیش روی‌ها و نشانه‌های میدانی آن هستیم.
همچنین کریدور شمال_جنوب به عنوان یکی از اساسی‌ترین محور‌های ژئوپلیتیکی که نقش و جایگاه ایران را در نظم‌های جدید جهانی ارتقا می‌دهد و کشور‌های شمال اروپا و روسیه را از طریق ایران و دریای خزر به کشور‌های حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا برقرار می‌کند.
بندرچابهار و سواحل مکران در این بین نقشی استراتژیک ایفا می‌کنند.
یکی از دلایل ایجاد ناامنی و اقدامات تروریستی در بندرچابهار هم از بین بردن امنیت این منطقه برای عدم توسعه این کریدور است.
نهایتا کریدورهایی، چون ترانس_کاسپین و کریدور زنگه زور نیز موجب دور زدن ایران و در نهایت خفگی ژئوپلیتیک ایران خواهد شد.
بطور خاص به دلیل تنش‌های منطقه‌ای، عدم امنیت رژیم جعلی و اختلافات داخلی بین کشور‌های کلیدی در مسیر IMEC، آمریکا به دنبال جایگزین هایی، چون کریدور زنگه زور است.
بی اثرسازی ژئوپلیتیک ایران و خفگی ژئوپلیتیک ایران در نهایت موجب کم اهمیتی جغرافیای ایران برای کشور‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خواهد شد، و تاثیرات جدی بر امنیت ملی کشور خواهد شد؛ لذا مساله جنگ کریدور‌ها تبعات جدی برای آینده امنیت ملی، تمامیت ارضی و توسعه اقتصادی ایران خواهد داشت.
ایران یا باید در طرح‌های کریدور‌های همسو با منافع ملی خود شریک شود یا طراحی‌های کریدوری کلانی داشته باشد و بتوانند قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را شریک کند وگرنه در دنیای جدید سهمی از قدرت جهانی نخواهد داشت.
*روزنامه‌‌نگار و کارشناس بین‌الملل