آزادسازی قیمت نان؛ ابزاری برای شفافیت و عدالت در توزیع یارانه
بسیاری از کارشناسان براین باورند که آزادسازی قیمت آرد و نان راهکار شفافیت و عدالت در توزیع یارانه و کاهش قاچاق و ضایعات حوزه آرد و نان محسوب میشود.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - ۲۴ اردیبهشت ماه قیمت گندم صنف و صنعت و نان حجیم و آزادپز از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار و ۷۷۰ تومان افزایش یافت که این رشد چشمگیر قیمت منجر به افزایش قیمت نان آزاد پز شد، از آن به بعد نانوایان سنتی بدلیل افزایش هزینه ها خواستار اصلاح قیمت شدند که با واگذاری امور به استانداری ها، بعداز بررسی هزینه های تولید قیمت اصلاح شد و روز گذشته هم نوبت افزایش قیمت به تهران رسید.
در شرایط فعلی بیشترین یارانه به حوزه آرد و نان اختصاص دارد که متاسفانه بدلیل سوء استفاده های متعدد شاهد هدررفت آن هستیم، از این رو کارشناسان حوزه آرد و نان یکسان سازی نرخ نان و پرداخت یارانه مستقیم به خانوارها را راهکار کاهش تخلفات این حوزه می دانند.
حمیدرضا رستگار رئیس اتاق اصناف درمورد کارت نان گفت: موضوع نان مسئله مهمی است که یکی از پیشنهادها، کارت نان است و اگر آن هم به درستی انجام نشود ممکن است مثل کارت سوخت شود.
چون نان قوت غالب همه جامعه است و به آن نیاز دارند و مثل آب ضروری است.
رئیس اتاق اصناف گفت: کارت نان پیشنهادی است که تمام شهروندان بتوانند از یارانهای استفاده کنند که دولت تأمین میکند.
چون بخشی از آرد قاچاق و بخش دیگری خوراک دام میشود و قیمت نان خشک از نان موجود در نانوایی گرانتر است و این موضوع چند وجهی است و واقعاً اسراف و گرانفروشی و قاچاق در آن وجود دارد باید تمام ظرفیتهایی که برای بازار نان وجود دارد درنظر گرفته شود تا به صورت هدفمند، به افرادی که باید به معیشتشان کمک شود نان در اختیار آنها قرار گیرد.
صرفه جویی سالانه ۶۰ همت یارانه با آزادسازی قیمت نان
عطااللّه هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: علی رغم افزایش هزینه های تولید، بیمه و کارگری طی سال های اخیر افزایش قیمت نان اتفاق نیفتاده بود و به عبارتی دولت بالاجبار به بخشی از جامعه می خواهد یارانه نان بدهد که این سنگینی بار یارانه بر دوش کشاورز و نانواست.
به گفته وی، برای کاهش بار مالی دولت در پرداخت یارانه نان پیشنهاد داده ایمکه برای ۴ دهک برخوردار جامعه نیازی به پرداخت یارانه نیست که براین اساس ۶۰ همت صرفه جویی می شود.
هاشمی ادامه داد: با توجه به آنکه دهک های برخوردار به یارانه نان نیاز ندارند، از این رو یکبار برای همیشه حاکمیت باید تکلیف را مشخص کند، از این رو عرضه گندم با قیمت واقعی و آزاد تنها راه حل است.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران با تاکید بر آزادسازی قیمت نان بیان کرد: در حال حاضر کشاورز، گندمگار، کارخانه آرد و دولت و مردم هر یک به نحوی ناراضی هستند و در جلسه اخیر نانوایان سنتی خواستار آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه به مردم شدند که نمی دانیم چه علتی دارد که دولت این موضوع را اجرا نمیکند تا بر حوزه آرد و نان تنها نظارت داشته باشد.
به گفته وی، با آزادسازی قیمت دیگر شاهد قاچاق و ضایعات حوزه آرد و نان نخواهیم بود و از طرفی سالانه حداقل یک میلیون تن مصرف گندم نانوایی ها کاهش می یابد.
هاشمی با بیان اینکه سالانه ۱۰ تا ۱۰.۵ میلیون تن گندم مورد نیاز واحدهای نانوایی است، گفت: بنابر آمار سالانه ۲۶۰ همت یارانه به حوزه آرد و نان داده می شود که با آزادسازی قیمت حداقل ۶۰ همت صرفه جویی ارزی خواهیم داشت.
آزادسازی قیمت راه حلی برای ارتقای کیفیت نان
محمد کرملو نایب رئیس اتحادیه نان سنتی تهران گفت: در خصوص آزادسازی و پرداخت یارانه به انتهای زنجیره و پرداخت کارت نان مباحثی مطرح شده، اما متاسفانه مصوبه اخیر در هیئت دولت رد شده است.
به گفته وی، با آزادسازی قیمت و خرید گندم با نرخ منطقی و پرداخت یارانه به انتهای زنجیره، شاهد ایجاد رقابت و ارتقای کیفیت نان خواهیم بود.
کرملو ادامه داد: با آزادسازی شاهد رقابت در تولید نان به جهت انتخاب نانوا در خرید آرد از کارخانجات داریم، درحالیکه اکنون آرد نوع ۳ تا ۶ در اختیار واحدهای نانوایی قرار میگیرد.
نایب رئیس اتحادیه نان سنتی گفت: در حال حاضر آردی که تحویل نانوا می شود، از کیفیت پایینی برخوردار است که همین امر موجب شده تا نانوا نتواند بدرستی فرآوری کند و ناگریز به استفاده از نمک بالاست که این امر مشکلات متعددی برای واحدهای نانوایی ایجاد می کند.
گفتنی است سالانه ۲۵۰ همت یارانه به حوزه آرد و نان داده می شود که متاسفانه بخشی از این میزان یارانه هدر می رود، درحالیکه برای واقعی شدن مصرف گندم و جلوگیری از سودجویی و تخلفات این حوزه، یکسان سازی قیمت نان بهترین راهکار است که بسیاری از کارشناسان عنوان میکنند این موضوع با در نظرگرفتن تمامی جوانب باید صورت بگیرد.