هشدار آب منطقهای به شالیکاران مازندران؛ کمبود آب در کشت دوم برنج - تسنیم
این روزها کشاورزان مازندرانی سخت مشغول نشای دوباره و برخی هم در حال آماده کردن زمین برای کشت دوم برنج هستند، آب منطقه ای به شالیکاران هشدار ذاده که با کبود آب مواجه هستیم و جلوی نشاکاری را می گیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بابل، مازندران با دارا بودن 215 هزار هکتار شالیزار 42 درصد برنج کشور را تامین میکند.
این استان به عنوان قطب کشاورزی؛ به تنهایی حدود یک میلیون و هفتصد هزار تن برنج کشور را تامین می کند، اما این آمار زمانی قابل استناد است که برنج رتون یا کشت دوم نیز تولید شود.
برنج رتون یا کشت دوم بعد از برداشت برنج نوبت اول آغاز می شود.
اگر کشت دوم اتفاق نیفتد آمار فوق دستخوش تغییر خواهد شد.
حسین قدسی، کشاورز بابلی به تسنیم گفت: این روزها مسئولین اعلام کردند که جلوی کشت دوم برنج را میگیرند.
در حالیکه ما از زمانی که اقدام به کشت اول کردهایم برنامه برای کشت دوم داشتیم.
وی با بیان اینکه، کشت اول و دوم به یکدیگر وابسته هستند افزود: نوع کشت دوم به نوع برنج اول وابسته است.
یعنی اگر کشاورز برای کشت دوم برنامه داشته باشد باید کار کشت اول را زودتر شروع کند و از محصول طارم که زودتر به برداشت می رسد استفاده کند.
قدسی تصریح کرد: مسئولین اگر قرار بود جلوی کشت دوم را بگیرند باید قبل از مرحله کاشت یعنی آخر زمستان اعلام میکردند نه الان که فصل کاشت نشای کشت دوم است.
ما خزانه را آماده و تخم کشت دوم را ریخته ایم و حتی زمین را هم شخم زدیم و برخی از همسایه ها کشت دوم را انجام داده اند.
این برنجکار تاکید کرد: چرا مسئولین برنامه ندارند و هر زمان و هر طوری که دلشان بخواهد دستور صادر می کنند؟!
دولت برای این قبیل دستورات باید با کشاورز هم مشورت کند و پای درد دل و مشکلات برنجکاران هم بنشیند.
حسینی، کارشناس کشاورزی به تسنیم گفت: در سالهای اخیر کشور ما و بسیاری از کشورهای منطقه با کمبود شدید بارندگی مواجه هستند و این کاهش باعث شده تا سفره های زیر زمینی با کمبود آب مواجه شوند.
وی تاکید کرد: مناطقی که از آب سرانه سدها و آبندانها برای کشت دوم استفاده میکنند میتوانند از زمین زراعی خود برای کشت دوم بهره بگیرند اما زمینهایی که از چاه برای آبیاری استفاده میکنند بهتر است برای کشت دوم اقدام نکنند.
این کارشناس اظهار کرد: بررسیهای کارشناسان بیانگر این موضوع مهم است که؛ سفره های زیر زمینی در اثر آبیاری از چاه آسیب دیده اند و برای جلوگیری از آسیبهای بیشتر باید از آبگیری سفره ها جلوگیری شود.
حسینی افزود: برنجکاران برای آماده کردن زمین جهت کشت دوم اقدام به آتش زدن کاه وکلش حاصل از شالی کشت اول میکنند که این عمل زمین را به سمت مرگ تدریجی می برد.
از آنجایی که برای کشت دوم بهخصوص به روش رتون یا دوباره نوج که شالی کشت اول را از فاصله پایینتر تا زمین قطع میکنند و ساقه باقیمانده تا ریشه با آبدهی دوباره جوانه میزند در این روش آب زیادی مصرف میشود ولی در روش دوم دوباره زمین شخم و شیار و نشاکاری صورت می گیرد.
وی افزود: اگر جلوی کشت دوم گرفته شود کشاورز میلی برای این آتشافروزی نخواهد داشت.
برنجکاران در کشت دوم برای اینکه محصول بهتری بدست بیاورند و نشا زودتر به بار بنشیند تا دچار سرمای پاییزی نشود اقدام به بکارگیری کود و سم بیشتر میکند.
کشاورزان برای مقابله با انواع آفات که در کشت دوم به مراتب بیشتر از کشت اول است از سموم و کودهای شیمیایی بیشتری استفاده میکنند.
ناصر کیایی رئیس اداره محیط زیست شهرستان بابل هم به تسنیم گفت: یکی از دلایل اصلی آلودگی محیط زیست کشت دوم برنج است.
دلیل اصلی دود و مشکلات تنفسی این روزهای مازندران ناشی از آتش زدن کاه وکلش توسط کشاورزان برای کشت دوم برنج است.
وی افزود: کشت دوم برنج و استفاده از کود و سم زیاد برای محصول بیشتر از دیگر عوامل آلودگی زیست بوم و رودخانههای ما تا دریای خزر است.
کشاورزان مازندران ممنوعیت کشت دوم برنج را جدی بگیرند
حیدر داوودیان مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران هم گفته: کشت دوم برنج با شیوههای سنتی رایج در مازندران هم محیط زیست و هم کشاورزی این استان را در درازمدت تهدید میکند.
وی افزود: هرچند که مازندران از نظر ذخایر آبی در مخزن سدها و میزان بارندگیها شرایط بهتری نسبت به سایر استانها دارد، اما وضعیت بارشها و آورد رودخانهها نشان میدهد که این استان نیز درگیر خشکسالی است و برای حفظ ذخایر آبی موجود به عنوان پشتوانه آبی در سال آینده باید همه نکات مربوط به مصرف بهینه، از جمله ممنوعیت کشت دوم برنج جدی گرفته شود.
وی اظهار کرد: در چهار ماه اخیر با کاهش بارشها و افزایش دمای هوا و شرایطی که از نظر خشکسالی برای کشور ایجاد شد، ضرورت حفظ ذخایر آبی موجود در مازندران بیشتر احساس شده است.
داوودیان بیان کرد: از نظر شرکت آب منطقهای مازندران به عنوان متولی منابع آبی و تامین آب، این ممنوعیت شامل همه کشاورزان در سراسر استان میشود و در هیچ نقطهای از مازندران کشت دوم برنج را مجاز و بدون آسیب نمیدانیم.
وی تاکید کرد: کشاورزان باید آگاه شوند که کشت دوم برنج به معنای افزایش فشار بر منابع آبی زیرزمینی و کاهش میزان ذخایر آبی موجود در استان است.
تحت هیچ شرایطی دریچه سدهای استان برای تامین آب کشاورزی در کشت دوم برنج باز نخواهد شد.
انتهای پیام/