آمریکا یک چهارم از موشکهای رهگیر تاد خود را در جنگ اسرائیل و ایران استفاده کرده است
طبق گزارش رسانهها، آمریکا حدود یک چهارم از ذخایر رهگیرهای موشکی پیشرفته تاد خود را برای مقابله با موشکهای ایران استفاده کرده است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - طبق گزارشهای رسانهها، آمریکا حدود یک چهارم از ذخایر رهگیرهای موشکی پیشرفته تاد خود را در جریان جنگ ۱۲ روزه تحمیلی رژیم صهیونیستی که شاهد شلیک بیش از ۵۰۰ موشک بالستیک توسط ایران به سمت اراضی اشغالی بود، استفاده کرده است.
سیانان روز یکشنبه گزارش داد که بیش از ۱۰۰ و احتمالاً تا ۱۵۰ رهگیر ارتفاع بالا (THAAD) توسط نیروهای آمریکایی که دو از هفت باتری تاد مستقر در اسرائیل را اداره میکردند، شلیک شد.
سیستمهای تاد که هر واحد آنها توسط ۹۵ سرباز اداره میشود و مجهز به شش پرتابگر و ۴۸ رهگیر است، برای اسرائیل در طول یکی از شدیدترین حملات موشکی در تاریخ اخیر منطقه استفاده شد.
با وجود استقرار آنها، دهها موشک ایرانی به سیستمهای دفاعی نفوذ کردند و خسارات گستردهای را در شهرهای اسرائیل از جمله تلآویو بر جا گذاشتند.
هر رهگیر تاد حدود ۱۲.۷ میلیون دلار هزینه دارد و ایالات متحده در سال مالی قبل تنها ۱۱ فروند از آن را تولید کرده است.
برنامههای تولید فعلی، ۱۲ فروند دیگر را در سال ۲۰۲۵ و ۳۷ فروند را در سال ۲۰۲۶ پیشبینی میکنند که شکاف بالقوهای در آمادگی ایجاد میکند.
این رسانه گزارش داد که کینگزلی ویلسون، سخنگوی مطبوعاتی پنتاگون با ادعای به اثربخشی عملیات چکش نیمهشب که سایتهای هستهای ایران را هدف قرار داد، اصرار داشت که «ارتش ایالات متحده در قویترین حالت خود تا به حال است» با این حال، یک گزارش اطلاعاتی اولیه نشان میدهد که قابلیتهای هستهای ایران فقط به تأخیر افتاده، نه اینکه نابود شده باشند.
گنبد آهنین برای موشکهای بالستیک دوربرد طراحی نشده است
طبق دادههای موسسه امنیت ملی آمریکا، سامانههای تاد آمریکایی تقریباً نیمی از ۲۰۱ موشک ایرانی سرنگون شده را رهگیری کردند که نشان دهنده اتکا به سیستمهای آمریکایی در بحبوحه کمبود ذخایر رهگیرهای آرو اسرائیل است.
گنبد آهنین که برای تهدیدات کوتاهبرد بهینه شده بود، برای موشکهای بالستیک دوربرد ایران طراحی نشده بود.
با پیشرفت جنگ، کارایی رهگیری کاهش یافت
طبق گزارشها به دلیل انواع پیشرفتهتر موشکهای ایران و هدف قرار دادن استراتژیک مناطق، در اواخر جنگ رهگیری موشک های ایران به ۷۵ درصد کاهش یافت.
مارا کارلین، معاون سابق وزیر دفاع ایالات متحده در امور استراتژی گفت: "دفاع هوایی در حال حاضر در تمام صحنههای اصلی جنگ اهمیت دارد و سیستمهای کافی وجود ندارد.
" سیانان به نقل از او نوشت: "رهگیرهای کافی وجود ندارد.
تولید کافی وجود ندارد.
"
۹ پرتابگر فعال تاد در سراسر جهان
در حال حاضر ۹ باتری تاد در سراسر جهان فعال هستند که هفت عدد از آنها توسط ایالات متحده اداره میشوند.
دو عدد از این باتریها قبلاً در ایالت تگزاس مستقر بودند، اما برای تقویت دفاع هوایی اسرائیل به خاورمیانه اعزام شدند.
بقیه در گوام و کره جنوبی مستقر هستند، در حالی که امارات متحده عربی نیز از سیستمهای تاد علیه موشکهای یمن استفاده کرده است.
تحلیلگران دفاعی میگویند که کاهش ذخایر رهگیرها، چالشی جدی برای ایالات متحده به ویژه در هند و اقیانوسیه، جایی که تهدید چین در حال افزایش است، ایجاد میکند.
یکی از مقامات سابق دفاعی آمریکا گفت: «ذخایر در حال کاهش هستند.
ما به تعداد بیشتری نیاز داریم.
ما به آنها سریعتر از آنچه ساخته میشوند، نیاز داریم.»
بودجه دفاعی ۲۰۲۶ آمریکا شامل ۲.۵ میلیارد دلار اضافی برای تولید موشک و مهمات و ۱.۳ میلیارد دلار برای بهبود زنجیره تأمین است.
با این حال، کارشناسان هشدار میدهند که پر کردن مجدد موجودی تاد با نرخ فعلی ممکن است سه تا هشت سال طول بکشد.
تیمور کادیشف از دانشگاه هامبورگ گفت: «جنگ ۱۲ روزه ژوئن امسال اساساً اولین هزینه قابل توجه برای رهگیرهای تاد را به خود دید.
اسرائیل برای دفاع از خود با کمک ایالات متحده - به قیمت تمام شدن زرادخانههای موجود - عمل کرد.»
منبع: آناتولی