خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 05 مرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

خطبه امام سجاد؛ مانیفست فکری و سیاسی شیعه

تسنیم | فرهنگی و هنری | یکشنبه، 05 مرداد 1404 - 14:12
خطبه امام سجاد علیه السلام غالباً به شکلی سطحی و صرفاً در چارچوب عزاداری مورد توجه قرار گرفته و تا امروز کمتر به عنوان یک مانیفست فکری-سیاسی شیعه، زمینه تحلیل و پژوهش یافته است.
يزيد،منبر،امام،بالاي،خطبه،سجاد،برود،شيعه،سخن،ابعاد،متن،تحليل ...

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دکتر زهره اخوان عضو هیات علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم طی یادداشتی کوتاه با عنوان «خطبه‌ی امام سجاد مانیفست شیعه» نوشت:
یکی از متون بسیار مهم و مغفول در سنت شیعه، خطبه امام سجاد علیه‌السلام در شام است؛ خطبه‌ای که متأسفانه غالباً به‌ شکلی سطحی و صرفاً در چارچوب عزاداری مورد توجه قرار گرفته و تا امروز کمتر به عنوان یک مانیفست فکری-سیاسی شیعه، زمینه تحلیل و پژوهش یافته است.
این خطبه نه فقط یک سند اندوه و مصیبت، بلکه متنی سرشار از معانی بلند و مفاهیم عمیق است که هر واژه و جمله آن، آینه‌ای از حکمت و مقاومت در برابر سلطه جهل و ستم محسوب می‌شود.
برای نمونه، آنجا که امام سجاد علیه‌السلام از یزید خواست اجازه دهد تا بر فراز «این چوب‌ها» سخن بگوید و تعمداً از واژه «منبر» استفاده نکرد، نکته‌ای بسیار هوشمندانه و حساب‌شده در کاربرد الفاظ نهفته است.
در پاسخ یزید به جایگاه و مقام علمی اهل‌بیت علیهم‌السلام نیز می‌توان ابعاد مختلف علم، شهامت و روشنگری امامان را جستجو کرد؛ جایی که یزید خطری بزرگ در سخن گفتن اهل‌بیت احساس می‌کند و این خود، به‌وضوح بیانگر اثرگذاری بیانیه اهل‌بیت در فضای سیاسی و اجتماعی زمان است.
خطبه شام امام سجاد علیه‌السلام قابلیتی بی‌نظیر برای تحلیل از ابعاد گوناگون دارد؛ از بررسی زبان‌شناسی واژه‌ها و بلاغت در انتخاب تعابیر، تا تحلیل معناشناسانه و آواشناسی متن.
حتی می‌توان این خطبه را با قرآن کریم و دیگر فرمایشات امام سجاد (مانند صحیفه سجادیه) و نیز کلمات دیگر معصومان مقایسه و تطبیق کرد.
همچنین ارجاع به منابع حدیثی اهل‌سنت و نقد رویکرد و داوری محدثان عامه در نقل یا مسکوت گذاشتن این خطبه، از منظر تاریخ حدیث، اهمیت ویژه‌ای دارد.
به‌همین خاطر، این متن شایسته بازنگری عالمانه و پژوهش روشمند در ابعاد دینی، ادبی و اجتماعی است تا بتواند جایگاه مغفول خود را در اندیشه شیعه و مطالعات اسلامی بازیابد.
امید است اساتید و دانشجویان گرامی با دغدغه علمی و نگاه روشمند، همت گمارند و این خطبه شریف را از مهجوریت و غربت بیرون آورند؛ تا این متن فاخر و سرمایه گران‌بهای معنوی، جایگاه بایسته خود را در گستره پژوهش‌ها و مطالعات اسلامی، به ویژه در حوزه معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام، باز یابد.
قطعاً چنین تلاش‌هایی می‌تواند افق‌های تازه‌ای برای فهم عمیق‌تر نهضت عاشورا و اندیشه شیعی در دنیای معاصر بگشاید.
ماجرا از این قرار بود که یزید، خطیبی را فراخواند و به او دستور داد که بالای منبر برود و مردم را از بدی‌های حسین و علی علیهما السلام و اعمال آنها آگاه کند.
پس خطیب بالای منبر رفت و پس از حمد و ثنای الهی از امام حسین و امیرمؤمنان به زشتی یاد کرد و در ستایش معاویه و یزید راه مبالغه پیمود.
در این هنگام علی بن الحسین علیه‌السلام بر او بانگ زد و فرمود: «وای بر تو‌ ای خطیب!
خشنودیِ آفریده را به خشم آفریدگار خریدی و برای خود جایی در دوزخ آماده کردی».
سپس به یزید گفت: «رخصت بده بالای این چوب‌ها (امام آن منبر را چوب می‌خواند؛ چراکه منبر جایی است که در آن سخن حق گفته می‌شود، نه سخن باطل.) بروم و سخنانی بگویم که در آن خشنودی خدا و رضایت حاضران و اجر و ثواب باشد».
یزید از این امر امتناع کرد.
مردم گفتند: «ای امیرمؤمنان، به او رخصت بده که بالای منبر برود، تا ما از او هم چیزی بشنویم».
یزید به آنها گفت: «اگر بالای منبر برود، پایین نمی‌آید، مگر اینکه من و آل ابوسفیان را رسوا کند».
مردم گفتند: او توانایی چنین کاری را ندارد.
یزید گفت: «او از خاندانی است که علم را از سر چشمه نوشیده‌اند».
سرانجام مردم آن‌قدر اصرار کردند تا اینکه یزید به وی اجازه داد بالای منبر برود.
عمادالدین طبری می‌گوید: «یزید با اصرار فرزندش معاویه، به امام اجازه داد که بالای منبر برود».
به هر روی سرانجام یزید به رغم میلش با سخنرانی امام موافقت کرد.
امام بالای منبر رفت و خطبه‌ای ایراد کرد که بنا بر نقل مورخان، چشم‌ها را گریان، و قلب‌ها را هراسان کرد.
انتهای‌پیام/