تروئیکای اروپایی دوباره ایران را تهدید کردند
سران سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان دوباره ایران را با فعالسازی مکانیزم ماشه تهدید کردند.

به گزارش مشرق، «کر استارمر» نخست وزیر انگلیس در تماسی با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و «فردریش مرتس» صدراعظم آلمان، درباره موضوعاتی همچون برنامه هستهای ایران، جنگ غزه و جنایات رژیم صهیونیستی در این باریکه و جنگ اوکراین به رایزنی پرداختند.
طبق بیانیه منتشر شده بر تارنمای دفتر نخست وزیر انگلیس، سران سه کشور با اذعان به وضعیت «وحشتناک غزه»، روی نیاز فوری به آتشبس، لغو تمام محدودیتهای کمکرسانی توسط رژیم صهیونیستی و تأمین فوری مواد غذایی مورد نیاز مردم غزه توسط رژیم اشغالگر تأکید کردند.
در این بیانیه آمده است: «استارمر توضیح داد که چگونه بریتانیا همچنین برنامههایی را برای همکاری با شرکایی مانند اردن برای ارسال کمکهای هوایی و تخلیه کودکان نیازمند کمکهای پزشکی پیش خواهد برد.
همگی توافق کردند که اطمینان از وجود برنامههای قوی برای تبدیل آتشبس فوری به صلح پایدار بسیار حیاتی است.»
در ادامه این بیانیه ذکر شده است: «آنها در مورد قصد خود برای همکاری نزدیک بر روی طرحی، بر اساس همکاریهایشان تا به امروز، که راه را برای یک راهحل بلندمدت و امنیت در منطقه هموار میکند، گفتوگو کردند.
آنها توافق کردند که پس از تدوین این طرح، به دنبال جذب سایر شرکای کلیدی، از جمله در منطقه، برای پیشبرد آن خواهند بود.»
در مورد جنگ اوکراین، سران سه کشور اروپایی توافق کردند که «نباید از فشار بر پوتین برای آمدن به میز مذاکره کاسته شود.
حمایت از اوکراین همچنان به همان اندازه مهم است تا آنها در قویترین موقعیت ممکن قرار گیرند.»
بر اساس بیانیه منتشر شده تارنمای دفتر نخست وزیر انگلیس «در مورد برنامه هستهای ایران، سران سه کشور توافق کردند که اگر ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری نکند و به دیپلماسی بازنگردد، تحریمها در پایان ماه اوت دوباره برقرار خواهند شد.»
تهدید تروئیکای اروپایی علیه ایران درحالی است که روز جمعه، ایران و اروپا مذاکرات خود را از سر گرفتند.
این گفتوگوها اولین رایزنی طرفین پس از آتشبس در جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران است که با حمله متجاوزانه آمریکا به تاسیسات هستهای ایران با بمبهای سنگرشکن همراه شد.
خواست تروئیکای اروپایی برای «بازگشت ایران به دیپلماسی» درحالی است که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که با میانجیگری عمان انجام میشد، پس از ۲ ماه با حملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی به ایران و پیوستنن آمریکا به آن با بمباران تاسیسات اتمی ایران متوقف شد.
ایران عزم خود را برای مذاکره درباره حلوفصل دیپلماتیک مسئله هستهای اعلام کرده اما همچنین گفته هرگونه مذاکره نیازمند تضمین تکرار نشدن حملات متجاوزانه علیه ایران است.
تهدید کشورهای اروپایی به فعالسازی مکانیسم ماشه، یعنی بازگشت تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران.
در حالی که بسیاری از تحلیلگران معتقدند مبنای حقوقی این اقدام نهتنها سست، بلکه فاقد مشروعیت است، برخی تحرکات فنی و دیپلماتیک نیز در جریان است که میتواند آینده مناسبات ایران و اروپا را دگرگون کند.
مکانیسم ماشه یا «Snapback Mechanism» سازوکاری مندرج در بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام و بندهای ۱۱، ۱۲ و ۱۳ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مصوب سال ۱۳۹۴ است که اجازه میدهد در صورت «نقض اساسی» تعهدات برجام از سوی ایران، یکی از اعضای گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه یا چین)، سازوکاری را فعال کند که بدون نیاز به رایگیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمام تحریمهای پیش از برجام سازمان ملل علیه ایران بهطور خودکار بازگردد.