راهکار بانک مرکزی یمن برای حفظ ارزش پول ملی همزمان با تحریمها - تسنیم
پس از ماه ها انتظار بانک مرکزی یمن در صنعا با انتشار بیانیه ای از توزیع یک بسته اسکناس و قطعه سکه با هدف جایگزینی آن با پول های فرسوده موجود در میان شهروندان یمنی خبر داد.

به گزارش «فاروق علی»، خبرنگار تسنیم در صنعا، پس از ماهها انتظار برای پایان بخشیدن به محاصره و جنگ اقتصادی تحمیلی از سوی ائتلاف بینالمللی علیه یمن به رهبری آمریکا و مزدوران و عوامل منطقهای واشنگتن، بانک مرکزی یمن در صنعا با انتشار بیانیهای از توزیع یک بسته اسکناس و قطعه سکه با هدف جایگزینی آن با پولهای فرسوده موجود در میان شهروندان یمنی خبر داد، اقدامی که از نگاه بسیاری از ناظران اقتصادی در یمن به مثابه بمبی اقتصادی از آن یاد میشود.
.
بانک مرکزی یمن با اتخاذ این تصمیم تلاش کرد تا محاصره ده ساله تحمیلی بر اقتصاد ملی یمنیها را دور بزند و از فشارهای اقتصادی بر مردم این کشور بکاهد.
«رشید الحداد»، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار تسنیم در صنعا در تشریح دلایل این تصمیم بانک مرکزی یمن در صنعا اظهار داشت: بانک مرکزی یمن در واکنش به کارشکنیهای آمریکا بر سر راه چاپ پول در این کشور واکنش نشان داد و در نخستین گام اقدام به انتشار اسکناس 100 ریالی و جایگزینی آن با اسکناسهای فرسوده و از گردش خارج شده کرد که عملا امکان انجام هیچ معاملهای با آنها وجود نداشت.
وی در ادامه با اشاره به پیامدهای مثبت این ابتکار بانک مرکزی یمن در صنعا با هدف حفظ ارزش پول ملی این کشور گفت: امروز یک معادله اقتصادی در صنعا، پایتخت یمن، حاکم است، نرخ ارز همچنان ارزش خرید قبلی خود را حفظ کرده است.
ارزش ریال در صنعا 535 ریال است و این در شرایطی است که ارزش ریال در مناطق خارج از کنترل دولت مرکزی صنعا برابر با 2850 دلار است که نشانگر عمق وضعیت ناگوار اقتصادی در مناطق خارج از دایره سلطه دولت مرکزی صنعا است.
«سلیم الجعدبی»، کارشناس اقتصادی نیز معتقد است: این تصمیم در چارچوب وظایف بانک مرکزی یمن در صنعا با هدف حفظ ثبات نرخ ارز و حل مشکل نقدینگی اتخاذ شده است.
الجعدبی با اشاره به پیامدهای وخیم حملات یک دهه گذشته ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا به خاک یمن و نابودی بخش قابل توجهی از زیرساختهای حیاتی این کشور میافزاید: آمریکا در این حملات قصد داشت اقتصاد یمن را با سقوط ارزش پول و مشکل نقدینگی نابود کند.
اما تدبیر امروز بانک مرکزی صنعا در حقیقت حل چالشی است که در اقتصاد از آن با عنوان «تورم جزئی» یاد میشود.
این اقدام مزایای اقتصادی زیادی به همراه دارد، چون هیچ حجم پول جدیدی به اقتصاد ملی این کشور اضافه نخواهد کرد، بلکه صرفا سیاست جایگزینی را مبنای کار خود قرار میدهد.
به نظر میرسد بانک مرکزی یمن در صنعا درگیر نبردی خطرناک است که از نبردهای نظامی کمتر نیست.
در حقیقت بین دوگانه نیازمندی به انتشار اسکناسهای جدید و حفظ نرخ ارز، بانک مرکزی این مسئله را شفافسازی کرده که حجم پولی که اخیراً چاپ شده تنها جایگزین بستههای اسکناس فرسوده خواهد شد تا بدون ایجاد هیچگونه اختلالی در نرخ ارز، در اقتصاد ملی هضم شوند.
الحداد معتقد است این حجم از پول که در داخل کشور یمن چاپ شده، تحولی بسیار بزرگ است که تغییراتی بنیادین در ادامه روند ایجاد خواهد کرد.
وی سپس با اشاره به عهدشکنی امارات و عربستان در عمل به تعهداتشان در قبال دولت صنعا میگوید: روند صدور این پولها در نتیجه تعلل کشورهای ائتلاف سعودی و اماراتی در تعهدشان به مفاد توافق صلح صورت گرفته و این مسئلهای است که بانک مرکزی هم آن را تایید کرده است.
اما واکنشهای مردمی به این ابتکار بانک مرکزی صنعا نیز بسیار قابل توجه است؛ چرا که در عمل شاهد استقبال عمومی بالایی نسبت به این تصمیم بانک مرکزی یمن هستیم که براساس آن شهروندان یمنی با تحمل ساعتها انتظار در صفوف متراکم در برابر باجههای بانک مرکزی صنعا، شروع به جایگزینی اسکناسهای فرسوده خود کردهاند.
این امر در حقیقت بازتابی از میزان اعتماد مردم به اقدامات بانک مرکزی صنعا است که رویه برخلاف رابطه شهروندان با شعبه بانک مرکزی یمن در عدن دارد که عمدتا مجری سیاستهای پولی و مالی کشورهای اشغالگر است.
«مراد احمد الجعدی»، یکی از شهروندان یمنی معتقد است تغییر واحد پول گامی بسیار مثبت برای حفظ ارزش پول کشور است، چون ما هزینههای زیادی را برای پولهای فرسوده متحمل شدیم.
ما امیدواریم که مدیریت بانک و اداره مالی، ارز را به شیوهای کنترلشده که شهروندان و ساکنان را ملزم به رعایت آن کند، حفظ کنند.
تصمیم شجاعانه بانک مرکزی صنعا در انتشار و توزیع اسکناس و مسکوکات جدید بیانگر اراده قاطع دولت این کشور برای مقابله با کاهش ارزش پول ملی و پیامدهای منفی آن بر اقتصاد یمن است تا مشخص شود دولت و ملت یمن حتی از قلب پایتخت تحت تحریم و محاصره نیز بر همه موانع و مشکلات فائق خواهند آمد.
انتهای پیام/