راهکارهای تحولآفرین دیپلماسی تبیینی ایران پیرامون جبهه مقاومت - تسنیم
استقرار یک جهاد تبیینی فراگیر و نوآورانه، همان قدر که عامل پیروزی میدانی است، رمز پیروزی در جنگ روایت ها و تثبیت موقعیت ایران به عنوان جبهه دار تمدن سازی و عدالت گستری جهانی خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، در دهههای اخیر، روند سلطهی رسانهای و روانی آمریکا و اسرائیل موجب شده روایت جبهه مقاومت و نقش راهبردی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از ملتهای مظلوم، در سطح بینالمللی به حاشیه رانده شود و از سوی دیگر، قلب واقعیت به سود جبهه استکباردر مجامع غربی نهادینه گردد.
دلایل و ریشههای راهبردی
انجماد تصویر منفی و مهندسی افکار عمومی جهانی: با بهرهگیری از عملیات روانی، اتاقهای فکر غربی تصویری معکوس از ایران و مقاومت را تثبیت کردهاند؛ ایران بهجای نماد مبارزه با تروریسم و رساندن صدای عدالتخواهی به گوش ملتها، به عنوان عامل بیثباتی منطقه نمایانده میشود.
فقدان گفتمانپردازی جهانی مؤثر: ادبیات انقلابی داخلی، فاقد ترجمههای بومیسازیشده و زبان مشترک برای فهم و اقناع نخبگان و ملتهای دیگر است؛ روایتهای تأثیرگذار ایران محدود به درون مانده و تولید معنای مؤثر در خارج رخ نداده است.
شبکهسازی نخبگان و اثرگذاران ضعیف: برخلاف جبهه استکبار که شبکهای از روشنفکران، فرهیختگان، اساتید، روزنامهنگاران و هنرمندان را در سراسر جهان با هدف تبلیغ روایت خود فعال کرده، جبهه مقاومت فاقد شبکهی منسجم و نظاممند برای تبیین حقایق و مقابله با وارونهنماییهاست.
انفعال در مدل پاسخ و فقدان ابتکار روایی: واکنش اغلب تدافعی و غیرابتکاری بوده؛ کمتر شاهد حملات روایی سازمانیافته علیه جنایات استکبار بودهایم.
پیامدهای راهبردی
افکار عمومی جهانی روزبهروز نسبت به حقیقت مقاومت بیگانهتر و روایت استکبار قویتر میشود.
شمشیر برندهی وحدت امت و ظرفیت جبهه اجتماعی و تمدنی اسلام در سطح بینالملل کند گردیده است.
پروژه مشروعیتزدایی از ایران دست بالا را داشته و فرصت عرضهی ایران به عنوان پرچمدار عقلانیت، امنیت، صلح و تمدن ازدسترفته است.
راهکارهای ساختاری و جهادی برای برونرفت
1.
تدوین سند راهبردی جامع دیپلماسی تبیینی مقاومت
تهیه یک نقشهی تحول با مشارکت نخبگان حوزه، دانشگاه، فرهنگ، رسانه و سیاست خارجی، که مأموریت روشن، هدفگذاری عملیاتی، شاخصهای پیشرفت تبیین و الزامات اجرایی را مشخص کند؛ نمونهای از یک «دکترین مقاومت در عرصه بینالملل».
2.
ایجاد و توانمندسازی شبکه جهانی نخبگان، اساتید، رسانهگران و سفیران گفتمان
شناسایی، حمایت و سازماندهی کارشناسان، فعالان دانشجویی، اندیشمندان، نویسندگان و اینفلوئنسرهای همسو در پنج قاره، با اولویت جهان اسلام و غرب؛ حمایت هدفمند برای تربیت و ظهور نسل جدید “سفیران مقاومت” با مهارتهای ارتباطی و تسلط به زبانهای اصلی جهان.
تشکیل مجامع، انجمنها و شبکههایی شبیه «شورای بینالمللی گفتمان حق» یا «مجمع نخبگان مقاومت» جهت تبادل تجربه، آموزش و تولید محتوا.
3.
تحول در حکمرانی رسانه و تولید جریان چندرسانهای چندزبانه
راهاندازی یا تقویت تلویزیونها، رادیوها، پلتفرمهای دیجیتال و شبکههای اجتماعی چندزبانه با قالبهای نوین؛ تمرکز مدیریت محتوا بر سوژههای مستند و روایی درباره جنبشهای آزادیبخش و مظلومیت مردم فلسطین، یمن، لبنان، سوریه و افشای ساختیافته جنایات آمریکا و صهیونیسم.
تولید حرفهای مستند، موشنگرافیک، کتاب و کتابچه برای مخاطبان عمومی، تخصصی و دانشگاهی به زبانهای مهم دنیا.
4.
ورود استراتژیک و تهاجمی به مجامع حقوقی و بینالمللی
تشکیل تیمهای کارکشته حقوق بینالملل با حضور در سازمان ملل، کنفرانسها و دادگاههای جهانی جهت اقامه دعوی، افشاگری رسانهای و ثبت رسمی فجایع؛ همکاری و شبکهسازی با حقوقدانان و فعالان غربی مستقل برای مقابله حقوقی و رسانهای با لابیهای صهیونیستی و آمریکا.
5.
سرمایهگذاری در هنر، ادبیات و دیپلماسی فرهنگی
حمایت و تولید فیلم، سریال، انیمیشن، رمان و شعر با موضوع مقاومت، شکوه ملتهای مظلوم، و روایت حقانیت نهضتها با الگوگیری از موفقیتهای بینالمللی برخی کشورها.
ترجمه و انتشار گستردهی این آثار به زبانهای اصلی، حضور سازمانیافته در جشنوارهها و نمایشگاههای جهانی.
6.
استفاده هوشمندانه از ظرفیت دیپلماسی عمومی در بسترهای فرهنگی و اجتماعی
بهرهگیری ویژه از فرصتهای ورزشی، فرهنگی، هنری، نمایشگاهها، گردشگری زیارتی ملی و منطقهای برای تبیین ارزشهای مقاومت و بازتعریف تصویر ذهنی.
اجرای کارزارهای (کمپینهای) فراگیر و تعاملی در فضای مجازی با مشارکت کاربران و تولید هشتگهای جهانی.
7.
مستندسازی، آرشیو و بانک اطلاعاتی هوشمند بینالمللی
ایجاد یک مرجع دادهای آنلاین، علمی و چندزبانه برای اسناد، تصاویر و ویدیوهای مربوط به فجایع و مقاومت؛ در اختیار دانشگاهیان، روزنامهنگاران و فعالان حقوق بشر قرار گیرد برای تولید مستندهای قوی.
8.
تربیت و پرورش نیروی انسانی متخصص در دیپلماسی عمومی و رسانهای سرمایهگذاری راهبردی و بلندمدت برای تربیت نسل جدید فعالان مؤثر رسانهای و دیپلماسی عمومی، با دورههای ویژه ارتباطات بینالمللی، رسانه جنگ، حقوق بینالملل، و زبانهای خارجی هدف.
9.
استفاده از شرکتهای روابط عمومی (PR) مستقل جهانی، با رعایت اقتضائات و احتیاط
برقراری ارتباط هدفمند و محدود با شرکتهای PR مستقل جهت روایتگری مؤثرتر برای جوامعی که به رسانههای رسمی جمهوری اسلامی بیاعتماد هستند (صرفاً در مواقع خاص، با کنترل و نظارت دقیق).
ایران به عنوان جبههدار تمدنسازی و عدالتگستری جهانی
تحقق این راهکارها و استقرار یک جهاد تبیینی فراگیر و نوآورانه، همانقدر که عامل پیروزی میدانی است، رمز پیروزی در جنگ روایتها و تثبیت موقعیت ایران به عنوان جبههدار تمدنسازی و عدالتگستری جهانی خواهد بود.
یاداشت از حسن عبدیپور، کارشناس حوزه بین الملل
انتهای پیام/