گسترش آتش سوزی در ترکیه و انتقاد از سوء مدیریت دولت
بسیاری از تحلیلگران ترکیه خواهان استعفای وزیر کشاورزی این کشور شده و بر این باورند که مشکل اصلی در افزایش آتش سوزی جنگل ها، نه گرما و تغییرات اقلیمی، بلکه سوء مدیریت است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، جنگلهای ترکیه در چند روز گذشته باز هم طعمه آتش شدند و دامنه آتش سوزیها، این بار چنان گسترده و سهمناک بود که جان 10 نفر را گرفت.
آتشسوزیها در ترکیه طی 10 سال گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته و از 1435 به 2792 رسیده است.
روزنامههای چاپ آنکارا امروز در عکس و تیتر صفحه نخست، موضوع آتش سوزی جنگلها را برجسته کردند.
جراید نزدیک به حزب عدالت و توسعه، عکسهایی از مراسم تشییع جنازه جنگلبانان و نیروهای داوطلب اطفای حریق منتشر کرده و آنان را شهید خواندند.
اما روزنامههای مخالف دولت، با لحنی انتقادی نوشتند: مرگ این افراد به خاطر سرنوشت بود، یا بیکفایتی دولت؟
برخی روزنامهها نیز به صراحت خواهان استعفای وزیر کشاورزی و جنگلداری شده و میگویند: با توجه به این که ترکیه همین یک ماه پیش، چندین آتش سوزی وسیع منطقهای را پشت سر نهاده و هزاران هکتار از جنگل هایش را از دست داده، منطقی نیست که همان خطاها و ناکارآمدیهای قبلی، تکرار شوند.
جهان عوض شده، باید یاد بگیریم
حالا ترکیه نیز یکی از کشورهای خشک جهان است و افزایش گرما و تغییرات اقلیمی جهانی، این کشور را نیز دربرگرفته است.
منصور آک گون از تحلیلگران ترکیه میگوید: «جهان باید یاد بگیرد که با واقعیت تغییرات اقلیمی زندگی کند.
این به معنای آماده شدن برای یک سبک زندگی جدید، بازنگری و طراحی مجدد همه چیز از کشاورزی گرفته تا گردشگری است.
ترکیه نیز باید این واقعیت جدید را درک کند.
ما هنوز هم یک سند استراتژی جامع در مورد تغییرات اقلیمی نداریم.
کشور ما مداوماً یا در معرض سیل است، یا آتش سوزی!»
روزنامه قرار چاپ آنکارا در گزارشی اعلام کرده که طبق دادههای انجمن جنگلداری ترکیه، بین سالهای 1937 تا 2015 میلادی 98 هزار و 636 آتشسوزی جنگلی در ترکیه رخ داده که منجر به سوختن 1 میلیون و 649 هزار و 643 هکتار شده است.
همچنین در 10 سال گذشته، 257،662 هکتار جنگل در 27،332 فقره آتشسوزی به خاکستر تبدیل شده است.
به عبارت دیگر، در 10 سال گذشته آتشسوزیهای بسیار بیشتری نسبت به میانگین رخ داده است.
شواهد نشان داده که خطاهای به ظاهر کوچک، غفلت و اهمال، نقش مهمی دارند و 29.5 درصد از آتشسوزیهای جنگلی ترکیه در 10 سال گذشته به دلایلی مانند سوزاندن کاه، پرتاب سیگار یا پیکنیک آغاز شدهاند.
10 کشته در 1 روز
استانداری اسکیشهیر ترکیه اعلام کرده که 10 نفر، از جمله پنج کارگر جنگلبانی و پنج داوطلب در آتشسوزی جنگلی در 23 ژوئیه جان باختند.
به گفته شاهدان عینی، مرگ و میر ابتدا بر اثر استنشاق دود و سپس بر اثر سوختگی ناشی از تغییر جهت باد و احاطه شدن آتش نشانان رخ داده است.
اجساد قربانیان با انجام آزمایش DNA در پزشکی قانونی شناسایی شدند و مشخص شد که یکی از قربانیان، مهندس مسئول تحقیقات در تولید هواپیمای جنگنده حُرجت ترکیه بوده است.
بسیاری از سیاستمداران ترکیه، در پیام های خود در شبکههای اجتماعی، درگذشت جنگلبانان و داوطلبان در میان شعلههای آتش را به عنوان عزای ملی قلمداد کردند.
اوزگور اوزل رهبر حزب جمهوری خلق، در پیام خود ترکیه را «سرزمینِ مرگهای آسان» نامید و اعلام کرد «بیمسئولیتی دولت در برابر مرگ شهورندان در این رویدادهای تلخ، در دنیا نمونه و نظیر ندارد».
برخی از کارشناسان نیز، معتقدند که کاستن از بودجههای آموزشی در سالیان گذشته، نقش مخربی داشته است.
احمد خسرو اوزکارا، رئیس انجمن جنگلبانان ترکیه، گفته است: «در بوکا یک مرکز آموزش جنگلبانی وجود داشت و همواره در حال فعالیت جنگلبانان و داوطلبان بود.
اما متاسفانه این مرکز در سال 2018 تعطیل شد.
مبارزه با آتشسوزی جنگلها نیازمند تداوم فعالیت آموزشی است.
مکانی که همه در آن تجربه کسب کردهاند، تعطیل شده است.
اگر این آمادگیها را نداشته باشید، این عواقب اجتنابناپذیر است.
یکی از کسانی که جان باخت، تنها یک یا دو ماه قبل شروع به کار کرده بود.
او هیچ آموزشی ندیده بود و آماده نبود.
این یک مسئله واقعاً حیاتی برای سلامت و ایمنی شغلی است».
روزنامه نفس چاپ آنکارا نیز میگوید: «چرا مرکز آموزش جنگلبانی در کشور ما که آتشسوزی جنگلها بسیار رایج است و با بدتر شدن شرایط اقلیمی جهانی، آتشسوزی جنگلها در حال افزایش است، تعطیل شده است؟
بر اساس تحقیقات اولیه، ظن اهمال و سهل انگاری وجود دارد.
هواپیماهای فرسوده آتشنشانی، استفاده مداوم از هواپیماهای اجارهای، پرسنل و تجهیزات ناکافی زمینی و فقدان آموزش در مواجهه با آتشسوزیها، قابل بخشش نیست.
سهلانگاری یعنی عدم احتیاط، یعنی میشد از آن مرگها جلوگیری کرد؛ این است معنای مرگ آسان».
دامنه انتقادات، گستردهتر از جنگل سوزی است
برخی از تحلیلگران سیاسی ترکیه بر این باورند که مساله، فراتر از آتش سوزی جنگل است و دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه، در برابر بسیاری از حوادث تلخ سالیان گذشته، رویکردی حاکی از اهمال، بیاعتنایی و بیمسئولیتی به نمایش گذاشته است.
روزنامه قرار چاپ آنکارا درباره حوادث تلخ سالیان گذشته در ترکیه نوشته است: «در این چند سال، فجایع ناشی از سهلانگاری و بیمسئولیتی مقامات دولتی، تلفات جانی زیادی را در ترکیه به بار آورده است.
به عنوان مثال 301 نفر در معدن سوما و 18 نفر در ارمنک جان باختند.
25 نفر در فاجعه قطار چورلو، 10 نفر در حادثه آسانسور مجیدیه کوی و 78 نفر در آتش سوزی هتل اسکی بازان کارتال کایا جان خود را از دست دادند و 12 سرباز ترکیه نیز در جریان بازدید از یک غار در شمال عراق، بر اثر گازگرفتگی جان باختند.
این لیست بلند، نشان دهنده این است که دولت نمیتواند از حوادث بزرگ عبرت بگیرد و خود را برای حوادث بعدی آماده کند».
در ادامه گزارش مزبور، به این اشاره شده که تحقیقات صورت گرفته درباره این حوادث، منجر به صدور حکم حبس و جریمه شغلی برای برخی افراد بخش خصوصی شده اما هیچگاه، مدیران میانی و مقامات بالا، مورد بازخواست قرار نگرفتهاند و مصونیت از مجازات، راه را برای مرگهای آسان هموار میکند.
روزنامه سوزجو نیز به این اشاره کرده که زیرساختهای نهادی برای اطفاء حریق در طول سالها به طور سیستماتیک تضعیف شده و به عنوان مثال، پایگاه آتشنشانی در منطقه بلک آنتالیا در سال 2020 تغییر کاربری داده شده و به یک منطقه گردشگری تبدیل شد.
این روزنامه همچنین خواستار استعفای ابراهیم یوماکلی وزیر کشاورزی و جنگلداری ترکیه شده و اعلام کرده که آتش نشانان، فاقد وسایل ارتباطی مناسب و همچنین فاقد لباس و تجهیزات مناسب بودهاند.
انتهای پیام/