خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 04 مرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

چالش‌های تعویق چند باره جلسات هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی - تسنیم

تسنیم | اقتصادی | جمعه، 03 مرداد 1404 - 10:30
تعویق های مکرر در برگزاری جلسات هیئت های حل اختلاف مالیاتی، روند رسیدگی به پرونده ها را با چالش مواجه کرده است؛ در این میان، برگزاری مجازی جلسات می تواند راه حلی مؤثر برای کاهش هزینه ها و تسریع در فرآیند رسیدگی باشد.
مالياتي،اختلاف،جلسات،ماليات،اعتراض،برگزاري،امور،سازمان،قرار، ...

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، طی ماه گذشته شاهد تعویق جلسات هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی به دلیل جنگ 12 روزه و همچنین تعطیلی به دلایلی مانند گرمای هوا، گرد و غبار و ...
در استان‌های مختلف کشور بودیم.
باید توجه داشت که تعویق‌های مکرر جلسات هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی به خودی خود سبب سردرگمی مودیان و همچنین افزایش هزینه وصول مالیات می‌شود.
با توجه به شرایط پیش آمده، سازمان امور مالیاتی از تمدید یک ماه مهلت اعتراض به اوراق مالیاتی و آرای هیئت‌های حل اختلاف خبر داد.
این تمدید برای پرونده‌هایی است که مهلت اعتراض آنها در بازه 23 خرداد تا 7 تیر 1404 قرار داشته است.
در حقیقت مودیانی که مهلت اعتراض آنها در بازه دوران 12 روزه جنگ قرار داشته است مشمول این تمدید خواهند بود.
همچنین در این بخشنامه سازمان امور مالیاتی تاکید شد که به دلیل تجاوز رژیم صهیونیستی و شرایط جنگی، برخی جلسات هیئت‌های حل اختلاف برگزار نشده و مؤدیان برای جلسات جدید دعوت خواهند شد.
ابهام در سرنوشت جریمه مودیان پس از تعویق جلسات حل اختلاف
یکی از ابهاماتی که در خصوص تعویق برگزاری جلسات مطرح میشود این است که اگر این مسئله موجب افزایش جریمه‌های مالیاتی مودی پس از صدور رای هیئت‌های حل اختلاف شود، تکلیف مودی چه خواهد بود؟
لازم به ذکر است که با توجه به دستور کار سازمان امور مالیاتی در خصوص دوره 12 روزه جنگ، ادارات کل مالیاتی می‌توانند از اختیارات بخشودگی جرایم برای چنین مواردی استفاده کنند اما تشخیص آن بر عهده ادارات کل قرار دارد.
ضمن اینکه اختیار بخشودگی در بازه‌های مشخصی از سال به مدیران تفیض می‌شود و این سوال وجود دارد که اگر مودی در بازه‌هایی غیر از بازه‌هایی که اختیار بخشودگی وجود دارد رای خود را دریافت کند، چگونه قرار است از تسهیلات مالیاتی بهره‌مند شود.
فرآیندهای طولانی در هیئت‌های حل اختلاف؛ هزینه‌ای پنهان برای نظام مالیاتی
در اینجا باید به یکی از چالش‌های مهم نظام مالیاتی که حجم بسیار بالای پرونده‌های ارجاع شده به هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی است اشاره شود.
این مسئله از این جهت اهمیت دارد که سبب طولانی شدن فرآیند وصول مالیات و هزینه‌های روند دادرسی می‌شود.
شاید مهم‌ترین عاملی که سبب شده تا این حجم از اعتراض به پرونده‌های مالیاتی را شاهد باشیم عدم قطعیت در اطلاعات است.
در صورتی که مودی بداند سازمان امور مالیاتی اطلاعات جامع و قابل اتکایی در اختیار دارد و در صورت اعتراض مشمول جریمه دیرکرد در پرداخت مالیات نیز خواهد شد، می‌توان انتظار کاهش اعتراضات را داشت.
باید در اینجا توجه داشت که در برخی موارد حجم زیادی از پرونده‌ها در اثر پرونده‌های مالیاتی یا پایه‌های مالیاتی رخ می‌دهد که شاید هزینه وصول آنها اساساً توجیه پذیر نباشد.
شاید نمونه این مورد را در مالیات بر خانه‌های خالی بتوان جست‌جو کرد.
در فرآیند وصول مالیات برخانه‌های خالی که اطلاعات آنها از سوی سامانه املاک و اسکان به سازمان امور مالیاتی ارسال شده بود شاهد حجم زیادی از پرونده‌های اعتراضی بودیم.
به نظر می‌رسد که علت این مسئله نیز نقص‌ در اطلاعات بود چرا که افرادی به ناحق مشمول مالیات شده بودند.
در کنار آنها افرادی که باید مالیات پرداخت می‌کردند نیز به دلیل عدم قطعیت در اطلاعات موجود نسبت به اعتراض اقدام کردند تا بلکه بتوانند از زیر تکلیف مالیاتی خود شانه خالی کنند.
برگزاری مجازی هیئت‌های حل اختلاف؛ راهکاری برای کاهش هزینه و تأخیر
با توجه به چالش‌های موجود، شاید یکی از راهکارهایی که می‌تواند در دستور کار هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی قرار بگیرد، برگزاری جلسات به صورت مجازی است.
چنین راهکاری کمک خواهد کرد تا هزینه‌های برگزاری جلسات و تاخیرها به حداقل ممکن برسد مانند فرآیندی که در برگزاری برخی دادگاه‌ها در قوه قضائیه اجرایی شده است.
البته باید ساز و کار حضور افراد در هیئت‌های اختلاف به نحوی در نظر گرفته شود که به آفت هیئت‌های حل اختلاف قبلی که گاهاً تنها با حضور نماینده سازمان امور مالیاتی تشکیل می‌شد، دچار نشود.
با در نظر گرفتن اینکه در حال حاضر ایجاد زیر ساخت و فرآیند برگزاری مجازی جلسات هیئت‌های حل اختلاف وجود دارد، دست‌اندرکاران می‌توانند این اقدام را در دستور کار قرار دهند.
انتهای پیام/