250 تن زباله بیارزش روزانه سرمایهای برای تولید سوخت در قم - تسنیم
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم از پردازش کامل پسماند تولیدی این شهر خبر داد و گفت: قم از معدود شهرهایی است که زباله ای به صورت مستقیم دفن نمی کند و روزانه حدود 700 تُن پسماند را پردازش می کند.

سید عبدالله میرابراهیمی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قم، با اشاره به آخرین وضعیت مدیریت زباله در این شهر اظهار کرد: در حال حاضر شهروندان قمی بهطور میانگین روزانه حدود 700 تُن پسماند تولید میکنند که از این میزان، حدود 70 تُن معادل 10 درصد، از طریق فرآیند تفکیک از مبدأ و در قالب پسماندهای خشک به صورت جداگانه در سطح شهر جمعآوری میشود.
وی ادامه داد: پسماندهای مخلوط، هر شب بالغ بر 330 تن از سطح شهر جمعآوری و به مجموعه مرکز دفع پسماند البرز منتقل میشود.
تمامی زبالههای ارسالی به این مرکز، بهصورت کامل پردازش شده و حدود 55 تا 60 درصد آنها به کود کمپوست تبدیل میشود.
همچنین، حدود 10 تا 15 درصد از پسماندهای با ارزش از جمله نایلونها، بطریهای پلاستیکی (پت) و مواد مشابه نیز جداسازی شده و به خطوط بازیافت ارسال میشوند.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم با اشاره به نوع خاصی از پسماند موسوم به "ریجکت" توضیح داد: روزانه حدود 200 تا 250 تن پسماندی داریم که بخشی از زبالههای تولیدی که ارزش اقتصادی نداشته و میزان مواد ارگانیک آن پایین است، در دسته پسماندهای ریجکت قرار میگیرد.
این نوع پسماندها با وجود نداشتن صرفه اقتصادی، پتانسیل مطلوبی برای تبدیل به سوخت دارند.
وی عنوان کرد: بر همین اساس، و در راستای هماهنگیهای انجامشده بین وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نفت، مقرر شده است شهرها به سمت تولید سوخت جایگزین از پسماند (RDF) برای استفاده در صنایع، حرکت کنند.
این اقدام میتواند به کاهش ناترازی انرژی در کشور کمک کند.
میرابراهیمی تصریح کرد: شهر قم یکی از معدود شهرهایی است که کل پسماند تولیدی آن بهطور کامل پردازش میشود و هیچگونه دفن مستقیم زباله در این شهر انجام نمیگیرد.
بخشی از این پسماندها به کمپوست تبدیل شده و بخشی دیگر نیز به خطوط بازیافت انتقال مییابد.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم با اشاره به برنامهریزیهای انجامشده در زمینه استفاده از سوخت مشتق از زباله (RDF)، اظهار داشت: با برنامهریزیهای صورتگرفته و هماهنگیهایی که در حال انجام است، تفاهمنامهای بین سازمان پسماند و صنعت سیمان مجاور استان منعقد شده است.
بر اساس این تفاهمنامه، با راهاندازی خط سوم پردازش در سایت البرز و سرمایهگذاریهایی که در این خصوص انجام میشود، امیدواریم بتوانیم روزانه مقدار 100 تن از سوخت مشتق از زباله (RDF) را به صنعت سیمان انتقال دهیم.
وی افزود: این اقدام میتواند جایگزینی مناسب برای سوخت گازی باشد که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد؛ بهویژه در فصول سرد که با مشکل تأمین انرژی مواجه هستیم.
از منظر زیستمحیطی نیز این طرح دارای اثرات مثبت فراوانی است و میتواند به کاهش ناترازی انرژی کشور و استان کمک شایانی کند.
میرابراهیمی همچنین درباره موضوع فرهنگسازی تفکیک زباله از مبدأ توضیح داد: در سالهای اخیر شاهد بهبود قابلتوجهی در این زمینه بودهایم و مشارکت شهروندان در حال افزایش است.
در حال حاضر، حدود 10 درصد از زبالههای تولیدی شهر به واسطه همین مشارکت مردمی، به صورت تفکیکشده از مبدأ جمعآوری میشود.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم به اقدامات سازمان پسماند برای تقویت این فرهنگ اشاره کرد و متذکر شد: حدود 6 ماه است که شهروندان میتوانند از طریق برنامه کاربردی طراحیشده (اپلیکیشن زیماند)، اطلاعات مربوط به پسماند خشک خود را ثبت کنند و در صورت تمایل، زمان جمعآوری آن را مشخص کنند.
این برنامه در کنار سامانههای تشویقی طراحیشده، به شهروندان این امکان را میدهد که با تفکیک از مبدأ، از تخفیفهایی در هزینههای مدیریت پسماند که روی فیش نوسازی سالانه منازل لحاظ میشود، بهرهمند شوند.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد: با افزایش مشارکت شهروندان و بهرهگیری از ظرفیتهای نوین، بتوانیم شهری عاری از زباله و موفق در حوزه مدیریت پسماند داشته باشیم؛ شهری که به عنوان الگویی در سطح کشور معرفی شود.
انتهای پیام/