خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 01 مرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ابتکار منابع طبیعی برای مهار فرسایش بادی/ساخت نخستین بادشکن گلی جهان در بستر هامون

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 31 تیر 1404 - 20:13
خشکسالی های پیاپی، بستر خشکیده تالاب بین المللی هامون را به کانون ریزگردها بدل کرده و حالا کارشناسان برای نخستین بار در جهان، با ساخت دیوارهای گلی بومی در دل تالاب می خواهند سرعت باد را مهار و گردوخاک را آرام کنند.
گلي،باد،كاهش،خاك،سرعت،تالاب،سيستان،طبيعي،هامون،بستر،ديوار،پر ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، خشکسالی‌های مداوم و کاهش منابع آبی، تالاب بین المللی هامون را به یکی از کانون‌های بزرگ ریزگردها تبدیل کرده است.
این پدیده طبیعی به‌ویژه در فصول گرم، مشکلات زیادی برای ساکنان این منطقه به‌وجود آورده و زندگی مردم سیستان را تهدید می‌کند.
متخصصان محیط‌زیست بر این باورند که برای مقابله با فرسایش بادی، باید ابتدا سرعت باد کاهش یابد تا ذرات خاک از سطح زمین بلند نشوند و از سوی دیگر، برخی راهکارها مانند پخش سیلاب و نهال‌کاری به‌دلیل نبود آب در این منطقه دیگر قابل اجرا نیستند.
یکی از راهکارهای جدید که توسط کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در حال آزمایش است ساخت دیوارهای گلی یا بادشکن‌های غیرزنده در بستر تالاب بین المللی هامون است.
این دیوارها به‌طور مستقیم در مسیر باد قرار می‌گیرند تا از بلند شدن خاک جلوگیری کنند؛ به گفته کارشناسان، دیوار گلی می‌تواند به میزان 10 برابر ارتفاع خود، سرعت باد را کاهش دهد.
این طرح به‌عنوان یک آزمایش علمی با ساخت دیوارهای گلی در فواصل 10 تا 20 متر از یکدیگر در مجموع هفت کیلومتر آغاز شده و 20 هکتار از تالاب را در برابر ریزگردها ایمن خواهد کرد.
هدف اصلی از این پروژه، بررسی هزینه‌ها، زمان‌بندی و اثربخشی دیوارهای گلی است؛ کارشناسان می‌گویند اگر این پروژه موفقیت‌آمیز باشد، می‌تواند به‌عنوان یک راهکار دائمی برای مهار فرسایش بادی در سیستان و بلوچستان معرفی شود.
همچنین، این روش می‌تواند برای کاهش هزینه‌ها در مقایسه با استفاده از مالچ‌های نفتی یا بادشکن‌های مصنوعی جایگزین شود.
در حال حاضر، این دیوارها با استفاده از خاک بستر تالاب هامون ساخته می‌شوند، که این امر علاوه بر کاهش هزینه‌ها، خطرات زیست‌محیطی را نیز به حداقل می‌رساند.
دیوارهای گلی به‌طور طبیعی به‌عنوان یک مانع غیرمضر در برابر باد عمل کرده و خاک‌های بی‌جان را در بستر تالاب ثابت می‌کنند.
کارشناسان معتقدند که این روش، به‌ویژه در مناطقی که خشکسالی شدید دارند و منابع آبی کمیاب است، می‌تواند بسیار موثر باشد.
حسین سرگزی، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با تسنیم به تشریح جزئیات طرح ساخت دیوار گلی در بستر دریاچه بین المللی هامون، اهداف، دلایل فنی و نقدهای وارد شده به این پروژه پرداخت.
وی در خصوص فلسفه ایجاد دیوار گلی در بستر دریاچه هامون و اهدافی که دنبال می‌شود، گفت: کنترل فرسایش بادی در سه مرحله برداشت، حمل و انباشت انجام می‌شود که در مرحله برداشت باید یا سرعت باد را کم کنیم یا خاک را به‌هم بچسبانیم تا ذرات خاک کنده نشوند.
سرگزی افزود: برای این کار معمولاً از پخش سیلاب، بوته‌کاری، نهال‌کاری یا استفاده از خاک‌پوش مانند مالچ بهره می‌گیرند اما در شرایط فعلی سیستان، به دلیل خشکسالی شدید و نبود آب کافی، امکان نهال‌کاری و بوته‌کاری وجود ندارد و خاک‌پوش‌های پیشنهادی نیز بسیار پرهزینه و بعضاً دارای اثرات بهداشتی منفی هستند.
وی ادامه داد: به همین دلیل طرح استفاده از کاهگل یا دیوار گلی به‌عنوان پایلوت مطرح شد تا با ایجاد یک پوشش طبیعی از سرعت باد کاسته و فرسایش کاهش یابد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در خصوص ابعاد و گستره و جزئیات اجرا گفت: برای کاهش سرعت باد، هر مانع به اندازه حدود 10 برابر ارتفاع خود، سرعت باد را در پشت مانع کم می‌کند که در این طرح، دیوارهای گلی به ارتفاع حدود یک تا یک‌متر و 20 ایجاد می‌شود.
دیوارها به‌صورت خطی و متوالی در فواصل 10 متری، 15 متری و 20 متری ساخته خواهند شد.
در مجموع حدود هفت کیلومتر دیوار گلی در چند قطعه اجرا خواهد شد که می‌تواند 20 هکتار از بستر تالاب بین المللی هامون را تحت تاثیر خود قرار دهد و جلوی تولید ریزگرد از این مناطق را بگیرد.
وی افزود: در مرحله انباشت، پیش از این مالچ‌پاشی نفتی انجام می‌شد اما اکنون به دلیل هزینه بسیار بالا و آثار بهداشتی و زیست‌محیطی آن، اجرای آن توصیه نمی‌شود به همین دلیل، تمرکز اصلی ما بر مرحله برداشت(تثبیت خاک و کاهش سرعت باد) است.
این پروژه فعلاً در قالب پایلوت اجرا می‌شود تا ابعاد فنی و اقتصادی آن بررسی شود.
سرگزی تصریح کرد: این طرح یک پایلوت علمی و اجرایی است و ما می‌خواهیم ببینیم هزینه‌ها، سرعت اجرا، نیروی کار مورد نیاز، میزان آب مصرفی، میزان خاک مصرفی و اثرات واقعی آن چیست که اگر موفق باشد، می‌توان آن را توسعه داد و اگر جواب نداد، توصیه نخواهیم کرد که ادامه پیدا کند.
وی افزود: البته بر اساس مبانی علمی، این روش می‌تواند یک راهکار دائمی باشد چون با کاهش سرعت باد، خاک کمتر جابجا می‌شود ضمن اینکه مصالح مورد استفاده یعنی خاک و گل تالاب، بومی همان منطقه هستند و هیچ‌گونه ترکیب شیمیایی یا غیر طبیعی ندارد، برخلاف برخی خاک‌پوش‌ها یا مالچ‌ها که ممکن است آثار منفی داشته باشند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در خصوص سوابق اقدام مشابه، اظهار داشت: در سال 1381، 350 کیلومتر بادشکن غیرزنده با سرشاخه‌های درخت گز در تالاب هامون ایجاد کردیم که هفت میلیون مترمکعب ماسه را تثبیت کرد و بسیاری از روستاهای شن‌گرفته دوباره احیا شدند.
اما اکنون به دلیل کاهش پوشش گیاهی حتی سرشاخه درخت گز هم به اندازه کافی وجود ندارد به همین دلیل تصمیم گرفتیم روش تلفیقی بادشکن غیرزنده و دیوار گلی را اجرا کنیم.
وی افزود: اگر این پایلوت موفق باشد، می‌توانیم سال آینده 2 هزار هکتار و در سال‌های بعد تا 100 هزار هکتار از عرصه‌های فرسایش‌پذیر سیستان را به همین شیوه مهار کنیم.
سرگزی در پایان عنوان کرد: خواهش من از افکار عمومی و رسانه‌ها این است که بدون اطلاع علمی، پروژه را تخریب نکنند این طرح حاصل سال‌ها تجربه، کار کارشناسی و تایید کمیته‌های فنی است.
ما همواره از نقد علمی استقبال می‌کنیم اما باید راهی برای امیدآفرینی در دل مردم ایجاد کنیم این پروژه در شرایطی که آب نیست، امکان نهال‌کاری و پخش سیلاب وجود ندارد و مالچ‌پاشی نفتی آسیب‌زا است، می‌تواند گزینه‌ای امیدبخش باشد.
انتهای پیام/