همافزایی علمی در سه حوزه هوش مصنوعی، کوانتوم و امنیت سایبری
معاونت علمی ریاستجمهوری و وزارت ارتباطات با هدف تقویت همکاریها در حوزههای کلیدی هوش مصنوعی، کوانتوم و امنیت سایبری، در نشستی مشترک نقشه راه همکاریهای آتی را ترسیم کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان - در راستای تقویت همکاریهای علمی و فناورانه، نشستی مشترک میان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور حسین افشین، معاون علمی رییسجمهور و سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، برگزار شد.
محور اصلی این جلسه که امروز؛ ۳۱ تیرماه در وزارت ارتباطات برگزار شد، ترسیم نقشه راه مشخص برای همکاریهای آتی در حوزههای کلیدی از جمله هوش مصنوعی، کوانتوم و امنیت سایبری بود.
همافزایی زیستبوم اقتصاد دانشبنیان
افشین در این نشست با اشاره به نزدیکی حوزههای فعالیت معاونت علمی و وزارت ارتباطات، اظهار داشت: هر دو نهاد در تلاش برای توسعه اکوسیستم اقتصاد دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال کشور هستیم.
ارتباط خوبی میان ما وجود دارد و حتی برخی اختلافنظرها نیز میتواند زمینهساز پیشرفتهای جدیدی شود.
معاون علمی رییسجمهور در این باره اظهار داشت: ما به عنوان نهاد حامی، علاقهمندیم وزارتخانهها در مسیر فعالیتشان همراهی کنیم.
امیدواریم در نتیجه این جلسه، تفاهمنامههای همکاری مشترک میان ما و وزارت ارتباطات شکل بگیرد تا بتوانیم با توجه به ظرفیتهای هر دو نهاد، همافزایی داشته باشیم.
وی با اشاره به تفاهمنامه سهجانبه اخیر میان معاونت علمی، وزارت ارتباطات و صندوق نوآوری و شکوفایی، این اقدام را گامی مهم در جهت تمرکز و انسجام حمایت از شرکتهای دانشبنیان خواند.
معاون علمی رییسجمهور، این رویکرد را شروع بسیار خوبی برای کمک به زیستبوم در شرایط چالشبرانگیز جنگ تحمیلی ۱۲ روزه توصیف کرد و گفت: مجموع منابعی که از سمت معاونت علمی، صندوق نوآوری و وزارت ارتباطات و دو بانک صورت گرفت، ۵ همت بود.
۵۱ درصد دستگاههای اجرایی نیازمند ارتقای امنیت شبکه هستند
در ادامه این نشست، به چالشهای موجود در حوزه امنیت شبکه و ارتباطات پرداخته شد.
معاون علمی رییسجمهور خاطرنشان کرد: گزارشهای ارائهشده از سوی افتا حاکی از این است که ۵۱ درصد دستگاههای اجرایی نیازمند ارتقای امنیت شبکه هستند.
وی در همین راستا تاکید کرد: توقع میرود معاونت علمی با همکاری وزارت ارتباطات در قالب یک برنامه منسجم، این موضوع را ساماندهی کند.
همکاریهای مشترک با وزارت ارتباطات در حوزه افتا، هوش مصنوعی و کوانتوم
معاون علمی رییسجمهور در ادامه سخنان خود بر اهمیت همکاریهای مشترک با وزارت ارتباطات در حوزههای کلیدی از جمله «افتا» (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات)، «هوش مصنوعی» و «کوانتوم» تاکید کرد.
وی با اشاره به تشکیل ستاد افتا توسط هیئت وزیران و کمیسیون تخصصی، ظرفیتهای همکاری میان این ستاد و وزارت ارتباطات را بالا ارزیابی کرد.
افشین در این باره توضیح داد: ما در واقع ستاد علم و فناوری حوزه افتا هستیم که نقش حامی را ایفا میکنیم، نه ستاد اجرایی.
هدف ما ارتقای سطح علمی کشور در حوزه افتا است.
وی همچنین خواستار همکاری مشترک با وزارت ارتباطات در این زمینه شد و ابراز امیدواری کرد که با این همکاریها، اقدامات موثری صورت گیرد.
این مقام مسئول همچنین از تایید ۹ هسته پژوهشی توسط معاونت علمی خبر داد که به زودی ابلاغ و از طریق فراخوان به اطلاع عموم رسانده خواهد شد تا افراد مورد حمایت قرار گیرند.
افشین همچنین با اشاره به ستاد هوش مصنوعی معاونت علمی، بر لزوم همکاری مشترک با وزارت ارتباطات در این حوزه تاکید کرد.
معاون علمی رییسجمهور با بیان اینکه آموزش هوش مصنوعی به دانشآموزان از مقاطع اولیه آغاز شده است، گفت: وزارت آموزش و پرورش در این مسیر به کمک ما و وزارت ارتباطات نیاز دارد.
ما باید با کمک هم، سطح سواد جامعه در این زمینه را بالا ببریم.
وی با اشاره به فعالیتهای مشترک در زمینه حسگرها و رایانش کوانتومی با دستگاههای مختلف، افزود: برخی دستگاهها نیز در زمینه ارتباطات کوانتومی خواهان همکاری هستند.
ولی ما معتقدیم هسته اصلی باید وزارت ارتباطات باشد و سایر دستگاهها در قالب تفاهمنامهها همکاری مشترک داشته باشند.
این مقام مسئول همچنین اعلام کرد: برنامه ملی کوانتوم توسط معاونت علمی ارائه شده و پس از دریافت نظرات دستگاههای مختلف طی یک هفته، نهایی و توسط رییسجمهور ابلاغ خواهد شد.
معاون علمی رییسجمهور خاطرنشان کرد: در صورت توجه کافی به حوزه کوانتوم در دولت چهاردهم، این حوزه میتواند بهترین دستاورد علمی این دولت باشد.
آمادگی همکاری با وزارت ارتباطات در ارزیابی و حمایت از دانشبنیانهای اقتصاد دیجیتال
معاون علمی رییسجمهور در پایان بر تمایل معاونت علمی به همکاری نزدیک با وزارت ارتباطات در زمینه شرکتهای دانشبنیان اقتصاد دیجیتال و ارزیابی عملکرد آنها تاکید کرد، هدف از این همکاری، هدایت و حمایت هدفمند از شرکتها در حوزههای آیندهنگر است.
افشین در این باره اظهار داشت: نظرات تخصصی وزارت ارتباطات در این حوزه میتواند سمت و سوی مشخصی برای شرکتهای ما ایجاد کند و حوزههایی که آیندهنگری دارند، برایشان تسهیلاتی در نظر بگیریم که ترغیب شوند و شرکتها در آن حوزهها رشد قابل توجهی داشته باشند.
منبع: معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری