صهیونیسم با امتیازبخشی به دروزیان بهدنبال تضعیف هویت ملی اعراب فلسطینی است - تسنیم
استاد حوزه و دانشگاه گفت: برخی پژوهشگران معتقدند سیاست کلان اسرائیل نسبت به اقلیت دروزیان این است تا با تقویت وفاداری و امتیازبخشی به گروه دروزی، هویت ملی اعراب فلسطینی را تضعیف کند.

حجت الاسلام والمسلمین سید محمدرضا میریوسفی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قم، اظهار کرد: دروزیان یکی از جامعههای مذهبی و فرهنگی منحصر به فرد خاورمیانه هستند که پیشینه آنها به قرن یازدهم میلادی و خلافت فاطمی در مصر بازمیگردد که این آیین بر پایه آموزههای اسماعیلی به وجود آمده و ساختاری بسته و موروثی پیدا کرده و عضویت در آن جز از طریق تولد ممکن نیست و تبلیغ دینی در این آیین ممنوع است و ورود افراد جدید به جامعه صورت نمیگیرد.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) بیان کرد: قلب نظام اعتقادی دروزیان را توحید مطلق و فراتر از هر توصیف و تشبیه تشکیل میدهد و ترکیب تعالیم اسماعیلی با اندیشههای نو افلاطونی و رازپوشی فلسفی، به باورهای ایشان رنگ و بویی عمیق و باطنی داده است و شعائر ظاهری چون نماز، روزه و حج به شیوه عمومی وجود ندارد و تأکید عمده بر سلوک فردی و اخلاقی است و اعتقاد ویژه به تناسخ ارواح نیز از ریشهایترین تمایزهای اندیشه دروزی با سایر ادیان ابراهیمی است.
وی ادامه داد: در این گروه رازپوشی متون دینی و عرفانی با شدت رعایت میشود؛ تنها گروه نخبگان مذهبی، موسوم به «عقال»، حق دسترسی به منابع اصلی چون «کتاب حکمت شریفه» را دارند و عامه مردم از این متون بیبهرهاند.
این رویکرد، انسجام هویت گروهی و وفاداری داخلی را تقویت کرده است.
میریوسفی گفت: اصل وفاداری مدنی به دولت میزبان، چه دینی و چه سیاسی، از ارکان هویت جمعی دروزیان است و الزام به اطاعت از نظام حاکم را یک تکلیف دینی نیز میداند.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) اذعان کرد: دروزیان اسرائیل که عمدتاً در منطقه جبلالکرمل و الجلیل حضور دارند، پس از تشکیل دولت اسرائیل تصمیم گرفتند ضمن حفظ هویت دینی، وفاداری سیاسی خود را به این کشور اعلام کنند و در نظام اداری و مهمتر از همه نظامی اسرائیل مشارکت فعالی داشتند و خدمت نظامی اجباری، بهرهمندی از مناصب سیاسی و دریافت امتیازات حقوقی و اقتصادی ویژه، باعث تمایز آنان از اعراب مسلمان ساکن اسرائیل شده است.
وی ادامه داد: برخی پژوهشگران معتقدند سیاست کلان اسرائیل نسبت به این اقلیت، بر پایه راهبرد «تفرقهانداز و حکومت کن» استوار شده و حکومت اسرائیل سعی کرده با تقویت وفاداری و امتیازبخشی به گروه دروزی، هویت ملی اعراب فلسطینی را تضعیف کند و وفاداری دینی و سیاسی دروزیان، هم برای تقویت ساختار امنیتی و هم برای رواج الگویی موفق از همزیستی اقلیتها در اسرائیل اهمیت یافته است.
میریوسفی خاطرنشان کرد: این پیوند ریشهدار میان هویت دینی، وفاداری سیاسی و انسجام درونی، به دروزیان جایگاهی ممتاز و ویژه در نظام حقوقی، سیاسی و اجتماعی اسرائیل بخشیده است.
انتهای پیام/