خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 30 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

برنامه «پزشکی خانواده» بدون زیرساخت شکست می‌خورد

مهر | سلامت و پزشکی | دوشنبه، 30 تیر 1404 - 10:41
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از روند اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در کشور انتقاد کرد.
نظام،پزشك،ارجاع،سلامت،خانواده،آموزش،باليني،زيرساخت،سطحي،نظري ...

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خانه ملت، امیرحسین نظری گفت: آنچه امروز در کشور به نام پزشک خانواده اجرا می‌شود، در عمل فاقد ساختار مؤثر و نتیجه‌محور است و نبود زیرساخت، عدم اراده جدی و نگاه سطحی به طرح، باعث شده این مدل موفق جهانی در ایران به یک روند نیمه‌کاره و پرهزینه تبدیل شود.
وی افزود: چون نظام ارجاع در کشور عملاً شکل نگرفته است مردم امروز برای دریافت خدمات درمانی ابتدایی میان درمانگاه‌ها، مطب‌ها و بیمارستان‌ها سرگردان هستند و پزشک خانواده‌ای که باید نقطه اتصال بیمار به نظام سلامت باشد، هنوز روی کاغذ باقی مانده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به تجربه‌های شکست‌خورده قبلی، گفت: در طول دو دهه گذشته، چند بار تلاش شد مدل‌هایی برای اجرای پزشک خانواده تدوین شود، اما هیچ‌کدام به نتیجه نرسید و اجرای طرحی با این ابعاد، بدون ایجاد زیرساخت، مثل ساختمان‌سازی روی زمین سست است؛ پرونده الکترونیک سلامت هنوز ناقص است، نیروی کافی نداریم و مشارکت بیمه‌ها هم در حد انتظار نیست.
وی تأکید کرد: نبود نظام ارجاع باعث شده بیماران مستقیماً سراغ متخصص بروند؛ بدون آنکه غربالگری یا تشخیص اولیه‌ای انجام شود و این موضوع منجر به تکرار آزمایش‌ها، مصرف بی‌رویه دارو و هزینه‌های نجومی درمان برای خانواده‌ها شده است
نظری در ادامه با اشاره به افت کیفیت آموزش بالینی، تصریح کرد: وقتی آموزش پزشکی دچار فرسایش کیفی شده، نمی‌توان انتظار داشت خروجی آن پزشکانی توانمند و آگاه به نظام ارجاع باشد و آموزش بالینی نیاز به بازنگری اساسی دارد و وزارت بهداشت باید در این زمینه تصمیمات جدی بگیرد.
وی یادآور شد: پزشک خانواده، اگر به درستی اجرا شود، ستون فقرات عدالت درمانی و کاهش هزینه‌ها خواهد بود اما تا زمانی که این طرح به‌صورت سطحی و بدون پشتیبانی زیرساختی پیش برود، نه‌تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه اعتماد عمومی به نظام سلامت را هم تضعیف خواهد کرد.