خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 30 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بازخوانی تاریخ در آق تپه/ کشف 700 سکه تاریخی در دل خاک مانه + جزئیات

تسنیم | استان‌ها | دوشنبه، 30 تیر 1404 - 09:31
نخستین گام مطالعات میدانی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم اثر باستانی آق تپه در شهرستان مانه با همکاری پژوهشکده میراث فرهنگی کشور و دانشگاه زابل کلید خورد؛ اقدامی که توسعه شهری و حفاظت از یک محوطه تاریخی مهم شمال شرق ایران را هم زمان دنبال می کند.
تاريخي،شهري،توسعه،محوطه،حريم،مطالعات،حفاظت،شهرستان،عرصه،منطق ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد محوطه آق‌تپه شهرستان مانه به‌عنوان یک اثر شاخص باستانی در خراسان شمالی همواره در اولویت ثبت و حفاظت ملی قرار داشته است.
این محوطه که در حاشیه توسعه شهری جدید شهرستان مانه واقع شده، به واسطه کشف صدها اثر باقی مانده تاریخی، بقایای معماری و شواهد باستان‌شناسی متعدد، از اهمیت ویژه‌ای در مطالعات باستان‌شناسی منطقه برخوردار است.
در سال‌های اخیر، افزایش سرعت شهرنشینی و نیاز به الحاق اراضی به محدوده شهر، نگرانی‌هایی درباره صیانت از آثار تاریخی منطقه ایجاد کرده بود.
مقامات میراث‌فرهنگی خراسان شمالی در پاسخ به این چالش، اجرای یک پروژه پژوهشی منسجم برای تعیین دقیق عرصه و پیشنهاد حریم آق‌تپه را در دستور کار قرار دادند.
این مهم با همکاری پژوهشکده میراث فرهنگی کشور و دانشکده باستان‌شناسی دانشگاه زابل و با تأمین اعتبارات ویژه، از ابتدای مردادماه 1404 وارد فاز عملیاتی شده است.
مطالعه دقیق و مستندسازی یافته‌ها، از جمله موارد مهم این طرح است.
کارشناسان اعلام کردند همزمان با مطالعات ژئوفیزیک و بررسی میدانی، تمامی آثار، سوابق و ابنیه‌ای که پیش‌تر در این تپه کشف شده، به‌ویژه مجموعه 700 سکه تاریخی، وارد فهرست ثبتی و حفاظت ملی می‌شود.
مستندسازی این داده‌ها پایه‌گذار نقشه راه آتی برای توسعه شهری و پایدار شهرستان قلمداد می‌گردد.
علی‌اکبر وحدتی، رئیس گروه حفاظت و احیا بناها و محوطه‌های تاریخی خراسان شمالی و سرپرست پروژه، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم گفت: با توجه به رویکرد اصولی توسعه شهری مرکز شهرستان مانه و ضرورت جلوگیری از هرگونه خدشه به عرصه‌های باستانی، اجرای مطالعات تعیین عرصه و حریم آق‌تپه با هماهنگی پژوهشکده میراث فرهنگی کشور و همکاری دانشگاه زابل آغاز شد.
هدف اصلی پروژه این است که بدون لطمه به ارزش‌های تاریخی منطقه، مسیر توسعه پایدار شهری فراهم شود.
وی ادامه داد: در طرح جامع جدید، تمامی اسناد و یافته‌های علمی آق‌تپه از جمله 700 سکه تاریخی کشف‌شده، شناسنامه‌دار و مستند خواهد شد تا در اجرای هر تصمیم مدیریتی، منافع تاریخی و پژوهشی منطقه لحاظ گردد.»
وحدتی با اشاره به برداشت‌های ژئوفیزیک افزود: نتایج اولیه نشان می‌دهد حجم قابل‌توجهی از شواهد معماری و آثار تاریخی در لایه‌های زیرین آق‌تپه مدفون است.
این امر نیاز به رویکردی دقیق و علمی در طراحی عرصه و حریم محوطه را دوچندان می‌کند.
رئیس گروه حفاظت و احیا بناها و محوطه‌های تاریخی استان با تأکید بر حمایت همه‌جانبه دستگاه‌های مسئول تصریح کرد: امیدواریم ظرف یک ماه آینده مطالعات نهایی تکمیل و نقشه عرصه و حریم محوطه آق‌تپه اعلام شود تا توسعه شهری و صیانت از میراث گذشتگان هم‌زمان دنبال شود.
انتهای پیام/311