خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 29 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

80 روستای استان همدان با تانکر آبرسانی می شود/نیاز به 700 میلیارد برای مقابله با تنش آبی

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 29 تیر 1404 - 12:30
مدیرعامل آبفای همدان با بیان اینکه در حال حاضر حدود 80 روستا در استان با تانکر آبرسانی می شوند گفت: بسیاری از این روستاها در مناطقی با منابع آب زیرزمینی فقیر واقع شده اند.
آب،همدان،آبي،تسنيم،سد،مخزن،بختياري،فر،استان،آبرساني،منابع،اك ...

به گزارش خبرنگار تسنیم از همدان، همدان در آستانه تابستانی سخت قرار دارد.
کاهش 30 درصدی بارندگی‌ها نسبت به سال گذشته و افت ذخیره سد اکباتان تا مرز 70 درصد ظرفیت، زنگ‌های هشدار را برای مدیریت آب این استان تاریخی به صدا درآورده است.
در چنین شرایطی، فرهاد بختیاری‌فر، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان در گفت‌وگوی تفصیلی با تسنیم، به تشریح دقیق وضعیت منابع آبی، پروژه‌های در دست اجرا و برنامه‌های مقابله با تنش آبی پرداخته است.
این مقام مسئول در ابتدای گفت‌وگو فهرست شهرهای دارای تنش آبی استان را اعلام می‌کند که شامل کلانشهر همدان و شهرهای مهمی مانند تویسرکان، اسدآباد و کبودراهنگ می‌شود.
سپس به تشریح پروژه‌های کلیدی ذخیره‌سازی آب در پایتخت تاریخی ایران می‌پردازد؛ از جمله احداث مخازن 10 هزار مترمکعبی در مناطق امید اکباتان و آزاد که می‌تواند نقش مهمی در مدیریت بحران آب ایفا کند.
گفت‌وگو به چالش‌های خاص مناطق روستایی نیز می‌پردازد؛ جایی که 80 روستا همچنان وابسته به آبرسانی با تانکر هستند.
یکی از بخش‌های جالب توجه این مصاحبه، تشریح همکاری‌های ویژه با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) است که می‌تواند طی سه سال آینده آب شرب پایدار را برای 330 روستای محروم استان به ارمغان آورد.
با این حال، چالش‌های تأمین اعتبار 906 میلیارد تومانی این پروژه و مشکلات پرداخت بدهی به پیمانکاران، از جمله نقاط تاریک این گزارش است.
بختیاری‌فر در این مصاحبه به تشریح آخرین وضعیت منابع آبی، پروژه‌های در دست اجرا و چالش‌های تامین آب در تابستان 1404 پرداخت.
شرح این گفت‌وگو در ادامه از منظرتان می‌گذرد.
تسنیم: چند شهر و روستا در استان دچار تنش آبی هستند؟
بختیاری فر: در حال حاضر چندین شهر استان همدان دچار تنش آبی هستند.
شهرهایی نظیر همدان، تویسرکان، اسدآباد، فامنین، کبودراهنگ، بهار، گیان، لالجین، برزول در فهرست رسمی شهرهای دارای تنش آبی قرار گرفته‌اند.
این فهرست با هماهنگی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نهایی شده و در راستای آن، اعتباراتی برای اجرای پروژه‌های عمرانی در سال 1404 در نظر گرفته شده است.
تسنیم: مهم‌ترین پروژه‌های مدیریت تنش آبی در شهر همدان چیست؟
بختیاری فر: در شهر همدان احداث چند مخزن بزرگ در دست اجراست که از جمله می‌توان به طرح هایی مانند ساخت یک مخزن 10 هزار مترمکعبی در منطقه امید اکباتان، مخزن 10 هزار مترمکعب در منطقه آزاد با پیشرفت فیزیکی بیش از 50 درصد و مخزن 5 هزار مترمکعبی در منطقه چهل‌چمن اشاره کرد.
این پروژه‌ها با هدف ایجاد پایداری در ذخیره‌سازی و توزیع آب طراحی شده‌اند.
در شهرهای دیگر چه پروژه‌هایی دنبال می‌شود؟
بختیاری فر: در تویسرکان احداث مخزن 5 هزار مترمکعبی و مهندسی مجدد چاه‌ها در دستور کار است.
در اسدآباد نیز پروژه‌هایی از جمله حفر چاه، احداث مخزن بین‌راهی هزار مترمکعبی و اصلاح شبکه آبرسانی در حال اجراست.
در این شهرستان نماینده محترم، آقای دکتر رنجبرزاده، کمک شایانی در جذب اعتبارات داشته‌اند و تاکنون قراردادهایی بالغ بر 10 میلیارد تومان برای اصلاح شبکه اسدآباد منعقد شده است.
تسنیم: وضعیت تامین آب در روستاها چگونه است؟
چند روستا با تانکر آبرسانی می‌شوند؟
بختیاری فر: در حال حاضر حدود 80 روستا در استان با تانکر آبرسانی می‌شوند.
بسیاری از این روستاها در مناطقی با منابع آب زیرزمینی فقیر واقع شده‌اند؛ از جمله برخی روستاهای فامنین یا مجتمع اشترمل در تویسرکان که در تشکیلات شیستی که فاقد منابع آبی هستند، واقع شده‌اند.
در مواردی مانند مجتمع جمشیدآباد در شهرستان بهار، که با کمبود شدید منابع آبی مواجه است، تاکنون بیش از 40 میلیارد تومان برای حفر چاه و تأسیس مجتمع آبرسانی هزینه شده است.
تسنیم: وضعیت فعلی سد اکباتان چگونه است؟
بختیاری فر: در حال حاضر سد اکباتان حدود 23 میلیون مترمکعب آب ذخیره دارد، که معادل 70 درصد ظرفیت آن است.
سال گذشته در همین زمان، سد تقریباً 95 درصد پر بود، اما امسال به دلیل کاهش حدود 30 درصدی بارندگی، حجم آب ذخیره شده کاهش یافته است.
با این حال، برای تابستان امسال نگرانی خاصی نداریم و تمرکز ما بر ذخیره‌سازی برای تابستان سال آینده است، چرا که پیش‌بینی‌ها از احتمال بارش‌های کم در سال آبی آینده خبر می‌دهند.
تسنیم: وضعیت استفاده از آب سد تالوار به چه صورت است؟
بختیاری فر: آب سد تالوار از دو مسیر وارد همدان می‌شود؛ یکی از طریق خط پمپاژ ینگیجه به مخزن لونا پارک رفته و دیگری از طریق ایستگاه آبشینه به مخزن شهید بهشتی وارد میشود.
این دو خط باعث شده‌اند که تقریباً در بیشتر شهر همدان ترکیبی از آب سد تالوار و آب سد اکباتان توزیع شود و دیگر نمی‌توان گفت تنها بخشی خاص از شهر از آب تالوار بهره‌مند می‌شود.
تسنیم: وضعیت قراردادهای همکاری با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) چگونه است؟
بختیاری فر: قرارداد دوم پروژه آبرسانی با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) از سال گذشته آغاز شده ولی تأمین اعتبار آن با چالش‌هایی مواجه بود.
با پیگیری‌هایی که در تهران و در جلسه‌ای با حضور سردار آبرومند، نمایندگان مجلس و مسئولان استانی برگزار شد، توافق شد عملیات اجرایی آغاز شود.
در این چارچوب، سه مجتمع آبرسانی، مجتمع عربلو در همدان، پیشخور در فامنین و مجتمع سد کلان در ملایر به‌عنوان اولویت نخست معرفی شده‌اند.
امیدواریم با مساعد شدن شرایط، عملیات اجرایی این پروژه‌ها آغاز شود.
در مجموع قرار است حدود 330 روستای استان در قالب این قرارداد ظرف سه سال از آب شرب پایدار برخوردار شوند.
تسنیم: اعتبار لازم برای این پروژه‌ها چقدر است؟
بختیاری فر: ارزش قرارداد دوم حدود 906 میلیارد تومان برآورد شده است، البته شیوه کار این است که پروژه‌ها همزمان با تأمین بخشی از اعتبار شروع می‌شوند و تمام منابع مالی از ابتدا در اختیار نیستند.
در حال حاضر حدود 317 میلیارد تومان بدهی به پیمانکاران پروژه‌های ملی و استانی داریم که بخشی از آن نیز از همین شیوه مدیریت منابع بوده است.
انتهای پیام/