خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 29 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تنها 20درصد مشترکان آب قمصر خوش‌مصرف‌اند - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 29 تیر 1404 - 08:12
تنها یک هزار مشترک از پنج هزار و 300مشتزک آب قمصر کاشان خوش مصرف هستند و سه هزار و 500مشترک پرمصرف و 600مشتزک بدمصرف هستند.
آب،چاه،قمصر،مصرف،مديريت،شهر،هفته،شرب،ليتر،نذر،اشتراك،كاشان،ث ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، قمصر، شهر گلاب و گردشگری در دل کویر مرکزی ایران، هفته گذشته با افزایش 60 درصدی مصرف آب در روزهای پایانی هفته روبرو بود و تولید 57 لیتر بر ثانیه از سه چاه شرب آن کافی نبود.
طرح "سقایت" اما تحت مدیریت آب و فاضلاب کاشان، با نذر یک هزار متر مکعب آب از سه چاه کشاورزی شامل نوابی، جمشیدی و لاجوردی و یک چاه شهرداری، شهر را بدون هیچ افت فشار یا قطعی از این بحران عبور داد.
️این موفقیت اولیه که ریشه در فرهنگ نذر و ایثار کشاورزان دارد، درسی بزرگ برای حفظ منابع آب است، به ویژه در شهری که جمعیتش از سه هزار و 877 ساکن ثابت به 15 الی 20هزار نفر در تعطیلات افزایش می‌یابد و نیمی از پنج هزار و 100 فقره انشعاب به اقامتگاه‌های غیردائم اختصاص دارد.
️از پنج هزار و 100 اشتراک این شهر، تنها هزار اشتراک خوش‌مصرف هستند اما سه هزار و 500 اشتراک پرمصرف و 600 اشتراک بسیار بدمصرف هستند و بیش از سه برابر الگو مصرف می‌کنند که 350 فقره آن‌ها اکنون در فهرست محدودسازی‌اند و در یک سال گذشته نیز 18 فقره انشعاب غیرمجاز نیز شناسایی و قطع شده‌اند.
چاه‌ها هنوز جریان دارند و مخازن ذخیره آب با حجم سه هزار و 310 مترمکعبی برای روزهای عادی کافی‌اند اما داستان از جایی پیچیده می‌شود که الگوی مصرف، مانند طوفانی ناگهانی، تعادل را برهم می‌زند؛ مصرف روزانه از پنج هزار مترمکعب در میانه هفته به حدود هشت هزار مترمکعب در آخر هفته جهش می‌کند و رشدی که ریشه در آبیاری باغچه‌ها با آب شرب، پر کردن استخرهای تفریحی و شست‌وشوهای غیرضروری دارد.
️همین‌طور که تاکنون از هفت چاه شرب قمصر چهار چاه خشک شده‌اند و تنها سه چاه با دبی 57لیتر بر ثانیه فعال‌اند و همینطور وجود چاه‌های غیرمجاز، حدود 110 تا 115 حلقه چاه برداشت‌کننده بی‌ضابطه است در حالی که پیک نیاز 23 لیتر بیشتر می‌طلبد.
️بدون مدیریت، این شکاف به افت فشار و قطعی تبدیل می‌شود و کابوسی که هفته‌های گذشته تا 60 درصد مشترکان را با افت فشار یا قطع موقت آب آزار داد؛ ️آبفا طرح «سقایت» را در روزهای گذشته رهبری کرد.
این هفته کشاورزان، با روحیه‌ای مثال زدنی و ایثار همیشگی خود با استعانت از سقای کربلا، چاه‌های خود را نذر کردند؛ چاه نوابی با دبی حدود پنج لیتر بر ثانیه، جمشیدی با سه لیتر در ثانیه و همینطور چاه لاجوردی با چاه شهرداری قمصر در مجموع هزار مترمکعب آب تقویتی مانند بارانی حیات‌بخش به مخازن ریخت و شهر از اوج مصرف و عادت روز های اخر هفته، پس از غروب پنج‌شنبه تا نیمه‌شب، و ظهر تا شب جمعه، بدون تشنگی عبور کرد و این چاه ها با مجوز و همکاری اداره منابع آب، تضمین تامین برق اداره برق کاشان و نظارت دقیق آبفا مدیریت‌شد.
طرح سقایت در قمصر نمادی از همدلی جامعه محلی بود و ما از کشاورزان و مردم قمصر که با نذر آب و مدیریت مصرف، شهر را از بحران عبور دادند، صمیمانه قدردانی می‌کنیم و این مشارکت نشان داد که با اتحاد، هیچ چالشی غیرقابل حل نیست.
در شرایطی که تغییرات اقلیمی و افزایش تقاضا چالش‌های جدی ایجاد کرده، طرح‌هایی مانند سقایت بخشی از استراتژی پدافند غیرعامل ماست و ما بر مدیریت یکپارچه منابع تمرکز داریم و از همه دستگاه‌ها می‌خواهیم برای جلوگیری از خشک شدن چاه‌های بیشتر، همکاری را ادامه دهند تا پایداری آب قمصر تضمین شود.
️یکی از اهالی قمصر تاکید کرد که به عنوان ساکن این شهر، دیدن ایثار کشاورزان مرا به فکر واداشت و ما باید مسئولیت‌پذیر باشیم و از آب شرب فقط برای نیازهای ضروری استفاده کنیم و من قول می‌دهم مصرف خانواده‌ام را مدیریت کنم و دیگران را هم تشویق کنم تا قمصر همیشه سبز بماند.
️آب، امانت خداست و مصرف بی‌رویه آن، خیانت به نسل آینده محسوب می‌شود و صاحبان اقامتگاه‌ها که هزینه اضافه را می‌پردازند، باید مسئولیت اجتماعی آن را بپذیرند و از آب تانکری برای استخر و فضای سبز و نه آب شرب استفاده کنند و این نه تنها عدالت دینی که اسراف آن را نیزحرام می‌دانند.
مسئله آب فرادستگاهی است و با رویکرد مدیریت کلان و هم‌افزایی، نشان داد که حتی چالش‌های بلندمدت قابل حل‌اند و اگر امروز آینده‌نگری نکنیم، با انتقال آبیاری به ساعات بهینه و منابع غیرشرب، فردا دیر خواهد شد زیرا قمصر آب دارد، اما پایان چالش آب این شهر بستگی به نگاه و مدیریت همه اقشار دارد.
یادداشت از: محمد رجبی رئیس اداره آب و فاضلاب قمصر کاشان
انتهای پیام/801