زخم عمیق خشکسالی بر تن دامداری لرستان/ دامپروری زیر سایه تهدید! - تسنیم
در سایه خشک سالی های پیاپی و قیمت های سرسام آور نهاده ها، دامپروری سنتی در دورود نفس های آخر را می کشد؛ اما در همین خاک ترک خورده، پروژه ای قد برافراشته که امید به بازسازی صنعت دامپروری را زنده کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دورود، در گستره سرسبز لرستان، صنعت دامپروری در آمیزهای از امید و چالش قرار دارد.
این صنعت حیاتی، که بخش مهمی از اقتصاد و معیشت این استان را تشکیل میدهد، در یک پیچ تاریخی قرار گرفته است.
درحالیکه پروژههای عظیم صنعتی نویدبخش آیندهای روشن برای تولید گوشت و شیر در دورود هستند، دامداران سنتی همچنان با معضلاتی نظیر خشکسالی و گرانی نهادهها دستوپنجه نرم میکنند.
در چنین شرایطی، صنعت دامپروری میان دو قطب متضاد پیش میرود.
از سویی دامداران با بار سنگین هزینهها، نهادههای گران و نبود حمایت کافی روبهرو هستند، و از سوی دیگر، طرحهای کلان صنعتی در حال شکلگیریاند که نوید رونق و اشتغال میدهند.
در قلب این تحولات یک مجتمع با 50 درصد پیشرفت فیزیکی و هدف نگهداری 7 هزار رأس گاو شیری، قرار است نقطه عطفی در تولید شیر و گوشت کشور ایجاد کند.
این پروژه نهتنها بهدنبال افزایش تولید است، بلکه با ایجاد 500 فرصت شغلی جدید، تأثیر بسزایی در اقتصاد منطقه خواهد داشت.
این دامداری شامل کارخانه تولید خوراک دام، نیروگاه 2 مگاواتی و سیستم پیشرفته تصفیه فاضلاب است.
داستان این پروژه در سال 1400 آغاز شد، زمانی که کلنگ احداث آن در روستای بهرامآباددورود به زمین خورد و قرار شد ساخت یک مجتمع دامپروری مدرن و جامع نیازهای غذایی کشور را تا حد زیادی تأمین کند.
امیدی برای اشتغال
محسن اکبری، مدیر جهاد کشاورزی دورود، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: گاوداری بهرامآباد در زمینی بهوسعت 80 هکتار از اراضی ملی بنا شده و تمام امکانات مورد نیاز برای یک تولید پایدار و مؤثر را در خود جای دادهاست.
وی افزود: با پیشرفت 50 درصدی کنونی، امید میرود که فاز اول گاوداری بهرامآباد تا پایان سال جاری به بهرهبرداری برسد و اولین گامها برای تحقق این رؤیای بزرگ برداشته شود.
مدیر جهاد کشاورزی دورود با بیان اینکه بین 100 تا 150 نفر در این پروژه مشغول بهکار هستند، بیان کرد: با تکمیل کامل این مجتمع، این تعداد به 500 نفر خواهد رسید که میتواند تأثیری چشمگیر در کاهش نرخ بیکاری منطقه و بهبود معیشت خانوادهها داشته باشد.
نامدار صیادی، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی لرستان، نیز از تأثیرات گاوداری بهرامآباد بر تولیدات دامی این استان گفت و پیشبینی کرد که با بهرهبرداری از این گاوداری، تولید شیر لرستان40 درصد افزایش یابد و هزار تن به تولید گوشت اضافه شود.
صیادی افزود: قرار گرفتن این پروژه در قالب یک زنجیره تولید از تولید خوراک دام گرفته تا فرآوری لبنیات و تولید شیر خشک، نقش اساسی در رونق اقتصادی دورود و کل لرستان ایفا خواهد کرد.
دامداران سنتی و چالشهای ماندگار
درحالیکه پروژههای صنعتی در حال شکوفایی هستند، صنعت دامپروری دورود با چالشهای جدی روبهروست.
مجید درویشی، رئیس اداره امور دام دورود، در گفتوگو با تسنیم، وضعیت کلی دامپروری را خوب ارزیابی میکند.
وی افزود: این ارزیابی عمدتاً مرهون فعالیتهای دو دامداری بزرگ صنعتی مزارع نوین و نگین دشت است که نگین دشت یکی دیگر از طرحهای بزرگ در حال ساخت است.
رئیس اداره امور دام دورود، تأکید کرد: دامپروری سنتی این شهرستان با چالشهایی جدی از جمله خشکسالیهای اخیر، گرانی نهادهها و عدم تناسب قیمت گوشت و شیر مواجه است که به کاهش تولید منجر شده است.
درویشی خشکسالیهای پیدرپی را عامل افت حداقل 10 درصدی در تولید دامپروری دانست و افزود: 70 درصد هزینههای یک واحد دامداری مربوط به خوراک است.
وی بیان کرد: با خشکسالی و فقر مراتع، دامداران مجبور به تأمین خوراک از طریق تغذیه دستی و خریداری نهادهها هستند که این امر به افزایش قیمت تولید منجر میشود.
رئیس اداره امور دام دورود، توضیح داد: افزایش قیمت تولید بهدلیل سطح پایین درآمد روستاییان، بهطور غیرمستقیم باعث کاهش تولید دام در این شهرستان شدهاست.
سایه خشکسالی بر نهادههای دامی
درویشی درباره مشکلات دامداران گفت: با وجود خشکسالی، برداشت جو با مشکل مواجه شده و واکسن نیز کموبیش توسط اداره دامپزشکی و بخش خصوصی تزریق میگردد.
وی به کمبود تسهیلات بانکی کمبهره و بلندمدت برای کمک به دامداران اشاره کرد و افزود: بیمه نیز بهدلیل وضعیت اقتصادی، صرفاً برای تأمین نهادههایی مانند سبوس انجام میشود.
رئیس اداره امور دام دورود، به طرحهای توسعهای در زمینه دامداری صنعتی اشاره و اظهار کرد: دو دامداری بزرگ پرواربندی در سطح این شهرستان راهاندازی شدهاست.
درویشی خاطرنشان کرد: یک گاوداری شیری بسیار بزرگ نیز در دورود حال ساخت است که با کمکهای دولت میتواند در سطح کشور حرفی برای گفتن داشته باشد.
وی از توزیع 500 اسپرم رایگان بین تلقیحگران در سال گذشته خبر داد که با هدف افزایش توان ژنتیکی دامها در دورود صورت گرفته است.
در دورود، مانند بسیاری از مناطق لرستان، دامداران سنتی هنوز مهاجرت نکردهاند، اما باید سایه خشکسالی را از سر دامدار سنتی نیز برداشت.
توسعه، زمانی معنا دارد که دشتهای خسته از عطش هم سیراب شوند.
آینده دامپروری دورود در گروی گفتوگوی عادلانه میان سنت و صنعت، و برنامهریزی در برابر خشکسالی است؛ زیرا بدون عدالت آبی، هیچ توسعهای پایدار نخواهد ماند.
گزارش از هانیه حقیقی
انتهای پیام/ 647/.