سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آبخیز تا جالیز در خراسان شمالی؛ روایت جهادی بسیج برای نجات زمین‌های خشک - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | شنبه، 28 تیر 1404 - 11:53
بسیج سازندگی خراسان شمالی با سرمایه گذاری 580 میلیارد ریالی در طرح «آبخیز تا جالیز»، اجرای 70 پروژه آب و خاک در سطح استان را با هدف حمایت از کشاورزان، بهبود منابع طبیعی، کاهش سیلاب و افزایش بهره وری اراضی کشاورزی در دستور کار قرار داد.
كشاورزي،منابع،طبيعي،سازندگي،بسيج،جهاد،طرح،خراسان،شمالي،استان ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد، در سرزمینی که کشاورزی، هم شاهرگ حیات و هم نقطه اتکای معیشت هزاران خانواده روستایی است، بی‌توجهی به منابع آب و خاک، نه‌فقط تهدیدی برای اقتصاد محلی، بلکه زنگ خطری برای آینده زیست‌بوم منطقه به‌شمار می‌رود.
استان خراسان شمالی با اقلیم نیمه‌خشک، شرایط توپوگرافی خاص و منابع محدود آبی، سال‌هاست که با چالش‌هایی جدی در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی روبه‌روست؛ از یک‌سو فرسایش خاک و بروز سیلاب‌های مخرب، و از سوی دیگر کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و خشکیدن قنوات تاریخی، عرصه را بر کشاورزان و روستاییان تنگ کرده است.
در چنین شرایطی، ورود جهادی و هدفمند نهادهایی مانند بسیج سازندگی با طرح‌هایی عملیاتی و پایدار، نویدبخش تغییری مثبت در مسیر احیای کشاورزی و حفاظت از منابع طبیعی این استان شده است.
یکی از طرح‌های کلان و مؤثر، طرح "آبخیز تا جالیز" است؛ مدلی ترکیبی و چندبخشی که همزمان در دو محور منابع طبیعی و جهاد کشاورزی اجرا می‌شود و هدف آن، تقویت زیرساخت‌های آب‌رسانی، جلوگیری از هدررفت منابع، و افزایش بهره‌وری در عرصه‌های کشاورزی و مراتع است.
سپاه حضرت جوادالائمه(ع) خراسان شمالی، با محوریت بسیج سازندگی، طی سال‌های اخیر با همکاری دستگاه‌هایی چون منابع طبیعی و جهاد کشاورزی، گام‌های مؤثری برای تحقق اهداف این طرح برداشته است؛ اقداماتی که نه‌تنها باعث افزایش بهره‌وری منابع آبی و خاکی شده، بلکه زمینه‌ساز افزایش تولید، اشتغال‌زایی محلی و تقویت امنیت غذایی نیز شده است.
از عملیات کپه‌کاری و گابیون‌بندی در مناطق کوهستانی تا مرمت قنوات، لوله‌گذاری و احداث جاده‌های بین مزارع در روستاهای دورافتاده، همگی بخشی از یک پازل گسترده هستند که چشم‌اندازی روشن برای کشاورزی نوین و پایدار در خراسان شمالی ترسیم می‌کنند.
اکنون، با اجرای بیش از 50 پروژه در سال جاری، بسیج سازندگی نه‌فقط در قامت بازوی عمرانی، بلکه در نقش یک میدان‌دار تحول در بخش کشاورزی و منابع طبیعی ظاهر شده است؛ تحولی که پایه‌های آن بر خودکفایی، مشارکت مردمی، و روحیه جهادی استوار است.
سرهنگ سیدجعفر سبزه، مسئول بسیج سازندگی سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بجنورد اظهار داشت: بسیج سازندگی استان تاکنون 580 میلیارد ریال در قالب طرح آبخیز تا جالیز جهت حمایت از کشاورزان و افزایش تولید بخش کشاورزی هزینه کرده است.
وی با اشاره به اجرای این طرح در دو محور منابع طبیعی و جهاد کشاورزی تصریح کرد: **در بخش منابع طبیعی، عملیات کپه‌کاری در شهرستان‌های فاروج و سلمقان تکمیل شده و گابیون‌بندی نیز در مناطق زو، رباط، اسطرخی، کلات، تبریان، بیش‌آباد، تازه‌قلعه، بهکده و گریوان در حال انجام است.** همچنین اجرای این طرح در روستاهای کریگ، خراشا، گرمه و اسفراین از شهریور ماه آغاز خواهد شد.
سبزه افزود: هزینه‌کرد حوزه منابع طبیعی تاکنون 400 میلیارد ریال بوده است.
مسئول بسیج سازندگی خراسان شمالی همچنین با اشاره به همکاری مشترک با جهاد کشاورزی گفت: در بخش جهاد کشاورزی، طی تفاهم‌نامه با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) سپاه و وزارت جهاد کشاورزی، مجموعاً 17 پروژه شامل لوله‌گذاری، کانال، مرمت قنوات و جاده بین مزارع به پایان رسیده که 180 میلیارد ریال هزینه داشته است.
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته و سال جاری، سه کیلومتر لوله‌گذاری، سه کیلومتر کانال انتقال آب و مرمت سه رشته قنات در استان انجام شده است.همچنین طی این مدت، عملیات تسطیح و احداث 12 جاده بین مزارع در روستاهای زیدر، سنجد، خیرآباد، علی‌محمد، برزلان، توکور، تکمران، سیراسپرانلو، پارکانلو سفلی، پارکانلو علیا، نظرعلی و نظرمحمد اجرا شد.
سرهنگ سبزه مجموع پروژه‌های سال جاری را 52 طرح در حوزه لوله‌گذاری، کانال، قنات، جاده و استخر ذخیره آب اعلام کرد.
وی یادآور شد: طرح آبخیز تا جالیز به‌طور مشترک توسط بسیج سازندگی، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی در استان اجرا می‌شود و تا امروز موجب کاهش سیلاب، تقویت آبخوان‌های زیرزمینی و بهبود آبدهی قنوات شده است.
وی گفت: اجرای عملیات به روش‌های بند خاکی، خشکه‌چینی، گابیون‌بندی، سنگ و ملات با هدف حفاظت خاک، کنترل سیلاب، تغذیه آبخوان‌ها و پخش سیلاب در دستور کار است و این اقدامات سبب کاهش خطر تخریب سیلاب و افزایش ذخیره آب سفره‌های زیرزمینی در مناطق هدف خواهد شد.
انتهای پیام/311/.