انتقاد تولیدکنندگان زنجان از رویه تأمین اجتماعی
تولیدکنندگان و صاحبان صنعت زنجان در دیدار با وزیر کار مهم ترین دغدغه های خود را بیان کردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دیدار با فعالان اقتصادی که در سالن جلسات اتاق بازرگانی زنجان برگزار شد، با اشاره به عملیات وعده صادق و جنگ 12 روزه، گفت: این عملیات جدا از مسائل اقتصادی، برای تحقق اهداف بزرگ و شکست دشمن از تمام محاسبات اقتصادی گذشت و در همه جای کشور، از جمله استان زنجان، کارگران و دولت به فعالیتهای اقتصادی خود ادامه دادند.
میدری با بیان اینکه استان زنجان واقعاً در همه حوزهها ویژه بوده افزود: همانطور که در اقصی نقاط ایران شاهد بودیم، زنجان از نظر حفظ وحدت ملی نیز نمونه است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن گرامیداشت یاد شهدای وطن، به ویژه شهدای مدافع حرم و شهدای حوزه انرژی، اظهار داشت: نقطه عطفی در دنیا ایجاد و تمام محاسباتی که دشمنان با سالها سرمایهگذاری از طریق حمله و ایجاد نفاق بین مردم ایران داشتند، برملا شد و برعکس عمل کرد و ملت بیش از همیشه به انسجام و وحدت دست پیدا کرد.
وی با اشاره به مسائل مطرح شده در خصوص مشاغل سخت و زیانآور و لزوم اصلاح عناوین شغلی، گفت: حتماً لازمه آنهایی که واقعاً در شرایط سخت و زیانآور واقعی کار میکنند، دیده شوند، ولی پیشبرنده این قانون و گسترش بیرویه علل مختلفی دارد که سازمان تأمین اجتماعی با آن مخالف بوده و لایحهای را تنظیم کرده است.
ما پیشنهادی را که تهیه کردیم در زمینه سخت و زیانآور ارسال میکنیم و نظرات شما را جویا خواهیم شد تا با نظر صاحبان کسب و کار بتوانیم آن را نهایی کنیم و به تصویب دولت و مجلس برسانیم.
وی با تاکید بر اهمیت همدلی کارگران، کارفرمایان و دولت، تصریح کرد: ما باید موقعیت شما عزیزان را درک کنیم و شما هم با مشکلاتی که سازمان تامین اجتماعی دارد، تصویر واقعبینانه داشته باشید.
سازمان تأمین اجتماعی برابر دولت بازنشسته دارد و بار سنگینی را برای پرداخت حقوق این عزیزان باید انجام دهد.
ما باید به دقت بررسی واحدهای تولیدی بگیریم که منبع ثروت بخشهای تولیدی ما هستند، اگر تولید رونق داشته باشد، مالیات و حق بیمه وجود دارد وگرنه با تعطیلی واحدهای صنعتی ما نمیتوانیم سازمان تامین اجتماعی داشته باشیم که برای بازنشستهها مستمری بدهد.
وزیر کار با اشاره به نامگذاری امسال بر لزوم اقدام در همین راستا تاکید کرد و از اقدامات وزارت کار در زمینه بهبود سامانه روابط و کاهش زمان بررسی قراردادهای موقت خبر داد.
میدری با اشاره به تاکید رئیس جمهور محترم بر تفویض اختیار به استانها، این ظرفیت را فوقالعاده دانست و گفت: آقای پزشکیان بارها اعلام کردند که ما که در دولت هستیم هیچ برتری از نظر تواناییهای اجرایی به کسانی که در استانها هستند، نداریم.
وی با اشاره به ارتباط نزدیک آقای پزشکیان با اتاق بازرگانی، از بررسی مسائل بازرگانان در حوزههای مختلف خبر داد و از تجربیات صادقی، استاندار زنجان، در حوزههای مختلف قدردانی کرد.
وزیر کار، با اشاره به بحث مهاجران غیرقانونی و لزوم تعدیل سیاستها در این زمینه، خواستار دریافت پیشنهادات استان زنجان در این خصوص شد و از پیگیری مشکلات تعاونیهای مسکن با همکاری قوه قضاییه خبر داد.
میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بر اهمیت استفاده از ظرفیت تشکلهای کارگری و مردمی برای حل مشکلات تاکید کرد.
وی به اصلاح رویههای موجود در رابطه با حوزههای کارفرمایی اشاره کرد و گفت: سازمان تامین اجتماعی معمولاً وزیر انتخاب ناظر میگذارد که تمام مصوبات را بررسی کند.
من از آقای باقری، معاون پیگیری کردم بخشنامه صادر کنند که این موارد را مورد بررسی قرار دهند.
وزیر کار با اشاره به انتقادات مطرح شده در خصوص ظرفیتهای مردمی، اظهار کرد: غیر از اینکه ما متناسب با شرایط هر استان بتوانیم تصمیم کل کشور را بگیریم، میتوانیم از طریق ظرفیتهای مردمی در ابعاد مختلف بهرهمند شویم.
چیزی که جناب آقای پزشکیان در زمان جنگ اصرار داشتند، این بود که ما در هر محله کانونهایی داشته باشیم که آنها مرکز ورزش باشند، مرکز کتابخوانی باشند، حمایتهای اجتماعی باشند.
این در سطح اتاقهای بازرگانی هم به همین شکل است.
ما میتوانیم متناسب با این دانش که در سطح مردم وجود دارد، مشکلات این کشور را که با آن روبرو هستیم، برطرف کنیم.
میدری با بیان اینکه درسته ما مسئولیت بیشتری داریم، ولی این مسئولیت به معنای قدرت حل بیشتر مسئلهها نیست، افزود: ما اگر مسئلهها و راهحلها را به شما عزیزان متناسب سازمان تامین اجتماعی صورت میگیرد، خدمتی که دارد انجام میشود را با روشهای ساده در حوزه انجام داد.
وی در پایان، ضمن تشکر از استاندار و همه نمایندگان مردم، اعلام کرد که در جلسه بعدی شورای گفتگوی استان به صورت غیرحضوری با رئیس سازمان حضور خواهند داشت.
کارگران افسران نبرد اقتصادی
حجت الاسلام والمسلمین سید مصطفی حسینی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان، در بررسی مشکلات حوزه کار و تعاون، با اشاره به نامگذاری امسال بر نقش مهم مسئولان و مدیران استان در تحقق این شعار تاکید کرد.
وی با بیان اینکه افسران و سرداران این میدان شماها هستید، از تلاشها و جانفشانیهای مسئولان و کارگران استان در شرایط جنگ اقتصادی قدردانی کرد و گفت: در شرایطی که در یک جنگ اقتصادی تمام عیار به سر میبریم، با همه موانع و مشکلات، شما در میدان ایستادید و این قابل تقدیر است.
امام جمعه زنجان به نشستهای ماهانه مسئولان ارشد استان با هدف بررسی و چارهاندیشی برای مسائل مهم استان اشاره کرد و ابراز امیدواری نمود که مسائل مطرح شده در این جلسه نیز در آن نشستها پیگیری شود.
شاید زنجان بتواند شهر بدون بیکار باشد
حسینی با اشاره به ظرفیتهای بالای استان زنجان در حوزههای صنعت، کشاورزی و فناوری، و همچنین همدلی، انسجام اجتماعی و تعامل موجود در استان، زنجان را مستعد پیشرانی در برخی زمینهها دانست و گفت: شاید زنجان بتواند شهر بدون بیکار باشد.
وی با تاکید بر لزوم واگذاری اختیارات بیشتر به استانها، خواستار استفاده بهینه از این اختیارات توسط مسئولان استانی، به ویژه استاندار زنجان شد تا زمینه برای همکاری و رفع موانع فراهم گردد.
امام جمعه زنجان همچنین با اشاره به صحبتهای رئیس جمهور محترم در خصوص حکمرانی مردمی و حل مشکلات توسط کانونهای مردمی، ابراز امیدواری کرد: با تصمیمات خوب مسئولان، همدلی موجود در استان و همراهی مردم، شاهد گرهگشاییها و امیدبخشی در جامعه باشیم.
مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به مشکلات موجود در صندوقهای بازنشستگی، گفت: ما باید در نظام بازنشستگی و صندوق بازنشستگان اصلاحاتی انجام دهیم تا این صندوقها با مشکل مواجه نشوند.
پیشنهاد من این است که برای گذشته حداقل 20 سال آینده را در نظر بگیریم.
وی با بیان اینکه در برخی مشاغل کارگر جایگزین وجود ندارد، افزود: فردی که بازنشسته شده، اجازه داشته باشد دوباره به کار گرفته شود، به شرطی که کارفرما بیمهاش را بدهد و آن بیمه در حقوق بازنشستگیاش تاثیر نگذارد.
طاهری همچنین به موضوع کارگران افغانی و مشکلات مربوط به آنها اشاره کرد و گفت: ما باید در این زمینه بررسیهای لازم را انجام دهیم و راهکارهای جبران کمبود نیروی کار را پیدا کنیم.
نبیاله محمدی، دیگر نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر لزوم ایجاد تعادل بین حقوق کارگر، کارفرما و دولت، خواستار حمایت از بخش خصوصی و تعاونیها شد.
محمدی ضمن تقدیر از استاندار زنجان به دلیل تدابیر ارزشمند در حل مشکلات تعاونیها، به چالشهای موجود در زمینه سختی و زیانآور بودن مشاغل اشاره کرد و گفت: متوسط سختی و زیانآور بودن مشاغل در ایران نسبت به میانگین دنیا بالاتر است.
ما باید به دنبال ارتقای ایمنی، بهداشت و کاهش آلودگی در محیطهای کارگری باشیم.
وی با اشاره به دغدغههای فعالان کارگری در خصوص امنیت شغلی، افزود: “قانون اجازه داده، اما قراردادهای زیر یک سال، به ویژه قراردادهای سه ماهه و یک ماهه، اصلاً در شان کارفرمایان ما نیست.
کارگر وقتی ببیند که کارفرما از او حمایت میکند و تکریم میشود، قطعاً انگیزهاش هم بالا میرود.
نماینده مردم زنجان در مجلس با تاکید بر لزوم حمایت از بخش خصوصی، تصریح کرد: هر چقدر بتوانیم بخش خصوصی را حمایت کنیم، کارگران نیز حمایت لازم را خواهند داشت.
سازمان تامین اجتماعی نیز باید با ارفاق با کارفرمایان و کارگران برخورد کند تا تولید رونق بگیرد و کارگر بیشتری مشغول شود.
محمدی در پایان با اشاره به اهمیت رقابت در بین تولیدکنندگان، گفت: “ما باید فضای رقابت را در بین تولیدکنندگان تقویت کنیم تا به نفع عموم جامعه باشد.
همچنین، عدالت در نظام پرداخت باید مورد توجه کارفرمایان قرار گیرد تا کارگران احساس تکریم و عدالت کنند و این امر در تولید اثر مثبتی خواهد داشت.
نمایندگان مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی در این جلسه، ضمن تاکید بر اهمیت نقش کارگران در توسعه اقتصادی کشور، خواستار توجه بیشتر به مشکلات این قشر زحمتکش و اتخاذ تدابیر لازم برای بهبود وضعیت معیشتی و شغلی آنها شدند.
انتقاد از رویه تأمین اجتماعی
در این جلسه جمعی از فعالان اقتصادی، انتقاداتی نسبت به رویه سازمان تامین اجتماعی در اصلاح عناوین شغلی و قوانین مربوط به مشاغل سخت و زیانآور مطرح شد.
بر اساس اظهارات مطرح شده، بخشنامهها و دستورالعملهای داخلی، به ویژه در زمینه اصلاح عناوین شغلی مربوط به قبل از سال 1395، مشکلاتی را برای کارگران و کارفرمایان ایجاد کرده است.
تاکید شد که رویه کنونی سازمان تامین اجتماعی، با دریافت مبالغ سنگین از بنگاههای اقتصادی، به ویژه در مواردی که کارگران در محیطهای سخت و زیانآور فعالیت داشتهاند، چالشهایی را ایجاد کرده است.
یکی از موارد مورد انتقاد، نحوه اجرای ماده 80 قانون تامین اجتماعی بود.
به گفته فعالان اقتصادی، در اصلاحیه این ماده، مقرر شده است که در صورت تغییر ماخذ حقوق و دستمزد پرسنل به استناد تغییر شغل، مابه التفاوت حق بیمه دریافت شود.
با این حال، استانها و سازمان تامین اجتماعی در عمل به این نکته توجه کافی ندارند و کل ماخذ بیمه را مطالبه میکنند.
اجرای کدینگ مشاغل از سال 1392 (با اجرای عملی از ابتدای سال 1395) نیز از دیگر موارد مورد انتقاد بود.
به گفته فعالان اقتصادی، این دستورالعمل داخلی، که در آینده نزدیک توسط هیئت عمومی دیوان عدالت اداری ابطال خواهد شد، مشکلات زیادی را برای کارفرمایان ایجاد کرده است.
همچنین، قانون بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت و زیانآور و آمار بالای بازنشستگان تامین اجتماعی در این گروه (نسبت به میانگین جهانی) مورد اشاره قرار گرفت.
فعالان اقتصادی معتقدند که نحوه برخورد با این قوانین نیازمند بازنگری است و قوانین فعلی، علاوه بر ایجاد هدر رفت نیروی متخصص، باعث ایجاد اختلاف بین کارفرما و کارگر میشود.
همچنین بر ضرورت صیانت از نیروی کار، ارتقای پایداری تولید ملی و رفع موانع پیش روی کارفرمایان تاکید شد.
فعالان حوزه کارگری و کارفرمایی با اشاره به افزایش فشارهای معیشتی، کاهش امنیت شغلی و ضعف در اجرای برخی قوانین حمایتی در سالهای اخیر، خواستار توجه ویژه وزارت تعاون به این مسائل شدند.
از جمله مهمترین موضوعات مطرح شده در این جلسه، مشکلات ناشی از بخشنامههای مرتبط با اصلاح عناوین شغلی بود.
به گفته فعالان اقتصادی، بخشنامههای بدون بررسی و شناخت دقیق از محیطهای کاری، منجر به تضییع حقوق کارگران، به ویژه در مورد بازنشستگی مشاغل سخت و زیانآور شده است.
پیشنهاد شد کمیتههای مشترکی با حضور نمایندگان وزارتخانه، تشکلهای کارگری و کارفرمایی به صورت منظم تشکیل شده و مصوبات آن دارای ضمانت اجرایی باشد.
همچنین، تعریف ساز و کار شفاف، مستقل و بی طرف برای بررسی اعتراضات و بازنگری تصمیمات میتواند از بروز تصمیمات سلیقهای و ناعادلانه جلوگیری کند.
مشکلات واحدهای تولیدی در خصوص نحوه احتساب هزینههای تامین اجتماعی بابت نصب ماشین آلات صنعتی نیز از دیگر موارد مورد بحث بود.
فعالان اقتصادی معتقدند که دستورالعملهای مربوطه باید با رویکرد حمایتی و به صورت شفاف و یکپارچه بازنگری شود.
تعدد آرا و اطاله دادرسی در مراجع حل اختلاف نیز از دیگر چالشهای پیش روی کارفرمایان و کارگران عنوان شد.
فعالان اقتصادی پیشنهاد کردند با بازنگری نیروی انسانی و دستورالعملهای اجرایی این مراجع، زمینه تسهیل رسیدگی و ارتقای کیفیت دادرسی فراهم شود.
عبدالعظیم همایونی، از شوراهای کارگری، ضمن عرض تسلیت به مناسبت ایام سوگواری و تقدیر از استاندار زنجان و سایر مسئولان، به موضوع قراردادهای یک ماهه، فصلی و سفید امضا، عدم پرداخت حق زیانآوری، طولانی بودن پروندههای حل اختلاف و امنیت شغلی کارگران اشاره کرد و خواستار رسیدگی فوری به این مسائل شد.
وی با انتقاد از وضعیت موجود، گفت: متاسفانه همچنان قراردادهای یک ماهه، فصلی و سفید امضا وجود دارد که امنیت شغلی کارگران را تهدید میکند.
مقام معظم رهبری نیز بر لزوم حل این معضل تاکید فرمودند، اما متاسفانه هنوز اقدام خاصی در این زمینه صورت نگرفته است.
همایونی همچنین به مشکلات ناشی از عدم پرداخت حق زیانآوری و طولانی بودن پروندههای حل اختلاف اشاره کرد و افزود: “حدود 9 هزار پرونده، کارگران را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
امیدواریم در این ایام حساس که کارگران در خط مقدم بازسازی و مدیریت بحران قرار دارند، این مسائل به سرعت مورد توجه قرار گیرد.
در این جلسه، موضوعاتی از جمله نحوه احتساب هزینههای تامین اجتماعی بابت نصب ماشینآلات صنعتی، لزوم اصلاح عناوین شغلی در سیستم تامین اجتماعی و مشکلات ناشی از کمبود امنیت شغلی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
انتهای پیام/