با تفسیر الاهیاتی از جنگ به بنبست نخواهیم رسید - تسنیم
حجت الاسلام رهدار با اشاره به تلاش رژیم صهیونیستی برای توجیه بقای خود با استفاده از تفسیرهای الاهیاتی به بیان چالش های آن در تحقق باورهای ایدئولوژیک بین جامعه ی اسرائیلی پرداخت.

به گزارش گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمد رهدار، عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع)، در نشست سناریوها و دلالتهای آینده جنگ ایران و اسرائیل، که به همت مؤسسه استاد فرجنژاد در قم برگزار شد، با نگاهی به علم آیندهپژوهی و قدرت پیشبینی محدود آن، به بیان ظرفیت متفاوت پیشبینی در مورد جنگ میان ایران و اسرائیل پرداخت و گفت: دنیای غرب نه با عنوان آیندهپژوهی بلکه با عناوین دیگر، اجازه میدهد تا آینده را در بازهی زمانی بیش از صد سال برای جامعه تصویر کنند.
هرچند این نظریات را بهعنوان دانش در مراکز علمی مطرح نمیسازند؛ زیرا در واقع این کار به نوعی تخیل و توهمسازی برای آینده است.
این به آن معناست که براساس تخیلی که بهرهای از عقلانیت دارد نسبت به آینده پیشگوییهایی صورت میگیرد و سیاستمداران نیز برای تحقق آن هزینه میکنند.
حجتالاسلام رهدار در بیان علت مطرح نشدن پیشگوییهای خارج از علم آیندهپژوهی در فضای علمی اضافه کرد: این مدل پیشبینیها به لحاظ نظری، مبتنی بر یک کلان روایت هستند و در فضای پست مدرنیسم، کلان روایتها نفی میشوند؛ با این حال موضوعاتی مثل تقابل ایران و اسرائیل، اقتضا دارند که با رویکرد و افق نگاه به چند دههی آینده مورد توجه قرار بگیرند.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به وجود رویکردی تحلیلی در ادبیات دینی که محوریت آن کلان روایتهاست، افزود: دین آینده را با منطق دانشی تحلیل میکند که امروزه با عنوان الاهیات تاریخ و با نگاه مادیتر، با عنوان فلسفهی تاریخ نام برده میشود.
رویکرد این تحلیل بر مبنای حوادث دمدستی یا پدیدههای تکنولوژیک نیست؛ بلکه از فراز حوادث تاریخ به تحولات روز نگاه میکند و قوانین ثابت و حاکم بر تاریخ را مورد مطالعه قرار میدهد.
وی با بیان اینکه تحلیل جبهه مقابل نسبت به جنگ، تفسیری آخرالزمانی است اضافه کرد: سطحی از تحلیل آیندهی جنگ ایران و اسرائیل باید در همین سبک الاهیات تاریخ پرداخته شود؛ چرا که اگر نتوانیم وضعیت امروز جنگ را با قوانین الاهیات تاریخ پیوند بزنیم در تعدد و تقابل نظریات و تحلیلها به بن بست میرسیم و این یک خطای راهبردی است.
البته لازم است تفسیر غیرالاهیاتی هم داشته باشیم اما این تفسیرها باید متوجه و مستند به الاهیات تاریخ باشد.
مدیر گروه فقه سیاسی دانشگاه باقر العلوم، با اشاره به سخن رهبر انقلاب درمورد نابودی اسرائیل در آیندهی نه چندان دور به بیان تلاش دشمن در طراحی پروژهای برای نجات رژیم صهیونیستی پرداخت و گفت: پژوهشگران اسرائیلی با پیشفرض بدترین وضعیت آینده ی رژیم، برنامهای را با عنوان «دولت مجازی» مطرح کردند.
دولت مجازی در اصل دولتی است که سرزمین ندارد؛ اما جمعیت وحاکمیت دارد.
در این حالت حتی اگر سرزمینی برای قوم یهود وجود نداشته باشد، مردمی با ملیت اسرائیلی در سرزمینهای دیگر زندگی خواهند کرد که دولتی ولو بهصورت مجازی با عنوان رسمی، پرچم ملی و نمایندهای در سازمان ملل دارند.
اساس این طرح بیانگر ناامیدی از بقای اسرائیل است آن هم در شرایطی که مهمترین ادعا و همچنین تلاش صهیونیسم، تشکیل و حفظ دولت در سرزمینی برای زندگی یهودیان است.
حجتالاسلام رهدار با بیان چالشهای پس از حادثهی هفتم اکتبر برای رژیم غاصب به بیان نقاط ضعف و شکست اسرائیل پرداخت و افزود: از لحاظ جغرافیایی وسعت کم سرزمین تحت تصرف رژیم، نقطه ضعفی جدی به حساب میآید و اساس قدرت و قوهی اسرائیل در دو عنصر رسانهی قوی و حمایت نظامی آمریکا و ناتو است؛ این نشانگر آن است که اسرائیل در اصل یک پادگان نظامی و رژیمی امنیت پایه است و هر موشکی که وارد آسمان آن شود، حتی اگر رهگیری شود، این پایه را سست خواهد کرد؛ همانطور که تا حدی پروژهی مهاجرت معکوس رقم خورده است.
وی در ادامه با اشاره به تلاش رژیم صهیونیستی برای توجیه بقای خود با استفاده از تفسیرهای الاهیاتی به بیان چالشهای آن در تحقق باورهای ایدئولوژیک بین جامعهی اسرائیلی پرداخت و گفت: ماهیت دولت اسرائیل ایدئولوژیک نیست و نمیتواند چنین تفسیرهایی را برای خود تثبیت کند و حتی در مسائلی دولت ساختگی آن با آموزههای دینی یهود مغایرت دارد؛ به همین دلیل درون جامعهی یهود مذهبی تضادهای شدیدی وجود دارد.
از سوی دیگر مسیحیت صهیونیست با، باور آخرالزمانی به ساخت معبد سلیمان و انتقام از یهود توسط مسیح موعود، طرفدار دولت اسرائیل و در عین حال در ضدیت با یهود و قدرت گرفتن آن است.
رهدار با اشاره به تلاش رسانهای و هزینههای سنگین دشمن، برای ترسیم چهرهای اخلاقمحور از رژیم صهیونیستی، این تلاش را ناموفق دانست و اضافه کرد: جنایات رژیم غاصب علیه غیرنظامیان چهرهی حقیقی و ضداخلاقی آن را رسوا کرده است و روز به روز به سمت فروپاشی اخلاقی پیشخواهد برد.
این درحالی است که وجود مقاومت حماس و ضربهای که بر پیکر اسرائیل وارد کرده است، راه عقبنشینی رژیم را برای حفظ ظواهر اخلاقی بسته است و هر تصمیمی او را به شکلی به سمت نابودی میکشاند.
انتهای خبر/