خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 26 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ضرورت واردات یک میلیون تن برنج تا پایان سال

باشگاه خبرنگاران | اقتصادی | پنجشنبه، 26 تیر 1404 - 13:23
دبیرانجمن تولیدکنندگان و تامین کنندگان برنج تصمیم هیئت دولت مبنی بر عدم اعمال ممنوعیت فصلی واردات برنج را اقدامی کارشناسی و منطقی اعلام کرد.
برنج،بازار،واردات،تأمين،خاكي،قيمتي،داخلي،اشاره،كشور،ترخيص،تخ ...

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - مجیدرضا خاکی دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران تصمیم لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج را اقدامی منطقی و کارشناسی توصیف و بر لزوم تخصیص فوری ارزهای معوق برای ترخیص و تأمین محموله‌های آتی تأکید کرد.
وی با اشاره به عملکرد مثبت بخش خصوصی و دولت در دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه افزود: در زمینه تأمین به‌موقع کالا، خواستار تداوم این هماهنگی در دوران پساجنگ شد تا آرامش نسبی در بازار ادامه یابد.
خاکی ادامه داد: تداوم و پیوستگی جریان تأمین برنج وارداتی، موضوعی حیاتی برای حفظ تعادل در بازار برنج کشور است و هرگونه وقفه در این روند، زمینه‌ساز بی‌ثباتی قیمتی و افزایش فشار بر مصرف‌کننده خواهد بود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با تأکید بر اینکه لغو ممنوعیت واردات، اگر با تخصیص به‌موقع ارزهای معوق همراه شود، می‌تواند آثار مثبت ملموسی در بازار برجای بگذارد، افزود: بدون تسویه حساب با تامین‌کنندگان خارجی، امکان ترخیص محموله‌های موجود و ارسال بارهای جدید نیز وجود ندارد، این امیدواری وجود دارد که با تسریع در روند تخصیص و تأمین ارز و در عین حال آغاز فصل برداشت برنج داخلی از هفته‌های آتی، بازار به آرامش نسبی و تعادل قیمتی برسد.
خاکی با اشاره به آمارهای موجود اعلام کرد: از ابتدای سال تاکنون حدود ۴۵۰ هزار تن انواع برنج ترخیص شده است.
با در نظر گرفتن نیاز سرانه سالانه حدود ۳۶ کیلوگرم و همچنین کاهش محسوس در تولید داخلی (مجموعاً بین ۱.۶ تا ۱.۸ میلیون تن از سوی معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی پیش‌بینی شده) بازار تا پایان سال نیازمند واردات حدود یک میلیون تن دیگر است تا نیاز واقعی کشور تأمین شود.
وی تأکید کرد که مدیریت اصولی واردات، نه تنها باعث تنظیم بازار می‌شود، بلکه از ایجاد رکود احتمالی در بازار برنج ایرانی نیز جلوگیری می‌کند؛ چراکه هرگاه تأمین برنج وارداتی روان و به اندازه بوده، بازار داخلی نیز از تنش به دور مانده است.
خاکی با اشاره به شرایط قیمتی برنج خارجی، گفت: در حال حاضر قیمت برنج هندی اغلب مطابق نرخ مصوب است، اما برنج پاکستانی به دلیل نزدیکی ذائقه و شباهت به برنج داخلی با افزایش قیمت در مبدأ و کاهش واردات، دچار تخلفات قیمتی و اختلاط عمدتاً از سوی سودجویان در حلقه‌های بعد از واردات شده که باید با نظارت و اصلاح سیاست‌ها برطرف شود.
وی افزود: ما از مدت‌ها پیش تاکید داشتیم که حذف ارز ترجیحی واردات برنج یک ضرورت است که در کنار برداشتن سقف واردات می‌تواند به رقابتی شدن بازار کمک کند.
در چنین شرایطی، مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین‌کننده واقعی میزان واردات و قیمت خواهد بود و در نهایت، این رقابت به نفع مصرف‌کننده تمام می‌شود.
به علاوه در این صورت فشار قابل توجهی از روی منابع ارزی کشور نیز برداشته می‌شود.
خاکی با اشاره به تحولات اخیر منطقه و جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی، گفت: در طول این جنگ و با وجود همه فشارهای سیاسی و لجستیکی، با تعامل نزدیک بین دولت و انجمن، تأمین برنج به‌خوبی انجام شد.
کمبودی در بازار مشاهده نشد و همین امر نشان می‌دهد که با ساختار هماهنگ و اراده مشترک، حتی در شرایط بحرانی هم می‌توان بازار را مدیریت کرد.
این تجربه موفق باید با اصلاح سیاست‌ها و رفع موانع در دوران پساجنگ ادامه یابد تا بازار برنج کشور، در مسیر ثبات بلندمدت قرار گیرد.