دستورات رئیس عدلیه پیرامون پروندههای مرتبط با رژیم صهیونسیتی
رئیس قوه قضاییه گفت:پیگیری مجدانه جنایات اخیر علیه ملت ایران در محاکم داخلی و خارجی، مبارزه قاطعانه با مظاهر مختلف فساد از جمله اصلیترین مطالبات رهبری معظم از ما در عدلیه است.

به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، طی سخنانی در نشست فصلی شورایعالی قوه قضائیه با رؤسای کل دادگستری و دادستانهای مراکز استانها، با اشاره به توفیق حضور مسئولان قضائی در محضر مقام معظم رهبری، اظهار کرد: خداوند منان را بینهایت شاکریم که توفیق زیارت نایب برحق حضرت صاحبالزمان (عج) را بر ما ارزانی داد و ما در جریان جلسه روز گذشته، بسیار از فرمایشات معظمله مَحظوظ و مُستفیض شدیم و امید داریم که با یاری خداوند بتوانیم در مسیر عمل به این فرمایشات، مجاهدتی مضاعف داشته باشیم.
رئیس قوه قضائیه بیان داشت: فرمایشات مقام معظم رهبری، برای ما مسئولان قضائی به مثابه چراغ هدایتگر راه است و همه ما باید اوامر معظمله را نصبالعین داشته باشیم.
رئیس دستگاه قضا گفت: پیگیری مجدانه جنایات اخیر علیه ملت ایران در محاکم داخلی و خارجی، مبارزه قاطعانه با مظاهر مختلف فساد، رسیدگی به تظلمخواهی همه آحاد ملت و همه تظلمخواهان و استیفای تمام و کمال حق مظلومین و گسترش عدالت، از جمله اصلیترین مطالبات رهبری معظم از ما در عدلیه است؛ بر ما فرض و واجب است که در تحقق کامل و جامع این مطالبات، بیش از پیش کوشا و ساعی باشیم.
رئیس عدلیه همچنین در جریان این نشست، یاد و خاطره همه شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس ۸ ساله و جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر بویژه سرداران و دانشمندان شهید کشور و همچنین شهدای خدمت بویژه شهید رئیسی را گرامی داشت و تاکید کرد که زنده نگاه داشتن یاد شهدا یک عنصر معنوی نیرومند و جهتبخش در راستای تعالی نظام است.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای در ادامه، با اشاره به توطئههای سنگین و پیچیده طراحیشده از ناحیه استکبار برای ضربه زدن به کیان ایران اسلامی، اظهار کرد: ما امروز با دشمنترینِ دشمنان خداوند و بشریت مواجهایم؛ این امر از یکسو، سخت و از سویی دیگر، شیرین است؛ اینکه بینی این دشمنانِ بدسرشت را به خاک بمالیم {که قطعاً اینچنین خواهد شد} برای ما یک حلاوت خاصی خواهد داشت.
طی دفاع مقدس ۱۲ روزهی اخیر، به برکت هدایتهای مقام معظم رهبری و اقتدار نظامی و امنیتی کشور و همچنین انسجام و اتحاد شگرف مردمی، دشمنان ایران اسلامی با عاملیت رژیم صهیونی و آمریکا به هیچکدام از اهداف ترسیمی خود نائل نشدند و بالعکس بر اقتدار نظام و ملت ایران اسلامی افزوده شد و حتی دشمنان نیز ناخواسته لب به تحسین ما گشودند.
رئیس قوه قضائیه گفت: طی جنگ تحمیلی اخیر، دشمن متجاوز، توطئههای سنگین و چندلایهای را برای ضربه زدن به کیان ایران اسلامی طراحی کرده بود، اما هوشیاری و ولایتمداری مردم، این توطئهها را در نطفه خنثی کرد.
دشمن در این تجاوز، تعمداً مراکزی را هدف قرار داد تا به زعم باطلش، انهدام آن مراکز، زمینهسازِ شورش و آشوب شود، اما همگان در عمل دیدند که این توطئه دشمن، تحقق عینی نیافت و بالعکس، مردم ما و شخصیتهای صاحب تریبون و مرجع کشور از اقشار و طبقات مختلف با دیدگاههای بعضاً متناقض، همه و همه بر تبعیت از ولایت در راه حفظ کیان ایران اسلامی تاکید و اِبرام ورزیدند.
رئیس دستگاه قضا گفت: شکرانهی محظوظ بودن از نعمت بزرگ ولایت و بهرهمندی از چنین مردمِ منسجم، متحد و بابصیرتی، آن است که همه ما کارگزاران نظام، در تمام شئون و امور زندگی خود، بویژه شئون اجتماعی و کاری خود، بیش از پیش، خداوند را حاضر و ناظر ببینیم و مجاهدانه در راه خدمت به نظام اسلامی و مردم تلاش کنیم و در این مسیر، شب و روز نشناسیم.
رئیس عدلیه افزود: ما کارگزاران و مسئولان و خادمان مردم در قوه قضائیه باید بیش از پیش، مردم و مراجعان به مراکز و مراجع قضائی را تکریم کنیم؛ باید در راستای خدماترسانی سریع و دقیق و ارزان قضائی و حقوقی به آنها، تمام تمهیدات و تدابیر را بیندیشیم؛ باید هر آسیب و نقصی که بواسطه وجود آنها حقی از مردم تضییع میشود را شناسایی و رفع کنیم.
مردم ما در تمام ازمنه بویژه زمان حاضر، نشان دادند که شایسته بهترینها هستند و ما به عنوان خادمان این مردم، به سهم خود باید در عرصه مسئولیتی که داریم، بهترینها را برای این مردم فراهم آوریم.
قاضیالقضات در ادامه این نشست، توصیههایی مهم و کاربردی را خطاب به مقامات قضائی سراسر کشور مطرح کرد و در همین راستا، گفت: حفظ اصول امنیتی و حفاظتی در همه زمانها از جمله زمان فعلی، یک اصل اساسی است، اما باید توجه داشت که نباید بواسطه این امر، ارتباط و مُجالست و مُعاشرت ما با متن مردم از بین برود و یا کمرنگ شود.
باید همواره با متن مردم در ارتباط باشیم و نسبت به رفعِ عاجلِ مشکلات و دغدغههای آنان اهتمام داشته باشیم.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای، با تاکید بر ضرورت عملیاتی شدن مفاد سند تحول و تعالی قوه قضائیه، اظهار کرد: در ابتدای سال گذشته، نسخهی بهروزشده سند تحول و تعالی قضائی ابلاغ شد و منطبق با آمارهای موجود، عملکرد بخشها و واحدهای قضائی در عمل به مفاد این سند، مطلوب و چشمگیر بود؛ در سال جاری نیز با شرایط جنگی حادث بههر ترتیب، منطبق با شرایط موجود، برخی اولویتها تغییر یافته است؛ البته تاکید مؤکد داریم که بههیچوجه نباید به بهانه شرایط موجود، از عملیاتیسازی مفاد سند تحول، غافل شویم.
سند تحول و تعالی قوه قضائیه سندی راهبردی و بالادستی است و در راستای ارتقای کیفیت و کمیت خدماترسانیهای حقوقی و قضائی به مردم، عمل به مفاد آن، بر همهی واحدها و مراجع قضائی فرض و واجب است.
رئیس قوه قضائیه افزود: به طور کلی، این یک اصل اساسی است که کار مردم و پرونده قضائی آنها به هیچ وجه نباید روی زمین بماند و در پیشبرد آنها تأخیر و تعویق بیفتد؛ اینکه یک مسئول قضائی و یا یک قاضی به بهانه وجود شرایط خاص در کشور، در تعیینتکلیف یک پرونده حقوقی یا کیفری، ولو پروندهای کماهمیت، تعلل کند، به هیچ وجه قابل قبول نیست؛ تأخیر در تعیینتکلیف پروندههای قضائی مردم، ممکن است زندگی آنها را با چالش مواجه کند و این خط قرمز ماست؛ ما در این مناصب و کرسیهای مسئولیت هستیم که به زندگی مردم آرامش و آسایش تزریق کنیم، نه اینکه کاری کنیم زندگی آنها با چالش مواجه شود.
رئیس دستگاه قضا در ادامه دستوراتی مهم را در راستای پیشبرد پروندههای عناصر متهم به ارتباط با رژیم صهیونیستی خطاب به مقامات قضائی سراسر کشور صادر کرد و در این رابطه گفت: تسریع در پیشبرد و تعیینتکلیف پروندههای عناصر متهم به ارتباط با رژیم صهیونیستی، یک ضرورت غیرقابلانکار است؛ در این عرصه به هیچ وجه نباید تأخیر و تعلل داشت؛ البته تاکید میکنم در شرایط خاص هم نباید از عدل و انصاف و حق ذرهای غافل شویم، کیفرخواست پروندههای این فقره باید در نهایت جامعیت و به صورت مستند و مستدل از طریق دادسرا به محاکم ارسال شود و در محاکم نیز وفق قانون و در نهایت دقت و سرعت، احکام عادلانه در قبال عناصری که جرم آنها به اثبات میرسد، صادر شود.
رئیس عدلیه افزود: ضرورت دارد مقامات قضائی ذیصلاح، تأکیدات و توصیههای تخصصی و مقتضی را خطاب به ضابطین درخصوص جامع بودن و مستند بودن تحقیقات مرتبط با پروندههای عناصر متهم به ارتباط با رژیم متجاوز صهیونی داشته باشند.
قاضیالقضات در ادامه بیان داشت: ممکن است پروندههایی مرتبط با عناصر رژیم صهیونیستی، مربوط به قبل از تجاوز اخیر این رژیم، در مراجع مختلف قضائی، مفتوح باشند؛ ضرورت دارد درخصوص تعیین تکلیف سریع و دقیق آنها با لحاظ موازین قانونی نیز اهتمام شود؛ برخی از این پروندهها ممکن است در حکم افساد فیالارض باشند، طبیعتاً تعیین تکلیف پروندههای مزبور، در اولویت است؛ اولویت بعدی نیز مربوط به آن دسته از پروندههای عناصر مرتبط با رژیم است که در حکم افساد فیالارض نیستند و یا حتی ممکن است الزاماً در ردیف جرم جاسوسی نیز نباشند.
از سویی دیگر، توجه به تعیین تکلیف سریع و دقیق سایر پروندههای امنیتی نیز از اهمیت و فوریت برخوردار است.
رئیس عدلیه در ادامه خطاب به مقامات قضائی سراسر کشور تاکید کرد که نسبت به زیرمجموعههایشان از جهات مختلف نظارت مستمر داشته باشند و این نظارتهای همهجانبه و مستمر را در شرایط فعلی تقویت کنند.
در بخش دوم این نشست، حجتالاسلام والمسلمین «خلیلی» معاون اول قوه قضائیه طی سخنانی به اولویتهای برنامه دستگاه قضا طی یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: «تحول در ساختار رسیدگی»، «قضازدایی از موضوعات فاقد ماهیت قضائی»، «تحول در نظام ثبتی کشور»، «تضمین حقوق عامه مبتنی بر نظاممند کردن مسئولیت نهادها در قبال منافع جمع»، «تحول در ساختارهای نظارتی از پایشمحوری به سمت آموزشمحوری»، «برخورد با فساد مبتنی بر انسداد منافذ و گلوگاهها»، «تعامل فرادستگاهی در راستای اتخاذ تصمیم مناسب» و «توسعه ظرفیت نهادهای ارفاقی و افزایش اشتغال زندانیان با بهرهگیری از ظرفیت نهادهای حاکمیتی»، اولویتهای برنامه دستگاه قضا طی یک سال گذشته بودند.
معاون اول قوه قضائیه با بیان اینکه تحول در ساختار رسیدگی به معنای برگزیدن شیوههایی نو و جدید برای محقق کردن عدالت است، گفت: تحول در ساختار، منوط به اجرای سند تحول قضائی است.
وی ادامه داد: اولین گام مؤثر در زمینه تحول در ساختار رسیدگی، ایجاد و گسترش دادگاههای صلح بوده است؛ باوجود تمام کمبودها و تنگناها، ظرف ۷ ماه ۱۵۶۰ شعبه دادگاه صلح در سراسر کشور راهاندازی شد.
حجتالاسلام والمسلمین خلیلی با بیان اینکه دومین گام مؤثر عدلیه طی یک سال گذشته در مقوله تحول در ساختار رسیدگی، به اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول برمیگردد، از برگزاری مستمر و منظم جلسات شورای راهبری این قانون خبر داد و گفت: امروز میتوانیم بگوییم که در بخشی از موارد قانون مذکور، شاهد پیشرفت ۸۵ درصدی بودهایم.
وی عنوان کرد: اجرای قانون دادگاه خانواده، سومین گام مؤثر عدلیه در مسیر تحول در ساختار رسیدگی محسوب میشود؛ امیدواریم با اقدامات گسترده صورت گرفته و برنامههای پیش رو، ظرف ۶ ماه آتی این قانون را به مرحله اجرا دربیاوریم.
معاون اول قوه قضائیه در ادامه، «حضور برخط در جلسات رسیدگی» و «ارجاع هوشمند کارشناسیها» را از دیگر گامهای مؤثر دستگاه قضا در مقوله تحول در ساختار رسیدگی دانست و گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان سال ۱۴۰۳ بیش از ۳۸۰ هزار جلسه دادرسیالکترونیکی برای اصحاب دعوا در سراسر کشور به اجرا درآمده و ۷۶ هزار زندانی نیز به صورت الکترونیکی در جلسات دادرسی شرکت کردهاند؛ همچنین طی این مدت، بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار قرار کارشناسی به صورت هوشمند و از طریق سامانه قرعهکشی، صادر شده است.
حجتالاسلام والمسلمین خلیلی افزود: در نتیجه اقدامات صورتگرفته در زمینه استعلامات قضائی برخط، هماکنون امکان استعلام ۳۶ موضوع مختلف به صورت برخط برای قضات فراهم شده است؛ همچنین تاکنون بیش از ۹ میلیون استعلام برخط نیز توسط قضات انجام شده است.
وی با اشاره به گسترش برگزاری دادگاههای علنی برخط در دوره تحول و تعالی قضائی، از برگزاری ۳۵۰۰ دادگاه علنی برخط در دادگستریهای سراسر کشور خبر داد.
معاون اول قوه قضائیه همچنین به ارائه مطالبی در خصوص رویکردها، برنامهها و اقدامات گسترده دستگاه قضا در زمینه تحول در ساختار جذب و آموزش قضات در محیطهای حوزوی و دانشگاهی پرداخت.
شاهرخیان معاون مالی، پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضائیه نیز در این نشست، به طرح مطالبی در رابطه با وضعیت اعتبارات دستگاه قضا، موضوعات مرتبط با اجرای مصوبات سفرهای استانیهیئت عالی قضائی و همچنین مولدسازی داراییهای عدلیه پرداخت.
صاحبکار معاون راهبردی قوه قضائیه نیز در این جلسه نکاتی را در رابطه با نحوه اجرای سند تحول قضائی در استانهای مختلف مطرح کردو در ادامه گفت: در برنامه سال ۱۴۰۴ قوه قضائیه و همچنین در بررسی گزارشات عملکرد بخشهای مختلف قضائی طی سال جاری، شاخص «میزان رضایت مردم» برجستهتر و پررنگتر از سالیان گذشته دیده است.
القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران نیز در این نشست با بیان اینکه در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بخش قابل توجهی از تجاوزات دشمن صهیونی متوجه استان تهران بود، گفت: طی روزهایاین جنگ تحمیلی، همه مدیران مراکز و مراجع قضائی و همچنینکارکنان شریف عدلیه در استان تهران، بسیج شدند تا به نحو احسن، امور و مسئولیتهای محوله را به پیش ببرند تا کار مردم به تأخیر و تعویق نیفتد.