هجوم گردوغبار همسایگان بر سر 14 میلیون هکتار از اراضی ایران
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: 14 میلیون هکتار از عرصه های کشور تحت تأثیر کانون های بحرانی گردوغبار قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، حسن وحید ظهر امروز در نشست شورای هماهنگی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان، به بررسی چالشهای زیستمحیطی پرداخت و تأکید کرد که منشأ اصلی گردوغبارهای اخیر، کانونهای خارجی است.
گردوغبار؛ چالشی فرامرزی
وی با اشاره به وسعت کانونهای گردوغبار در کشورهای همسایه گفت: در حالی که 14 میلیون هکتار از عرصههای کشور تحت تأثیر کانونهای بحرانی گرد و غبار قرار دارد، بیش از 270 میلیون هکتار از اراضی کشورهای مجاور منشأ این پدیده هستند و این نشان میدهد که بخش عمدهای از مشکلات کنونی، ریشه در خارج از مرزها دارد.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: استان سمنان نیز از جمله مناطق درگیر با این معضل است، اما خوشبختانه با اجرای طرحهای مختلف، گامهای مؤثری برای کاهش اثرات آن برداشته شده است.
وحید از حمایت دولت و مجلس در تخصیص اعتبارات برای مقابله با بیابانزایی خبر داد و تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه، راهکارهای جامعی برای کنترل فرسایش بادی، سیلابها و سایر بحرانهای طبیعی پیشبینی شده است.
که اجرای پروژههای آبخیزداری در 120 میلیون هکتار از عرصههای مستعد سیلاب از جمله این راهکارها و اقدامات است.
وی ضمن هشدار درباره نرخ بالای فرسایش خاک در کشور گفت: متأسفانه میزان فرسایش خاک در ایران بسیار بیشتر از استانداردهای جهانی است و بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، باید تا پایان برنامه هفتم توسعه، این میزان حداقل 20 درصد کاهش یابد.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور همچنین به وضعیت نامناسب مراتع کشور اشاره کرد و گفت: خشکسالیهای پی در پی، مراتع را به شدت تهدید میکند و در حال حاضر، بیش از 50 میلیون هکتار از مراتع کشور درجه 3 یا کمتراکم هستند که احیای 20 میلیون هکتار از آنها در برنامه هفتم توسعه هدفگذاری شده است.
بحران آب و ضرورت مدیریت مصرف
وحید با بیان اینکه کشور با کسری 140 تا 160 میلیارد مترمکعبی منابع آب زیرزمینی مواجه است، تأکید کرد: برای جلوگیری از تشدید بحران آب، مدیریت مصرف در تمام بخشها، رعایت الگوی کشت و اجرای طرحهای آبخیزداری ضروری است و استان سمنان نیز بهویژه با کمبود منابع آبی روبه رو است و باید با برنامهریزی دقیق، از وخامت اوضاع جلوگیری کرد.
هشدار درباره فرونشست دشتها
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: کاهش منابع آب زیرزمینی نهتنها بحران کمآبی را تشدید میکند، بلکه به فرسایش خاک و فرونشست دشتها منجر خواهد شد و این پدیده میتواند خسارات جبرانناپذیری به اقتصاد کشور وارد کند.
انتهای پیام/361/.