البرز در تب تبعیض برق/ خاموشیها روی دور تکرار! - تسنیم
قطعی های مکرر و منظم برق که امان شهروندان و فعالان اقتصادی را بریده، به معضلی جدی تبدیل شده است، تا جایی که شهروندان ضمن ابراز گلایه از این موضوع معتقدند که این امر تنها موضوع و اقدامی است که مسئولان بر آن پافشاری می کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، فصل تابستان، هر سال با گرمایی طاقتفرسا و وعدههایی برای تأمین پایدار برق آغاز میشود؛ وعدههایی که در عمل، اغلب در پیچوخم قطعیهای مکرر و ناگهانی گم میشوند.
امسال نیز موج گرمای شدید، استخوانهای شهروندان و بدنه اقتصاد استان البرز را به لرزه درآورده است.
هرچند مسئولان با زبانی خیرخواهانه از مردم خواستهاند تا در مصرف برق صرفهجویی کنند، اما بسیاری، ریشه اصلی مشکل را در ناکارآمدیها و عدم پیشبینی صحیح مسئولان میدانند.
شاید وقت آن رسیده که به جای تکیه صرف بر فرهنگسازی، مسئولان نیز با شفافسازی عملکرد و ارائه برنامههای عملی، اعتماد عمومی را جلب کنند.
وضعیت فعلی، فراتر از یک موج گرماست؛ این یک بحران ساختاری است که در دورههای مختلف شکل گرفته و هر تابستان با شدت بیشتری خود را نشان میدهد.
قطعیهای برق که گاه ساعتها به طول میانجامد، نهتنها آسایش و رفاه شهروندان را سلب کرده، بلکه چرخهای تولید و کسبوکار را نیز از حرکت بازداشته است.
البرز در کام گرما و خاموشی
استان البرز، نگین صنعتی ایران، این روزها در تبوتاب گرمای بیسابقه میسوزد.
دمای هوا به شکل سرسامآوری افزایش یافته و زندگی روزمره شهروندان را تحتالشعاع قرار داده است.
اما این تنها یک روی سکه است، روی دیگر، سایه سنگین بحران انرژی است که هر سال با آغاز فصل گرما، خود را بیشتر نمایان میکند.
قطعیهای مکرر و منظم برق که امان شهروندان و فعالان اقتصادی را بریده، به معضلی جدی تبدیل شده است، تا جایی که شهروندان ضمن ابراز گلایه از این موضوع معتقدند که این امر تنها موضوع و اقدامی است که مسئولان بر آن پافشاری میکنند و بهصورت منظم و بدون ذرهای تأخیر، به مرحله اجرا درمیآید.
درحالیکه شهروندان با مشکلات ناشی از قطعی برق دستوپنجه نرم میکنند، مسئولان شرکت توزیع نیروی برق استان البرز از آنها درخواست کردهاند که با صرفهجویی در مصرف، به حفظ پایداری شبکه کمک کنند.
اما آیا صرفهجویی، بهتنهایی، میتواند راهگشای این بحران مزمن باشد؟
صرفهجویی؛ کلید کاهش خاموشیها
مسعود خواجهوند، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان البرز با اشاره به پیشبینی افزایش دما و ماندگاری موج گرما در روزهای آینده، اعلام کرد که حفظ پایداری شبکه و تأمین برق مطمئن و پایدار تنها با همکاری مردم و صرفهجویی در مصرف برق میسر خواهد بود.
وی با تأکید بر اهمیت مشارکت همگانی در مدیریت مصرف انرژی، خاطرنشان کرد: کاهش روشناییهای غیرضروری، کنترل مصرف سرمایشی در ساختمانها و همکاری ادارات و اصناف از جمله محورهای مؤثر در کاهش مصرف است که باید بهطورجدی موردتوجه قرار گیرد.
خواجهوند بیان کرد: عدم استفاده از وسایل پرمصرف مانند ماشینهای ظرفشویی و لباسشویی در ساعات اوج مصرف و انتقال این مصارف به ساعات غیر اوج، امری حیاتی است که باید به یک عادت روزمره تبدیل شود.
این اقدام ساده، کلید کاهش خاموشیها و حفظ آرامش شهروندان است.
آیا صرفهجویی، ضعف زیرساختها را جبران میکند؟
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان البرز تصریح کرد: همین راهکارهای بهظاهر ساده، در کنار توجه به ساعات اوج مصرف، کمک بزرگی است به کارکنان خدوم صنعت برق تا بتوانند وظیفه خطیر تأمین برق پایدار را به نحو احسن انجام دهند.
وقتی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان البرز، از لزوم صرفهجویی سخن میگوید، این پرسش به ذهن متبادر میشود که آیا این صرفهجویی، قرار است جبرانکننده ضعف در برنامهریزی و توسعه زیرساختها باشد؟
البته نباید از این نکته نیز غافل شد که برخی مردم نسبت به هشدارها و تبلیغات و فرهنگسازیها در این زمینه بیتوجه و منفعل هستند.
به نظر میرسد تبلیغات کنونی در زمینه صرفهجویی، تأثیر چندانی نداشته و نیازمند یک رویکرد فرهنگی عمیقتر و گستردهتر هستیم.
همانطور که فرهنگ استفاده از کمربند ایمنی یا تفکیک زباله از مبدأ، با آموزشهای خانه به خانه و فعالیتهای مویرگی در جامعه نهادینه شد، صرفهجویی در مصرف برق نیز نیازمند چنین تلاشی است تا این امر به یک عادت پایدار تبدیل شود.
بحران انرژی البرز
از سوی دیگر، بسیاری از کارشناسان معتقدند که برای حل این مشکل ریشهای، نیازمند یک رویکرد جامع و بلندمدت هستیم؛ رویکردی که در آن، بهینهسازی شبکه، توسعه زیرساختها، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و اصلاح الگوی مصرف، همگی در کنار هم دیده شوند.
در این میان، پرسش اساسی این است که آیا بحران کنونی میتواند به یک فرصت برای تحول در حوزه انرژی تبدیل شود؟
آیا مسئولان و دستاندرکاران، با درس گرفتن از تجربههای گذشته، به دنبال راهکارهای نوآورانه و پایدار برای تأمین انرژی خواهند رفت؟
در این میان مشترکان پرمصرف کجای ماجرا هستند؟
درحالیکه از شهروندان عادی خواسته میشود تا در مصرف برق صرفهجویی کنند، سؤالی که ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده این است که چرا برخی از کسبوکارها، مانند فروشگاههای لوستر که حتی در طول روز نیز مصرف برق بالایی دارند، مورد بازخواست قرار نمیگیرند؟
وقتی عدالت در مصرف برق رنگ میبازد
آیا این رویکرد دوگانه، عادلانه است و نظارت یکسانی بر تمام بخشهای مصرفکننده برق وجود دارد؟
ماه گذشته، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق البرز گفته بود که آن دسته از مشترکان خانگی که مصرف آنها بیش از دو و نیم برابر الگوی تعیینشده باشد و همچنین واحدهای تجاری با مصرف بالا، در فهرست محدودیتهای هوشمند قرار خواهند گرفت.
با گذری در سطح شهر به این نکته پی میبریم که واحدهای تجاری با مصرف بالا مانند دکههایی که لامپهای بسیاری را دورتادور نصب کردهاند، فروشگاههای لوستر و لوازم الکتریکی، میوهفروشیها و ...
همچنان با همان شیوه قبل به فعالیت خود ادامه میدهد که این نشان میدهد، عملاً محدودیتهای هوشمند برای آنها اعمال نشده است.
آیا راهکار موقت کاهش روشنایی و جابجایی مصرف لوازمخانگی میتواند جایگزین سرمایهگذاریهای کلان در نوسازی شبکه، استفاده از فناوریهای نوین و بهرهگیری از منابع انرژی پاک شود؟
در کشورهای پیشرفته، مدیریت انرژی نهتنها بهعنوان یک اصل اقتصادی، بلکه بهعنوان یک حق شهروندی تلقی میشود.
راهکار نجات البرز از بحران برق
شبکههای هوشمند برق، مدیریت تقاضا مبتنی بر فناوری و تعرفهگذاریهای هوشمندانه برای تشویق به مصرف بهینه، تنها بخشی از راهکارهایی هستند که میتواند از بروز چنین بحرانهایی جلوگیری کند.
اما در البرز، گویا هنوز هم در انتظار تدبیر مسئولان و مصرف بهینه توسط مردم هستیم که شاید هنوز از راه نرسیده است.
اکنون زمان آن است که مردم و مسئولان دوشادوش هم برای حل این معضل کمر همت ببندند.
از یک سو، از تکتک شهروندان تقاضا داریم با صرفهجویی در مصرف برق، از هدررفت انرژی جلوگیری کنند و از سوی دیگر، مسئولان نیز باید با تدبیر و برنامهریزی دقیق، به فکر توسعه زیرساختهای پایدار و نوین باشند.
بیایید با همافزایی و همکاری، آیندهای روشن و بدون خاموشی را برای استان رقم بزنیم.
گزارش: مینا صدیقیان
انتهای پیام/