بیماریهای مشترک انسان و دام تهدید جدی سلامت - تسنیم
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از افزایش موارد بیماری های منتقله توسط ناقلین مانند تب دنگی و چالش های مقابله با آن ها خبر داد و بر لزوم همکاری همه جانبه دستگاه ها و نقش کلیدی رسانه ها در ارتقای آگاهی عمومی تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، مجید شایسته، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و رئیس مرکز بهداشت خراسان جنوبی امروز در نشست خبری مطبوعاتی با محوریت بیماریهای مشترک انسان و دام (بیماریهای زئونوز) خود که با حضور جمعی از خبرنگاران، کارشناسان بهداشت و دامپزشکی برگزار شد، به تشریح وضعیت بیماریهای مشترک انسان و دام یا همان بیماریهای زئونوز در استان و کشور پرداخت و به بررسی چالشها و راهکارهای مقابله با این بیماریها پرداخت.
وی با قدردانی از حضور رسانهها و نقش تأثیرگذار آنان در انتقال اطلاعات دقیق و بهروز به جامعه، ضمن اشاره به اهمیت بیماریهای زئونوز اظهار داشت: این بیماریها بخش قابل توجهی از سلامت عمومی را تحت تأثیر قرار میدهند.
حدود 49 درصد عوامل بیماریزا از حیوان به انسان منتقل میشوند و از میان 156 بیماری نوپدید و بازپدید، 114 مورد زئونوز است که به دلیل علائم متنوع و پیچیدگی انتقال، نیازمند توجه و کنترل ویژهای هستند.
وی در ادامه به موضوع بیماریهای منتقله توسط ناقلین حشرات پرداخت و گفت: بیماریهای نظیر تب دنگی، چیکونگونیا و زیکا که توسط پشه مهاجم آئدس منتقل میشوند، از مهمترین بیماریهای زئونوز هستند که واکسن یا درمان قطعی برای آنها وجود ندارد.
در سال 1403 تعداد 1326 مورد تب دنگی و 5 مورد چیکونگونیا در استان گزارش شده است.
تا نیمه تیرماه سال جاری نیز 259 مورد تب دنگی مشاهده شده که بخش عمدهای از آنها مربوط به انتقال محلی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به هزینههای سنگین مقابله با ناقلین این بیماریها گفت: مقابله با پشه آئدس هزینهای حدود هشت برابر بیشتر از برنامههای کنترل مالاریا دارد و به دلیل مقاومت این حشرات به سموم، روشهای مقابله باید علمی، تخصصی و بهروز باشد.
وی همچنین در خصوص بیماری مالاریا که توسط پشه آنوفل منتقل میشود، توضیح داد: در سال 1403 تعداد 734 مورد مالاریا در کشور ثبت شده که نسبت به سالهای قبل کاهش داشته است.
در استان خراسان جنوبی نیز تنها 9 مورد وارداتی گزارش شده است.
مجید شایسته به مشکلات ناشی از ناآگاهی عمومی درباره بیماریهای زئونوز اشاره کرد و گفت: مشکل اصلی هنوز عدم آگاهی مردم درباره راههای انتقال و پیشگیری است.
ذبح غیربهداشتی دام در منازل، مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و عادات غلط مانند «همشیری» در برخی روستاها، از عوامل مهم گسترش این بیماریها است
وی با ارائه آمار حیوانگزیدگی در استان افزود: در سال 1403 بیش از 4150 مورد حیوانگزیدگی در استان ثبت شده که بیشتر توسط سگهای ولگرد رخ داده است.
خوشبختانه با اقدامات به موقع و تزریق واکسن و سرم ضد هاری، تاکنون هیچ مورد هاری در استان مشاهده نشده است.
اما باید توجه داشت که هاری بیماری مرگباری است که 100 درصد منجر به فوت میشود»
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند همچنین درباره بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو (CCHF) گفت: این بیماری که از طریق گزش کنه یا تماس با خون دام آلوده منتقل میشود، مرگومیر بالایی دارد و قابلیت انتقال انسان به انسان را نیز دارد.
در سال 1403، 79 مورد قطعی در کشور شناسایی شده که 5 مورد منجر به فوت شده است.
متأسفانه هنوز واکسنی برای این بیماری وجود ندارد.
شایسته درباره بیماری سالک نیز اظهار داشت: سالک که از طریق پشه خاکی منتقل میشود، یکی از بیماریهای فراموش شده منطقه ماست.
از سال 1387 روند ابتلا به آن افزایشی بوده اما اخیراً با اقدامات پیشگیرانه کمی کاهش یافته است.
درمان این بیماری رایگان و در مراکز بهداشتی ارائه میشود.
وی با تأکید بر اهمیت همکاری همهجانبه دستگاهها افزود: تنها 25 تا 30 درصد سلامت جامعه توسط وزارت بهداشت تأمین میشود و بقیه نیازمند همکاری سایر نهادها است.
در همین راستا، پنجم دی ماه سال گذشته مانور گستردهای با حضور دستگاههای مختلف از جمله فرمانداری، نیروی انتظامی، هلالاحمر، محیط زیست، مرزبانی، گمرک و بازارچههای مرزی استان برگزار شد که موفقیت خوبی داشت.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در پایان با تاکید بر نقش رسانهها در آموزش عمومی و ارتقای سواد سلامت جامعه گفت: آموزش مردم، به ویژه دانشآموزان و خانمهای خانهدار، مهمترین راهکار پیشگیری از بیماریهای زئونوز است.
رسانهها نقش محوری در این زمینه دارند و با همکاری هم میتوانیم گامهای مؤثری در کاهش شیوع این بیماریها برداریم.
انتهای پیام/258