سنت امام خمینی درباره آتشبس و خاتمه جنگ چه بود؟
احمد مازنی نوشت: در ادامه جنگ و سوءاستفاده رژيم بعث از جنبش غيرمتعهدها، امامخميني اين جنبش و اعضاي آن را مورد انتقاد قرار دادند و از اعضاي آن خواستند كه تركيب اعضاي اين جنبش را تصفيه كنند.

احمد مازنی نوشت: در ادامه جنگ و سوءاستفاده رژیم بعث از جنبش غیرمتعهدها، امامخمینی این جنبش و اعضای آن را مورد انتقاد قرار دادند و از اعضای آن خواستند که ترکیب اعضای این جنبش را تصفیه کنند.
کد خبر: 724319 | ۱۴۰۴/۰۴/۲۵ ۱۱:۳۹:۳۶
احمد مازنی در یادداشتی با عنوان «سنت بنیانگذار در مورد آتشبس و خاتمه جنگ » در روزنامه اعتماد نوشت: چنانکه در یادداشتهای قبلی اشاره شد سازمان کنفرانس اسلامی و جنبش عدم تعهد، هر کدام جداگانه در مورد آتشبس در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ورود کردند اما از آنجا که خاک ایران در اشغال متجاوزان بود و پیشنهادهای ارایه شده متضمن رفع اشغال نبود مقامات ایرانی با این پیشنهادها موافقت نکردند، در آثار امام خمینی دیدار و گفتوگو با هیات اعزامی از سازمان کنفرانس اسلامی و اعلام نظر درباره طرح این سازمان مشاهده شد که در یادداشتهای قبلی خلاصه آن تقدیم شد اما در مورد پاسخ امام به هیات اعزامی جنبش عدم تعهد اثری از ملاقات و اعلام نظر مستقیم امام دیده نشد، جز آن چه که به روایت بنی صدر از امام راحل نقل شده و در یادداشت قبلی ملاحظه کردید.
در مورد این ادعای بنیصدر پایگاه اطلاعرسانی جماران ضمن ارایه مفصل ادعای بنیصدر آن را با سردار حسین علایی یکی از فرماندهان دفاع مقدس در میان گذاشت که نامبرده این ادعا را رد میکند.
در گزارش جماران آمده است که «در پی درگذشت بنیصدر برخی رسانههای فارسیزبان مصاحبههایی از وی منتشر کردهاند که در آنها این ادعا مطرح میشود که در سال ۱۳۶۰ صدام حسین با صلح با ایران موافقت کرده بود، اما سران جمهوری اسلامی ایران مخالفت کردند.
بنیصدر در مصاحبه خود با یک شبکه فارسی زبان مدعی شد: «در فروردین 60 دو هیات به ایران آمدند؛ یک هیات از جنبش غیرمتعهدها و یک هیات از سازمان کشورهای اسلامی؛ در هیات سازمان کشورهای اسلامی هشتنفر بودند.
در جلسه مشترکی که [آیتالله] خامنهای و [شهید] رجایی بودند، آنها گفتند کاری که ارتش ایران انجام داد حماسه نبود، معجزه بود..» بنیصدر در ادامه این ادعا را مطرح کرد که «در خرداد 60 قرار بود هیات غیرمتعهدها پاسخ مثبت صدام را بیاورد و جنگ تمام شود.
صدام پاسخ مثبت داد.
[امام] خمینی هم موافق بود.
آنها ([آیتالله هاشمی] رفسنجانی، [آیتالله] خامنهای، [شهید] رجایی، سران حزب جمهوری اسلامی و گردانندگان سپاه) کودتا کردند و یک دلیلش این بود که جنگ ادامه پیدا کند و جنگ را نعمت دانستند؛ {امام} خمینی موافق بود در آن مقطع جنگ تمام شود و گفت جنگ را تمام کنید ولی اسمش را صلح نگذارید.» سردار حسین علایی در یادداشتی که در اختیار جماران قرار داد، به این ادعا پاسخ داده است.
آقای بنیصدر در اوایل سال ۱۳۶۰ که رییسجمهور بود چنین مطلبی را نگفته است.
او میتوانست این موضوع را در روزنامه انقلاب اسلامی که خودش آن را منتشر میکرد مطرح کند و به این ادعا بپردازد و طرح غیر متعهدها را برای ختم جنگ بیان کند.
از طرفی هیات غیرمتعهدها نیز تاکنون چنین ادعایی را مطرح نکرده است.
صدام همیشه فقط خواهان آتشبس در جنگ بود ولی هیچگاه در حین جنگ معاهده ۱۹۷۵ را نپذیرفت و از خاک ایران نیز هرگز با اختیار خود عقبنشینی نکرد بلکه با عملیاتهای انجام شده پس از فرار بنیصدر از ایران، مجبور به رها کردن اراضی اشغالی ایران شد.
او حتی پس از آزادسازی خرمشهر نیز حاضر به پذیرش معاهده ۱۹۷۵ برای ختم جنگ نشد.
در فروردینماه سال ۱۳۶۰، عراق بیش از ۱۵۰۰۰ کیلومتر مربع از خاک ایران را در اشغال داشت و بنابراین در موضع برتر بهسر میبرد.
بنابراین بعید است صدام حسین در چنین شرایطی حاضر به پذیرش معاهده ۱۹۷۵ که خود وی چهار روز قبل از شروع جنگ آن را ملغی اعلام کرده بود، بشود.
به هر حال بنیصدر فرمانده کل قوا و رییسجمهور بود و قدرت بیشتری از سران حزب جمهوری اسلامی داشت.
او همانطور که غائله ۱۴ اسفند سال ۱۳۵۹ را بهراه انداخت، اگر چنین پیشنهاد صلحی را در اختیار داشت میتوانست به اطلاع مردم برساند و سر و صدای زیادی در کشور به راه بیندازد.
در هر حال غیر از بنیصدر هیچیک از مسوولان کشور از جمله امام خمینی و نخستوزیر و دیگران تاکنون چنین ادعایی را تأیید نکردهاند.
منابع خارجی از جمله سران غیرمتعهدها نیز مدعی چنین طرحی برای خاتمه جنگ نشدهاند.
آنچه تاکنون همه بر آن متفقند این است که صدام فقط خواهان آتشبس و سپس مذاکره برای انعقاد قرارداد جدید مرزی با ایران بوده است.
او عقبنشینی از خاک ایران و پذیرش معاهده ۱۹۷۵ الجزیره را قبول نداشت تا اینکه دو سال بعد از خاتمه جنگ و پس از حمله به کویت در سال ۱۳۶۹ مجبور به پذیرش آن شد.
حسین علایی، شنبه ۱۷ مهرماه ۱۴۰۰
بر این اساس سندی درباره طرح جنبش عدم تعهد که مورد تأیید صدام باشد و امام خمینی نیز آن را تأیید کرده باشد در دسترس نیست.
نگارنده آمادگی دارد در صورت وجود چنین سندی آن را در یادداشتهای بعدی مورد استفاده قرار دهد.
اما در ادامه جنگ و سوءاستفاده رژیم بعث از جنبش غیرمتعهدها، امامخمینی این جنبش و اعضای آن را مورد انتقاد قرار دادند و از اعضای آن خواستند که ترکیب اعضای این جنبش را تصفیه کنند.