خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 25 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بارورسازی ابرها نیاز ضروری گناباد/اجرای پروژه آبخیزداری سیاه کوه

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 25 تیر 1404 - 10:53
کارشناسان معتقدند برای مقابله با چالش خشکسالی گناباد باید برنامه ریزی اساسی در دو حوزه آبخیزداری و بارورسازی ابرها انجام شود، این اقدامات می توانند در بلندمدت به تولید و مدیریت بهینه آب کمک کنند.
گناباد،آبخيزداري،آب،درصد،شهرستان،تومان،منابع،ابرها،پروژه،ادا ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، این روزها مسئله کمبود آب به یک بحران جدی تبدیل شده است، تا جایی که وزیر نیرو با هشدار درباره وضعیت موجود، اعلام کرد: «آب نداریم و باید همین مقدار باقیمانده را مدیریت کنیم.
این بحران در شهرهای کویری مانند گناباد به مراتب شدیدتر است.
محمد زارعی، فرماندار شهرستان گناباد، از بی‌آبی 13 روستا خبر داده و تأکید کرده است که آبرسانی به برخی از آنها تنها از طریق تانکر امکان‌پذیر است.
از سوی دیگر، اکرادی، مدیر سابق آب و فاضلاب گناباد، هزینه رفع مشکلات آب این منطقه را 400 میلیارد تومان برآورد کرده که طی دو سال انجام شده است.
کارشناسان معتقدند برای مقابله با این چالش، باید برنامه‌ریزی اساسی در دو حوزه آبخیزداری و بارورسازی ابرها انجام شود، این اقدامات می‌توانند در بلندمدت به تولید و مدیریت بهینه آب کمک کنند.
بارورسازی ابرها یک نیاز ضروری برای گناباد است
سهراب احسان کارشناس ارشد ژئوفیزیک در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در گناباد در خصوص باروری ابرها اظهار کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی که روبه‌رو هستیم استفاده از سیستم باروری ابرها به یک نیاز تبدیل شده است.
وی ادامه داد: باروری ابرها امروز اگر در گناباد انجام شود با شیب 5 درصد نزولی خواهد بود ولی اگر یک سال انجام دهیم در سال بعد 7 درصد افزایش می باید.
این کارشناس ارشدژئوفیزیک عنوان کرد: کشور عربستان هزینه زیادی کرده که بادهای غرب به شرق را جلوگیری کند و در قسمتی از این کشور در حال درخت کاری می باشد و مردم شاهد بودند در سال گذشته برای اولین بار در این کشور برف بارید.
احسان گفت: باروری ابرها در ایران به 3 نوع انجام می شود که یک روش ریختن پودرها با استفاده از هواپیماهای بزرگ در رشته کوه ها است که این روش 10 درصد افزایش باران دارد، در روش دوم استفاده از راکتور است که در این مدل سامانه روی زمین نصب می‌شود و زمان عبور سامانه شلیک کرده و سامانه باور شده که 40 درصد افزایش نزولات دارد.
وی ادامه داد: در روش سوم استفاده از ظرفیت پهبادی است که در این مدل نقاط مستعد شناسایی شده و با استفاده از پهباد همان نقاط بارور می‌شود که امکان اجرای این سیستم را در شهرستان گناباد داریم.
این کارشناس ژئو فیزیک عنوان کرد: مردم باید اهمیت موضوع آب را درک کنند، به عنوان مثال اگر خانه ای در گناباد 5 میلیارد تومان قیمت دارد درختان در گناباد خشک شوند این خانه یک میلیارد تومان قیمت خواهد داشت و سرمایه مردم از بین خواهد رفت.
آبخیزداری یکی از سیستم های قدیمی در کشور ما بوده که از دهه‌های 70 در شهرستان گناباد نیز اجرایی شده و امروز پروژه آبخیزداری سیاه کوه گناباد یکی از پروژه های ملی در این حوزه بوده که تقریباً سه استان را درگیر دارد.
برررسی‌های کارشناسی می‌گوید اگر پروژه آبخیزداری گناباد تکمیل شود شاهد افزایش آب دهی قنوات و نجات این شهرستان از مشکلات آب خواهد بود.
مجتبی محرابی، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد که بیش از 15 سال در این مجموعه فعالیت دارد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار کرد: سازمان ملل 3 چالش را برای آینده پیش بینی کرده که کمبود آب شیرین، تغییرات اقلیمی و بیابان زایی و تخریب زمین است.
وی ادامه داد: در تعریف آبخیزداری آماده هنر مدیریت روان آب‌ها را آبخیزداری گویند که نشان از اهمیت موضوع است که به عنوان مثال کل آب فلات ایران دریافت می‌کند 408 میلیارد متر مکعب می باشد که از این میزان 60 درصد تبخیر مستقیم می شود و 11درصد توسط پوشش گیاهی جذب که در مجموع 71 درصد این آب از دسترس خارج می شود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد خاطرنشان کرد: 570 هزار هکتار مساحت شهرستان گناباد بوده که 71 درصد آن را مراتع،9.5 درصد اراضی جنگلی،5درصد اراضی بیابانی،8 درصد اراضی زراعی، 5 درصد مناطق مسکونی و کمتر از یک درصد را منابع آبی تشکیل می دهد.
محرابی عنوان کرد: در مجموع 435 هزار و 740 هکتار سطوح موثر برای آبخیزداری در شهرستان گناباد داریم که در این مناطق چهار عملیات آبخیزداری می توان انجام داد.
وی ادامه داد: در روش اول از گابیون استفاده کرد که معمولا در سطوح شیب دار استفاده می شود، روش دیگری کاشت نهال و بذرپاشی است که در بیابان ها در حال انجام است که منطقه عمرانی گناباد نمونه ای از این اقدام است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گناباد گفت: روش دیگری که در آبخیزداری استفاده می شود مکانیکی و تلفیقی است و روش چهارم مدیریتی است مانند عدم ورود دام و تخریب محیط است.
محرابی با اشاره به اقدامات آبخیزداری صورت گرفته در این شهرستان طی سال‌های گذشته اظهارکرد: از دهه هفتاد موضوع آبخیزداری در این منطقه انجام می‌شود که حوزه زوجی کاخک گناباد یک نمونه پایلوت کشوری بوده که هر کدام 110 هکتار مساخت دارد و با سیستم های روز دنیا پایش می شود.
وی ادامه داد: عملیات آبخیزداری می تواند 530 هزار مترمکعب تولید آب در گناباد داشته باشد یعنی در هر هکتار هزار مترمکعب تولید داشته باشد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد خاطرنشان کرد: با عملیات آبخیزداری آب دهی قنوات ما 3 برابر شده و 70 درصد خسارت‌های سیل در منطقه کاهش می دهد.
امروز ارزان ترین و بهترین شیوه مدیریت منابع آب استفاده از آبخیزداری است.
تمامی اعتبارات پروژه سیاه کوه جذب شده است
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گناباد گفت: در دو سال اخیر تمامی اعتبارات اختصاص یافت به پروژه آبخیزداری سیاه کوه جذب شده و امروز بزرگترین سازه خاکی پخش سیلاب استان در روستای گیسور گناباد با اعتبار 5 میلیارد تومان در حال اجرا است.
محرابی ادامه داد: در حال حاضر 13 سازه با مشارکت مردم در حال مطالعه و آماده کار می باشد که فقط در روستای گیسور مردم 60 میلیون تومان هزینه کرده اند.
وی افزود: برای تکمیل سازه پخش سیلاب در روستای گیسور برای تکمیل شدن آن به 14 میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم و در مجموع برای کل پروژه های آبخیزداری شهرستان گناباد نیازمند اختصاص 50 میلیارد تومان اعتبار است.
به گزارش خبرنگار تسنیم از گناباد، در کنار موضوعاتی مانند استفاده از سیستم های مدیریت آب و یا استفاده از لوله‌هایی که کمترین هدر روی را دارند باید مسئولان به موضوع تولید آن هم بپردازند زیرا عدم رود به این موضوع در سالیان آینده شاهد خالی شدن روستاها و شهرهای کوچک به دلیل نبود آب خواهد شد که این مهم هم مشکلات امنیتی به همراه دارد و هم در شهرهای بزرگتر مشکل آفرین می شود.
انتهای پیام/282