شیلات گیلان گونه نادر خاویاری را به دریای خزر بازگرداند
همزمان با اجرای طرح های رهاسازی، انستیتو بین المللی ماهیان خاویاری گیلان موفق به پرورش و رهاسازی 100 هزار قطعه ماهی نادر «شیپ» در سفیدرود شد؛ این اقدام نتیجه 15 سال تحقیق و توسعه مستمر است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، با آغاز فصل گرم سال و همزمان با افزایش دمای آب، یکی از مهمترین اقدامات شیلاتی کشور یعنی رهاسازی بچهماهی در رودخانههای منتهی به دریای خزر در دستور کار قرار گرفته است، در این میان، رودخانه سفیدرود در بندر کیاشهربهعنوان یکی از نقاط مهم تخمریزی و مهاجرت ماهیان استخوانی و غضروفی، میزبان رهاسازی بیش از 2 میلیون بچهماهی سفید بود.
افزایش 20 درصدی رهاسازی نسبت به سال گذشته
بر اساس اعلام ادارهکل شیلات گیلان، عملیات رهاسازی بچهماهیها از خردادماه امسال آغاز شده و تا پایان شهریور ادامه خواهد داشت.
کوروش خلیلی، مدیرکل شیلات گیلان در حاشیه این برنامه با اشاره به هدفگذاری امسال اظهار کرد: پیشبینی ما این است که تا پایان فصل رهاسازی، نزدیک به 180 میلیون قطعه بچهماهی در رودخانههای گیلان رهاسازی شود که این عدد حدود 20 درصد بیشتر از سال گذشته است.
وی با بیان اینکه از این میزان، بیشترین سهم مربوط به ماهی سفید است که بالغ بر 120 میلیون قطعه را شامل میشود، گفت: گونههای دیگری نظیر کولی، شاکولی، کپور تالابی و سوف نیز در برنامه رهاسازی امسال قرار دارند.
یکی از دستاوردهای مهم شیلات گیلان در 2 سال اخیر، افزایش وزن میانگین بچهماهیها در زمان رهاسازی بوده است.
خلیلی در این باره گفت: با تامین اعتبارات ملی و برنامهریزی دقیق، موفق شدیم میانگین وزن بچهماهیهای استخوانی را به حدود 2 برابر سنوات گذشته افزایش دهیم که این مسئله نقش بسیار مهمی در افزایش بازماندگی و احتمال تبدیل شدن آنها به ماهی صید دارد؛ گرچه طبق برآوردها کمتر از 10 درصد ماهیان رهاسازیشده در نهایت به مرحله صید میرسند.
دستاورد بزرگ تحقیقاتی: احیای یک گونه نادر خاویاری
همزمان با عملیات رهاسازی بچهماهی سفید، رهاسازی ماهی نادر «شیپ» از گونههای خاویاری در سفیدرود نیز انجام شد؛ رخدادی که نتیجه 15 سال تلاش تحقیقاتی در انستیتو بینالمللی ماهیان خاویاری گیلان است.
علینقی سرپناه، رئیس انستیتو بینالمللی ماهیان خاویاری نیز در تشریح این موفقیت اظهار کرد: ما موفق شدیم بیش از 100 هزار قطعه بچهماهی شیپ (از خانواده تاسماهیان با نام علمی Acipenser nudiventris) را در سفیدرود، با فاصله حدود یک کیلومتر از دریای خزر، رهاسازی کنیم، این ماهی در دهههای اخیر تقریباً از چرخه طبیعی تولیدمثل خارج شده بود.
تحقق این هدف مهم بدون همافزایی مراکز تحقیقاتی، سازمان شیلات و تامین اعتبارات ملی امکانپذیر نبود.
با وجود آنکه فرایند احیای ذخایر دریای خزر روند مثبتی دارد، اما همچنان چالشهایی نظیر آلودگی رودخانهها، صید غیرمجاز، تغییرات اقلیمی و کاهش آبهای سطحی تهدیدی جدی برای پایداری این دستاوردها محسوب میشوند.
با استمرار برنامههای احیا، حمایت از تحقیق و توسعه، و افزایش آگاهی صیادان و جوامع محلی، چشمانداز تبدیل گیلان به قطب احیای گونههای خاویاری و استخوانی در حوضه جنوبی دریای خزر بیش از پیش در دسترس قرار گرفته است.
کارشناسان معتقدند این اقدامات علاوه بر حفظ تنوع زیستی، میتواند نقش مهمی در امنیت غذایی و رونق معیشت صیادان بومی ایفا کند.
انتهای پیام/