خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 25 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آیا زلزله سیاسی این بار به سقوط ائتلاف نتانیاهو منجر خواهد شد؟

اعتماد | همه | چهارشنبه، 25 تیر 1404 - 08:18
بیش از دو سال است که ائتلاف بنیامین نتانیاهو در آستانه فروپاشی قرار دارد. این چالش حتی پیش از عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر نیز برای نتانیاهو و متحدان افراطی‌اش وجود داشت.
نتانياهو،اسرائيل،ائتلاف،احزاب،كنست،حريدي،سياسي،زودهنگام،افرا ...

کد خبر: 724211 | ۱۴۰۴/۰۴/۲۵ ۰۸:۱۵:۰۰
سید عماد حسینی- بیش از دو سال است که ائتلاف بنیامین نتانیاهو در آستانه فروپاشی قرار دارد.
این چالش حتی پیش از عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر نیز برای نتانیاهو و متحدان افراطی‌اش وجود داشت.
در آن زمان، اعتراضات خیابانی علیه اصلاحات قضایی و حتی امتناع خلبانان از حضور در دوره‌های ذخیره ارتش، برخی کارشناسان را به این باور رساند که تلاش‌هایی برای سرنگونی ائتلاف حاکم بر اسرائیل در جریان است.
اکنون، پس از گذشت بیش از دو سال و نزدیک به ۲۰ ماه از ۷ اکتبر، زلزله سیاسی همچنان ائتلاف نتانیاهو را تهدید می‌کند و بار دیگر تحلیلگران را به این نتیجه رسانده که اسرائیل به سمت انتخابات زودهنگام پیش می‌رود.
ساختار ناهمگون و پرتنش صحنه سیاسی اسرائیل همواره این رژیم را در معرض تجربه زلزله‌های سیاسی قرار داده است.
اما این بار، این زلزله از یکی از خطرناک‌ترین گسل‌های جامعه اسرائیل، یعنی احزاب حریدی، سرچشمه گرفته و همین امر باعث شده تا بسیاری از تحلیلگران، برگزاری انتخابات زودهنگام را بسیار محتمل بدانند.
احزاب حریدی (یهودیان افراطی) که اعتقادی به رویکردهای سکولار بنیان‌گذاران رژیم اسرائیل ندارند و از مهم‌ترین متحدان نتانیاهو در حفظ ائتلاف و تداوم حاکمیت او محسوب می‌شوند، این بار پرچم مخالفت و سرنگونی کابینه را برافراشته‌اند.
هرچند در حال حاضر هدف خود را فشار بر نتانیاهو برای معافیت پیروان این جریان از خدمت سربازی اعلام کرده‌اند، اما شرایط به سمتی پیش می‌رود که به نظر می‌رسد تا چند روز آینده، اعلام انتخابات زودهنگام به گزینه‌ای حتمی یا دست‌کم محتمل‌ترین احتمال تبدیل شود.
بر اساس گزارش‌ها، با خروج احزاب حریدی که از جریان‌های راست‌گرای افراطی اسرائیل هستند، نتانیاهو در بهترین حالت قادر به جذب برخی دیگر از احزاب و جریان‌ها در کنست خواهد داشت.
اگرچه او همچنان اکثریت کنست را در اختیار دارد، اما در صورت تداوم این شرایط، در تصویب لوایح و طرح‌ها با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
طبق گزارش‌های منتشرشده توسط یدیعوت آحارونوت، کانال ۱۲ و والا، نتانیاهو فعالانه در حال تدوین پیش‌نویس قانونی است تا حریدی‌ها را برای بازگشت به ائتلاف راضی کند اما با توجه به موضع سرسختانه جامعه اسرائیل، به ویژه در شرایط جنگی، نسبت به معافیت ده‌ها هزار جوان حریدی از خدمت سربازی، تحقق این امر بسیار بعید به نظر می‌رسد.
علاوه بر احزاب حریدی، نتانیاهو با سرکشی جریان‌های مذهبی افراطی به رهبری بن گویر و اسموتریچ نیز مواجه است.
این جریان‌ها تهدید کرده‌اند که در صورت امضای توافق تبادل اسرا و آتش‌بس با حماس، از ائتلاف خارج خواهند شد.
هرچند احزاب مخالف، به ویژه حزب یش عتید به رهبری یائیر لاپید، نخست‌وزیر سابق، اعلام کرده‌اند که آماده حمایت از نتانیاهو در کنست برای پیشبرد توافق آتش‌بس هستند، اما این پیشنهاد در میان اطرافیان نتانیاهو چندان قابل قبول یا باورپذیر نیست.
نکته جالب‌تر اینکه لاپید، از برجسته‌ترین اعضای کنست، به دنبال جمع‌آوری امضا برای انحلال کنست است، تا به گفته خودش به «حکومت کابوس‌وار» این کابینه پایان دهد.
طبق گزارش والا، بدترین سناریو برای نتانیاهو، استعفای تمامی احزاب متحدش، یعنی یهودوت هاتورا، شاس، صهیونیسم دینی و اُتسما یهودیت، از کابینه و کنست است.
در این صورت، تنها حزب لیکود در ائتلاف باقی می‌ماند و نتانیاهو بیش از پیش تنها خواهد شد.
او مدت‌هاست که جایگاه خود را در صفحه شطرنج سیاسی اسرائیل از دست داده و تنها با خلق موفقیت‌های ظاهری و حتی دروغ، به دنبال طولانی‌تر کردن حضورش در دفتر نخست‌وزیری است.
شاید او امیدوار است که مسیر خروجش از صحنه سیاسی را تغییر دهد و دست‌کم از زندان اجتناب کند.