خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 25 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مسلمانان و ۱۰۰۱ اختراعی که پایه دستاوردهای علمی امروز شدند

مهر | فرهنگی و هنری | چهارشنبه، 25 تیر 1404 - 07:18
کتاب «۱۰۰۱ اختراع میراث مسلمانان در جهان ما» نشان می‌دهد که مسلمانان نه تنها دانش تمدن‌های گذشته را حفظ کردند بلکه با نوآوری و توسعه، پایه‌گذار علوم جدید مانند جبر و پزشکی مدرن بوده‌اند.
كتاب،علم،مسلمانان،تمدن،تاريخ،جهان،معرفي،علمي،اسلامي،ابزارهاي ...

به گزارش خبرنگار مهر، در آثار مختلفی که غربیان درباره تاریخ علم نوشته‌اند نقش و سهم فرهنگ و تمدن اسلامی در علم، فرهنگ و تمدن بشر امروز تا حدودی مغفول مانده است.
البته در پاره‌ای از این گونه آثار، به ویژه دایره المعارف‌هایی که به موضوع تاریخ علم پرداخته‌اند این مسئله بررسی و لحاظ گردیده اما حق مطلب آن گونه که باید ادا نشده است.
کتاب «۱۰۰۱ اختراع میراث مسلمانان در جهان ما» اثری از پروفسور سلیم الحسنی است که به بررسی نقش و سهم مسلمانان در پیشرفت علم و فناوری در دوران طلایی تمدن اسلامی (قرون ۱ تا ۱۰ هجری / ۶۰۰ تا ۱۶۰۰ میلادی) می‌پردازد.
این کتاب به صورت دایره‌المعارفی جامع و مصور، تاریخ علم در جهان اسلام را روایت می‌کند و نشان می‌دهد که بسیاری از دستاوردهای علمی و فنی جهان امروز ریشه در تمدن اسلامی دارند.
کتاب در هفت بخش اصلی تنظیم شده است: خانه، مدرسه، بازار، بیمارستان، شهر، دنیای پیرامون و جهان.
در هر بخش، اختراعات، نوآوری‌ها و دستاوردهای دانشمندان مسلمان در آن بخش و حوزه‌های مختلف آن مانند پزشکی، مکانیک، شیمی، نجوم، معماری، مهندسی، تعلیم و تربیت و… معرفی و با اسناد تاریخی مستند شده‌اند.
این کتاب با زبانی ساده و قابل فهم نوشته شده و برای مخاطبان عمومی و علاقه‌مندان به تاریخ علم مناسب است.
نمونه‌هایی از دانشمندان برجسته معرفی شده در کتاب ابن هیثم (پدر علم نور)، جزری (مهندس و مخترع)، کندی، ابن سینا، زکریای رازی و بسیاری دیگر هستند.
علاوه بر معرفی اختراعات، تأثیر این دستاوردها بر تمدن غرب و جهان معاصر نیز بررسی شده است.
جراحی پیشرفته و ابزارهای آن، واکسیناسیون و مایه کوبی، ماشین پرواز، ساعت‌های پیشرفته، آسیاب‌های چرخ‌دنده‌دار، پمپ‌های آب و توربین‌ها، چراغ نفتی، خودنویس و ابزارهای کتابت، ابزارهای ناوبری دریایی، پرگار کامل، مفاهیم ریاضی و… تنها بخشی از دستاوردهای علمی و فناوری مسلمانان است که در کتاب به تفصیل معرفی شده و نشان می‌دهد چگونه این نوآوری‌ها پایه‌های علوم و فناوری‌های مدرن را شکل داده‌اند.
نویسنده تلاش می‌کند نشان دهد که بسیاری از علوم و فناوری‌های امروزی بر پایه دانش و نوآوری‌های دانشمندان مسلمان بنا شده‌اند.
این کتاب برای علاقه‌مندان به تاریخ علم، تمدن اسلامی و پژوهشگران حوزه نوآوری و فناوری، منبعی ارزشمند و الهام‌بخش محسوب می‌شود و می‌تواند به طور چشمگیری دیدگاه ما درباره میراث علمی مسلمانان را تغییر دهد و آن را از یک نگاه کلیشه‌ای و کم‌اطلاع به درکی عمیق، مستند و دقیق تبدیل کند.
کتاب نشان می‌دهد که مسلمانان نه تنها دانش تمدن‌های گذشته را حفظ کردند بلکه با نوآوری و توسعه علمی، پایه‌گذار علوم جدیدی مانند جبر، شیمی آزمایشگاهی، فیزیک نورشناسی و پزشکی مدرن بوده‌اند.
فصل هشتم کتاب که در ترجمه فارسی به آن افزوده شده است، شامل نقشه سهم عظیم مسلمانان، گاه شمار، دانشوران ماندگار، کتاب شناسی و واژه نامه است.
این کتاب برنده جایزه ویژه جشنواره رشد و جشنواره کتاب شده است.
ویرایش دوم این کتاب با ترجمه و ویراستاری گروهی از اساتید بسیار دقیق در ۳۴۰ صفحه تمام رنگی با شمارگان ۴۰۵۰ نسخه توسط نشر طلایی به قیمت ۸۰۰ هزار تومان منتشر و به بازار عرضه شده است.