خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 25 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بلینکن: ایران تصمیمی برای ساخت سلاح هسته‌ای نگرفته است

مشرق | بین‌الملل | سه شنبه، 24 تیر 1404 - 21:06
وزیر امور خارجه سابق آمریکا با انتقاد از رویکرد ترامپ رئیس جمهوری این کشور در قبال برنامه هسته ای ایران با تکرار ادعاهایی جدید، اذعان کرد: ایران تاکنون تصمیمی برای ساخت سلاح هسته‌ای نگرفته است.
ايران،توافق،آمريكا،سلاح،دولت،بايدن،برنامه،ادعا،خارجه،اقدام،و ...

به گزارش مشرق، وزیر خارجه دولت دموکرات جو بایدن در گفت و گو با کریستین امان پور خبرنگار شبکه سی ان ان آمریکا و حضو در پادکست «The Ex Files» درباره احتمال از سر گیری مذاکرات میان ایران و آمریکا ادعا کرد: توافق هسته ای موسوم به برجام، برنامه هسته‌ای ایران را محدود کرد.
این مقام سابق دولت بایدن با تکرار ادعاهای مقامات آمریکایی درباره ایران به دلیل نفوذ ایران در منطقه مدعی شد: ایران بدون سلاح هسته‌ای به اندازه کافی، بازیگری مخرب و تهدیدی جدی علیه موجودیت اسرائیل است و ایران دارای سلاح هسته‌ای در تمام زمینه‌ها با مصونیت بیشتری اقدام خواهد کرد.
در نتیجه، محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران هدف تمام دولت‌های آمریکا بود و اوباما توانست با برجام ۱۵ سال زمان بخرد.
بلینکن ادعا کرد: بر اساس برجام، اگر ایران می‌خواست به سوی گریز هسته ای ( سلاح هسته‌ای) حرکت کند، تولید مواد هسته‌ای مورد نیاز برای آن حداقل یک سال زمان می‌برد.
وزیر خارجه سابق آمریکا افزود: ترامپ برجام را پاره کرد و آن را با هیچ توافقی جایگزین نکرد و اقدام او باعث شد برنامه هسته‌ای ایران سرعت بگیرد.
بلینکن با تکرار ادعاهای اثبات نشده، مدعی شد: در زمان حملات صورت گرفته به تاسیسات هسته‌ای ایران، این کشور فقط چندین روز با ساخت سلاح هسته‌ای فاصله داشت.
قطعا حملات ترامپ به تاسیسات هسته‌ای ایران آسیب وارد کرد و برنامه هسته‌ای ایران را به تعویق انداخته است، اما میزان آن مشخص نیست.
وزیر خارجه دولت بایدن ادامه داد: در دولت بایدن نیز به طرح حمله به ایران فکر کردیم.
درواقع، این اوباما بود که تسلیحات لازم برای حمله به ایران، از جمله بمب‌های سنگرشکن را آماده کرد.
بایدن نیز در دوران ریاست جمهوری خود این طرح را کامل کرد.
بلینکن افزود: اما طبق تحلیل همه دولت‌های آمریکا به جز دولت ترامپ، هرگونه اقدام نظامی علیه ایران شاید برنامه هسته‌ای این کشور را دو سال یا کمتر تعویق بیندازد و در این بازه زمانی ممکن است ایران برنامه هسته‌ای خود را به لایه‌های عمیق‌تر زمین منتقل کند و به آن سرعت ببخشد.
وزیر خارجه سابق آمریکا در اظهاراتی ضد و نقیض، در عین حال اذعان کرد: ایران تاکنون تصمیمی برای ساخت سلاح هسته‌ای نگرفته اما اکنون ممکن است ایران چنین تصمیمی اتخاذ کند.
طبق اطلاعات آمریکا ممکن است حتی تاسیسات خود را به نقاطی عمیق‌تر زیرزمین منتقل کند.
بلینکن مدعی شد: ایران در ضعیف‌ترین موقعیت ممکن قرار دارد.
این کشور آماده توافق است.
حتی پیش از حمله به این کشور، ایران در مذاکرات جدی بود.
آن‌ها پیشنهادی به اروپایی‌ها ارائه کرده‌اند که می‌تواند به توافق مورد نظر ترامپ منجر شود.
ترامپ ادعا کرد که به‌دنبال توافقی بهتر از برجام است.
ترامپ اکنون چنین فرصتی دارد تا به توافقی بهتر دست پیدا کند.
بلینکن در ادامه این مصاحبه گفت که بر اساس توافق اوباما، ایرانی‌ها می‌توانستند اورانیوم خود را تا ۳.۶۷ درصد غنی‌سازی کنند و با سانتریفیوژهایی که داشتند و فناوری موجود، این به‌ طور اساسی به این معنا بود که زمان دستیابی سریع به سلاح هسته ای حداقل یک سال یا بیشتر خواهد بود.
ظاهرا آنها با اروپایی‌ها توافق کردند که به زمان دستیابی سریع یک سال یا بیشتر بازگردند که این یعنی غنی‌سازی کمتر از یک درصد.
در این هنگام امان پور پرسید: کمتر از یک درصد؟
بلینکن مدعی شد: حداقل به طور نظری، غنی‌سازی ۰.۶۷ درصد روی میز بود.
نه تنها این، بلکه آنها توافق کردند که درباره موشک‌های بالستیک نیز وارد گفت و گو شوند، موضوعی که جزو توافق اولیه نبود.
آنها همچنین موافقت کردند که درباره نحوه ساخت سلاح روی موشک‌ها بحث کنند تا اطمینان حاصل شود که تضمین‌هایی در این زمینه وجود دارد.
او ادعا کرد: اگر ترامپ به توافقی تازه دست پیدا نکند، ما در شرایطی بسیار بدتر قرار خواهیم داشت.
ایران می‌تواند تاسیسات خود را در مناطقی ایجاد کند که در برابر بمب‌های سنگرشکن مقاوم باشد.
در این هنگام مجری سی ان ان گفت: این موضوع واقعا مهم است، چون شما چند نکته گفتید که هیچ‌ یک از ما نمی‌دانستیم و در واقع برعکس آن فکر می‌کردیم؛ همه تصور می‌کردند ایران در مذاکرات سنگ‌اندازی می‌کند و به میز مذاکره نمی‌آید و به همین دلیل این اتفاقات رخ داد.
امانپور ادامه داد: یادتان باشد که رئیس‌جمهور ترامپ گفته بود به آنها دو ماه فرصت می‌دهد و در روز شصت و یکم حملات آغاز شد شما می‌گویید که همکاران اروپایی تمام این اطلاعات را داشتند که از سوی ایرانی‌ها، بر اساس تجربه قبلی شما، ارائه شده بود.
آیا این اطلاعات را با ایالات متحده به اشتراک گذاشتند؟
بلینکن پاسخ داد: دقیق نمی‌دانم، اما معتقدم که همتایان اروپایی که از این موضوع آگاه بودند، بطور مستقیم با ایرانی‌ها گفت و گو کرده و این اطلاعات را با دولت ایالات متحده به اشتراک گذاشته ‌اند.
وزیر خارجه دولت بایدن در عین حال در ادامه این گفت و گو اذعان کرد: مهم نیست دیگران چه بگویند، ایران به برجام پایبند بود و در پی خروج ترامپ از این توافق، بی‌اعتمادی بزرگی شکل گرفت.
هم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و هم کارشناسان اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند که ایران به برجام پایبند بود.
در پی خروج ترامپ از برجام ، هرگونه مذاکره دوباره با ایرانیان بسیار دشوار بود و ترس جدی وجود داشت که توافق تازه دوباره توسط ترامپ نقض شود.
بلینکن ادعا کرد: ایران و نیروهای نیابتی آن در ضعیف‌ترین موقعیت قرار دارند و ترامپ فرصت این را دارد تا با ایران به توافق برسد.
باید از طریق دیپلماسی به توافق رسید.
اقدام نظامی به تنهایی نتیجه ندارد.
تکرار این اقدام ناممکن خواهد بود.